HYBRID: Tore Bekken (til venstre) og Richard Granskogli er helt i startgropen med å kombinere hybridpaneler og bergvarme.

VARME

Får mer ut av både solcellene og energibrønnene

RÅDE: Når de kombinerer solceller og solfangere, får de mer ut av bergvarmeanlegget, også. – Det er fint for kunden som allerede har borehull, men også for nye anlegg, sier Tore Bekken.

Published

Salgssjefen i Energiverket konstaterer at det er fort gjort å trekke for mye energi ut av energibrønnen hos den som har et eldre bergvarmeanlegg med litt kort brønn og stor kompressor.

Mindre effekt

– På et 15–20 år gammelt anlegg med kort borehull hvor det kanskje blir satt på ny varmepumpe med kraftigere kompressor, kommer de til å slite med kaldt borehull. Det betyr at årsvarmefaktoren går ned. Resultatet er at du går mer over til spisslast, elkolben slår inn, og da har du ikke fordel av bergvarmepumpen din lenger, forklarer Bekken.

Nå er Energiverket på vei med det han mener at er løsningen: Et hybridpanel med både solceller og solfangere.

Korte borehull

– Vi ser hos mange av dem som skal skifte ut varmepumper, at det gjerne skulle vært boret litt mer. Det ble boret litt mindre før. De kunne kanskje ikke nok om det, og så er det nok noen som har gitt en god pris på lengde på borehullet, sier administrerende direktør Richard Granskogli.

Han grunnla Energiverket i 2010. Østfoldbedriften har fått klimapris fra Enova to år på rad og blitt den bedriften i Norge som har generert mest Enova-tilskudd. 80 prosent av det Energiverket leverer, er bergvarmeanlegg.

– Når vi setter inn en ny pumpe, kan anlegget justeres etter borehullet. Men det vil si at mange sitter med borehull som de kunne fått mer ut av, fastslår Granskogli.

Solceller og varme

Energiverket leverer solceller, også. Nå har han tro på hybridpanelene. Solfangerne varmer opp borehullene, mens kulde fra borehullet kommer tilbake og kjøler ned panelene slik at solcellene blir mer effektive. Det gjør også at varmepumpen holder lenger.

– Solceller er blitt veldig «hypet» opp de siste årene. Folk tror at de dekker hele behovet. Så ser de på tallene og ser at de leverer mindre enn de trodde, fastslår Bekken.

– Ved å kombinere med termisk varme og vann, så får du mye bedre effekt, både SCOP og COP, på varmepumpen din. Totalregnskapet blir vesentlig bedre, sier han. 

– Seksgangeren

Richard Granskogli snakker om seksgangeren; om en løsning som gir seks ganger mer enn et vanlig solcellepanel.

Årsvarmefaktoren går ned. Resultatet er at du går mer over til spisslast, elkolben slår inn, og da har du ikke fordel av bergvarmepumpen din lenger.

Tore Bekken

– Du har varmere borehull, mindre elkolbe, og i tillegg får du kjølt ned solcellene. De av panelene som har vann i seg, vil bli kjøligere og produsere mer strøm. Flesteparten av panelene er vanlige solceller, men så har vi hybridpanelene ved siden av med fem liter væske. La oss si at rundt 20 prosent av taket er termiske paneler, forklarer Tore Bekken.

Det kan installeres med rimelige rør, og det trengs ikke noen akkumulatortank som på rene solfangere. 

– Så kjører vi varmen rett ned i borehullet slik at det ikke trengs noe stort inngrep på teknisk rom, sier han.

Må få tak i kundene

– For dem som uansett har bestemt seg for å ta solcelleinstallasjon og allerede har bergvarme, så er det bare en liten ekstrakostnad. Da har du termisk varme, og i tillegg får du mye mer ut av bergvarmen din. Det er disse kundene vi skal prøve å få tak i nå og fortelle at dette finnes, fastslår Bekken.

Granskogli viser også til Enova: 

– Der får du støtte både for solceller og solfangere. Her kan du få inntil 42.500 kroner: 10.000 for termiske fangere og opptil 32.500 for solceller – støtten gikk litt ned nå i år, sier han.

Den støtten mener han at burde vært større: Når Norge bare installerer en tiendedel av det som installeres i Sverige, så er det nesten utrolig at ikke Enova gjør mer, mener Richard Granskogli.

Powered by Labrador CMS