Norges mest fornøyde boligkjøpere har modulbad
Norges mest fornøyde boligkunder har flyttet inn i boliger med baderomskabiner. Utbyggerne som velger prefabrikkert, er godt fornøyde med løsningen.
– Vi har utviklet noen boligkonsepter, og så har vi én kabin til hvert konsept, forteller konseptansvarlig Håkon Smedberg i Trysilhus.
Boligleverandøren satser på kabiner fremfor plassbygde bad.
Fire av ti-på-topp
Smedberg er fornøyd – og det er kundene, også. Prognosesenteret har målt kundetilfredshet og funnet ut at Norges mest fornøyde boligkunder bor på Evangstunet på Årnes. Bak prosjektet står Trysilhus, som også har tre andre prosjekter på ti-på-topp-listen.
– Det er det samme badet som står i hver enkelt leilighet. Vi har én type som vi benytter i flerfamilie-rekkehus – flaggskipet – og én type inne i blokk, forteller Smedberg.
Trysilhus var tidlig ute med prefabrikkerte baderom.
– Vi begynte med dette for åtte–ni år siden og er stort sett veldig fornøyde med det. Det er alltid utfordringer med én gang du begynner med noe, i hvert fall når vi gikk så tidlig inn, men vi har gått videre og utviklet modulene slik at de passer konseptet vårt. Nå har vi gått videre og integrert en god del teknisk inn i badet: Ventilasjonsaggregat, varmtvannsbereder og sikringsskap, forteller han.
Egen rørleggerforretning
Opp gjennom årene har Trysilhus vært innom flere forskjellige leverandører og produkter. Holdningen er at moduler gir god og jevn kvalitet, og det fjerner et ekstra ledd i produksjonen.
Nå har Trysilhus sin egen rørleggerforretning som står for monteringen. Håkon Smedberg ser at det forsvinner timer for rørleggeren på byggeplass. Han har også opplevd at det var vanskelig å trekke grensen mellom hvem som har ansvaret for hva – men nå mener han at prefab-bransjen har holdt på så lenge at det er blitt forholdsvis enkelt.
Fra prekutt til elementer
Boligpartner er ferskere på prefabrikkerte bad. Eneboligene som har stått for størstedelen av virksomheten, kommer som byggesett – og på et nytt prosjekt er den løsningen tatt et skritt videre:
– Vi har et nytt konsept med lavblokker der vi ønsket å ha en høyere ferdiggrad på det vi tilfører byggeplassen. På småhus og eneboliger kjører vi prekutt, men her har vi elementer og har dratt det hele et steg videre, forteller regionsdirektør Knut Moe.
Han snakker om Trehusene, et nytt prosjekt på Fetsund.
– Vi vet jo ikke før vi er helt ferdige hvor fornøyde vi blir, men enn så lenge er jeg godt fornøyd, sier prosjektleder Knut Hafskjold.
– Så har vi jo gjort noen klønete valg på veien, lært av det og løst det til neste gang.
– Si en timepris!
Hafskjold har bakgrunn som elementmostander selv. Det forklarer han med at elementene så litt annerledes ut på 1990-tallet.
– Med disse løsningene har jo rørleggeren en fin og forutsigbar arbeidsplass og kan gå tørt og varmt. Men rørleggeren må omstille seg og levere mindre deler. Si hvilken timepris du skal ha, for det det handler om, er jo hva du sitter igjen med! oppfordrer han.
Prosjektlederen opplever at baderomskabinene på prosjektet er strøkne, at alt er støvfritt og at kontrollen er mye høyere. Så forteller han at løsningen på hvordan de ble heist inn i bygget, var dårlig denne gangen – neste gang kommer Boligpartner til å sette inn badene etasjevis i stedet for å heise dem inn fra toppen.
– Så lærer vi litt om føringsveier. Det går ikke veldig mye rør på kryss og tvers her. Alle stammer er rette og tilgjengelige, og vi må ikke skjære opp en vegg for å komme inn til stigeledninger eller avløp, sier Knut Hafskjold.
Fremdrift og kvalitet
I Alta forteller daglig leder Halvdan Heggheim hos Entreprenør Harald Nilsen også om gode erfaringer med prefabrikkerte bad. Nilsen bruker dem på noen prosjekter, men de plassbygde badene er fremdeles i flertall.
– Badet er ofte de mest komplekse delene i et byggeprosjekt. Det er fint å få det under kontrollerte former, og i tillegg sparer du mye aktivitet på byggeplassen. Det har litt å si på både fremdrift og kvalitet, sier Heggheim.
Les mer om prefabrikering:
-
Prefab-leverandør vil inn samtidig med rådgiveren
LILLESTRØM: De kommer inn for sent til å gjøre anleggene best mulig. Preftek-sjef Mads A. Kjærås vil inn i prosjektene samtidig med rådgiveren.
-
Så mye sparte de på prefabrikkering
KLØFTA: De brukte 60 prosent mindre materialer og sparte 30 prosent av monteringstiden. Og det var på første forsøk. – Prefabrikkering er neste steg på byggeplassen, sier Erik Antonisen i Egeland Rør.
-
Vil varme boliger med sjøvann
LEVANGER: De vil varme både næringsbygg og boliger med sjøvann. Etter at Pipelife overtok, satser QPS på prefabrikkerte pumpestasjoner til både oppvarming, vann og avløp.
-
Millionkrangel om baderomskabiner
Entreprenøren mente at det ikke gikk an å bruke baderomskabiner på det nye sykehjemmet. Nå har tingretten sagt nei til ekstraregningen på 11,8 millioner for å plassbygge bad.
-
Tung prefab-satsing
Bergen Rørteknikk har investert millioner i egne produksjonsfasiliteter for prefabrikasjon. Det nye Fylkesbygget i Bergen var deres første testprosjekt.
-
Ser stort potensial for prefabrikkerte sjakter
Er prefabrikkerte sjakter en del av løsningen for en mer bærekraftig byggebransje? Ja, mener Allier Gruppen i Bergen som nylig har gjennomført et pilotprosjekt hvor deres nyutviklede, prefabrikkerte sjaktløsning, har blitt testet ut i praksis.
-
Henter hjem modulbad fra Italia til Norge
KRISTIANSAND: Teknobad i Tvedestrand dobler produksjonen av modulbad. Brødrene Dahl henter hjem produksjon fra Italia.
-
Fagrådet vil sjekke prefabrikkerte bad
LILLESTRØM: Har prefabrikkerte bad bedre klimaavtrykk enn plassbygde? Det vil den nye fagrådssjefen Vidar Hellstrand finne ut.
-
Strupte salget - endte med rekordomsetning
Kraftig vekst gikk ut over kvaliteten. Badekabinprodusenten Boxen bestemte seg derfor for å strupe produksjonen.
-
Snakker varmt for betongkabiner
Du behøver ikke å fôre ut eller fôre ned. Det er argumentet fra Bjørn Width for å satse på badekabiner i betong i stedet for lettvekt.