BRANNMASTER: Marius Hakvåg Gåsø har studert ventilasjonsbranner ved siden av jobben som senioringeniør hos A/Stab i Bergen.

VENTILASJON

Slik kan du begrense ventilasjonsbrannene

NESTTUN: Det viktigste tiltaket mot ventilasjonsbranner er å gjøre rent inne i kanalene. Automatisk viftestopp og tykkere gods i kanalene er andre muligheter, konstaterer Marius Hakvåg Gåsø.

Publisert

Nå har brannrådgiveren tatt en mastergrad på ventilasjonsbranner, og spesielt i ventilasjonsanlegg fra restaurantkjøkken. 

– Hovedproblemet er dårlig vedlikehold, sier Gåsø.

Det var etter en presentasjon i Nemitek-regi at han bestemte seg for å forske på branner nettopp i ventilasjonsanlegget. 

– Det er veldig dagsaktuelt. Det har vært flere slike branner i Oslo, og også her i Bergen, sier han.

Fett og tekniske krav

– Det er lite oppfølging på dette med å rense kanaler. For en restaurant er det en kostnad å utføre kanalrengjøring, og det er et krav som ikke alltid blir overholdt. Fett som er veldig brennbart, hoper seg opp i kanalene over tid, slår Marius Hakvåg Gåsø fast.

Samtidig mener han at de tekniske kravene ikke henger med. Det hjelper lite at en branncelle skal være motstandsdyktig mot brann i 60 minutter når det går en kanal gjennom veggen som bare trenger å holde i 30 minutter.

– Det åpner for at du har redusert brannmotstanden: En 30 minutters kanal som føres gjennom et 60 minutters skille. For en vanlig ventilasjonskanal er det én ting. Men en avtrekkskanal hvor det er brennbart fett, sot og andre partikler, den er egentlig en brannbombe. Inne i den kan det oppnås veldig mye høyere temperaturer enn det som blir i rommet, peker han på.

1.000 grader

Inne i kanalene kan det bli over 1.000 grader i en slik brann. 

– Da vil kanalgodset kunne nå høyere temperatur enn hva det tåler. Kritisk temperatur i spirokanaler ligger på 550 grader. Når temperaturen kan nå 1.000 grader, vil kanalene kunne kollapse, sier Gåsø.

Anbefalingen hans er å stille helt konkrete krav til å rengjøre kanalene. Det trengs mer enn bare anbefalinger i et Byggforsk-datablad eller fra forsikringsselskapene gjennom FG. 

– Men det som er feil i Brann-Norge, er at hvis noe skal endres, så må det skje en katastrofe først, har han inntrykk av.

Gjennom brannskiller

Han ser hvordan ventilasjonsbrannene er blitt mye mer aktuelle i Norge de siste årene:

– Vi bygger hus på en helt annen måte enn tidligere. Du kan ha en boligblokk på åtte etasjer. Så er det et restaurantkjøkken i første, og kanalene føres gjennom brannskiller. Hvis det reduserer brannmotstanden til det halve, kan det bli fatalt, sier han.

I forskningen sin har ikke Marius Hakvåg Gåsø arbeidet med konkrete branner – han har arbeidet med tall og hva som kan gjøres.

– Det viktigste tiltaket er å få inn krav til regelmessig rengjøring av kanaler ved gitte intervaller. Det vil være stor forskjell på hvilken type restaurant du har, men kullgriller og vedfyrte griller vil gjerne være verstingene. Gass gir mindre partikler, men fortsatt veldig høye temperaturer, sier han.

Sprinkler og viftestopp

Slukkeanlegg i avtrekkshetten vil slå positivt ut. 

– I dag krever FG at du skal sprinkle over frityr. Men det å installere slukkeanlegg også over andre typer brensel, slik som kull og tre, vil virke positivt for å slukke brann i brenselet, ifølge Gåsø.

Slukkeanlegg i en hette vil likevel ikke kunne gjøre stort når det brenner inne i kanalen. 

– Det vil sørge for at det ikke tilføres mer varme fra grillen, og det vil gjerne begrense hvor mye partikler som går inn i kanalene, men det er ikke nok alene, slår han fast.

Det som også kan hjelpe, er å sørge for at avtrekksviften stopper automatisk hvis det bryter ut brann. Da reduserer du luftstrømmen inn i kanalene.

– Dermed vil du få lengre tid til kritisk temperatur oppnås. Du vil ikke vinne veldig mye tid, men litt. På lik linje med slukkeanlegget i hetten kan du ikke løse alt med dette, heller – du vil fortsatt ha en pågående brann i kanalene – men du vil begrense litt, sier han.

– Hovedsaken er rengjøring. Det kan du legge til grunn nesten alene. Hvis du ikke har noe brennbart i kanalene, vil det ta lengre tid før du når kritisk temperatur, gjentar Gåsø.

Tykkere gods

En annen faktor han har regnet på, er tykkelsen på kanalene. Hvis diameteren er den samme, men godset i kanalene tykkere, tar det lengre tid å varme opp.

– I Norge er et spirorør 0,8 millimeter tykt. I USA, for eksempel, skal det være 1,21 millimeter for rustfritt stål, forteller han.

USA har også krav om helning på kanalen og mulighet til å gå inn gjennom en luke på det laveste punktet for å gjøre rent der. Når fettet varmes opp, vil det først bli flytende og renne ned til det laveste punktet, understreker Marius Hakvåg Gåsø.

Powered by Labrador CMS