MÅLTE STØY: Det eneste beboeren fikk medhold i, var at entreprenøren måtte betale for lydrapporten som viste at det måtte gjøres noen endringer.

VENTILASJON

Krangel om bråk fra ventilasjonsanlegget

Når noen sover på soverommet, skal døren være lukket. Derfor gjør det ikke noe om ventilasjonsanlegget bråker litt i gangen utenfor.

Published Last updated

Støykravene er klare, men det er greit at soveromsdøren må lukkes for at rommet skal være innenfor kravene. Det konstaterer Boligtvistnemnda etter en krangel om bråk fra ventilasjonsanlegget.

Klaget på støy

Beboeren kjøpte leilighet i en boligblokk. Leiligheten har balansert ventilasjonsanlegg, og ventilasjonsaggregatet er plassert i himlingen i gangen utenfor det ene soverommet.

Noen uker etter overtagelsen klaget beboeren på støy fra ventilasjonsanlegget. Hun hadde målt 49 dB på soverommet mens ventilasjonsanlegget sto på «Home», og 53 dB når varmepumpe eller air condition sto på. 

– Nattesøvnen blir forstyrret, ifølge beboeren.

Entreprenøren gjorde lydmålinger som viste noe helt annet: Under grensen på 30 dB. Han endret samtidig innstillingen på viftekonvektoren til «Auto». Den sto på høyeste nivå og støyet dermed mer enn nødvendig. Samtidig fikk ventilasjonsfirmaet beskjed om å justere ventilasjonsanlegget for å redusere støynivået. Det var ren «goodwill», uten at entreprenøren dermed var enig i at noe var galt.

Litt for mye i gangen

Senere har entreprenøren justert anlegget flere ganger. Men beboeren ble ikke fornøyd. Hun hentet inn en akustikkrådgiver for å gjøre lydmålinger.

Lydkonsulenten målte 38 dB i gangen. Der er det tillatt å ha mer lyd enn på soverommet – 35 dB – men det var likevel over grensen. På soverommet, derimot, var resultatet godt innenfor kravet, med 26 dB.

Entreprenøren rettet opp igjen. Et drøyt år etter at beboeren hadde overtatt leiligheten, viste en tredjepartskontroll at alle kravene var tilfredsstilt.

OK å måtte lukke døren

Beboeren var likevel ikke fornøyd. Blant annet reagerte hun på at døren mellom soverommet og gangen måtte være lukket for at lydkravene på soverommet skulle være tilfredsstilt.

Der får hun slett ikke medhold i Boligtvistnemnda. Kravene til lydforhold gjelder ut fra «forutsatt bruk», fastslår nemnda. Det betyr i praksis at soveromsdøren skal være lukket når rommet er i bruk – altså når noen sover der.

– Forbrukeren kan derfor ikke få medhold i at døren skal være åpen for å tilfredsstille lydkravene som er ulike for disse to rommene, skriver nemnda.

Får dekket lydmåling

Beboeren har også klaget på luftmengdene og på en inspeksjonsluke som er vanskelig å åpne og lukke. Nei, sier Boligtvistnemnda: Luftmengdene tilfredsstiller kravene i tek. Hun kan heller ikke kreve endringer selv om hun mener at det bråker for mye når ventilasjonsanlegget trekker på full effekt fordi hun dusjer eller koker eller steker mat. Og dessuten: Inspeksjonsluken skal uansett bare åpnes og lukkes noen svært få ganger i løpet av året.

På ett punkt må likevel entreprenøren punge ut: Beboeren betalte 32.500 kroner for å få gjort lydmåling. Bustadoppføringslova sier at entreprenøren må betale utgifter til å konstatere en mangel. Siden entreprenøren rettet opp basert på denne lydrapporten, så var den en utgift til å konstatere en mangel, og entreprenøren må dekke den utgiften.

Powered by Labrador CMS