VARMMAT: Tor Hodne arbeider med norsk og tysk teknologi for å lage varmepumper spesielt til mat- og drikkeindustrien.

VARME

Matindustrien vil ha varmepumper

KÖLN: Matindustrien står i kø for å kjøpe varmepumper. – Tidligere måtte folkene våre løpe rundt og finne kundene. Nå er det kundene som kommer og spør, sier Tor Hodne.

Published

Han har tatt med seg norsk teknologi til Tyskland og SPH. Bedriftsnavnet er en forkortelse for «Sustainable Process Heat». Der møtes norsk varmepumpekunnskap og kompetansen fra tysk bilindustri.

Kristiansand først

– Kompressoren vår, som står inne i varmepumpen, er egenutviklet. Det begynte med Viking Heat Engines i Kristiansand i 2011. Men nå er pumpene mye større, sier Hodne.

Hodne forteller om varmepumper som er utviklet for å levere stim på 160 grader og varmtvann på 165. 

– Da bruker vi standard HFO-arbeidsmedier. Vi kan også kjøre på hydrokarboner, og da kan vi levere 200 grader eller mer. Maskinvaren er designet for over 200, forteller han.

I Tyskland har han slått seg sammen med kolleger med flere tiår bak seg i bilindustrien. 

– I en forbrenningsmotor er jo 200 grader ingenting, slår han fast.

Snacks og medisiner

Mat og drikke er det største markedet for industrivarmepumpene. Prosessindustrien er også interessert, men pumpene er spesielt interessante for dem som produserer for eksempel drikke, hermetikk, kjæledyrmat og ikke minst potetchips og annen snacks. I tillegg kommer legemiddelindustrien.

– Det er en veldig god løsning for alle som trenger temperaturer på mellom 100 og 200 grader. Men du må ha spillvarme, sier Tor Hodne.

Nå har han vært på matindustrimesse for å vise frem varmepumpene sine som alternativ til fossile varmekilder. I et land som Tyskland betyr slike varmepumper at kundene kan skru av gassen.

Trenger CO₂-fri varme

– Spillvarme er et billig og miljøvennlig alternativ. Men hittil har det vært vanskelig å bruke den til å oppnå de riktige temperaturene. Nå har vi funnet løsningen, erklærer SPH i en pressemelding.

Tor Hodne arbeider sammen med gründerne Tim Hamacher og Andreas Mück. 

– Spesielt i disse tidene med klimaendringer trenger vi ny teknologi for CO₂-fri varme over 100 grader. Og vi har funnet løsningen for industrien, sier Mück.

– Det begynte for fire år siden, og vi har utviklet systemet i rekordfart, sier Tor Hodne.

KOMPRESSOR: Det er kompressoren som er den virkelige innovasjonen, sier gründerne Andreas Mück (til venstre) og Tim Hamacher.

Tørker plast

Det modulbaserte systemet med kompressoren som har fått navnet Thermbooster, passer i all slags produksjon. 

– Varmepumpen i seg selv er kjent teknologi. Men kompressoren for så høy temperatur i kombinasjon med de kjølemediene som brukes, er en reell innovasjon, sier Tim Hamacher.

De første varmepumpene ble levert til UBQ Materials. Fabrikken deres i Nederland produserer biobasert, resirkulert plast. Det er tørkeprosessen som trenger høy varme.

– Pumpene våre er fra 200 kilowatt til én megawatt. Så kan de kobles slik at vi får varmepumper på opptil to–tre megawatt. Det er dette markedet trenger, og 95 prosent av kundehenvendelsene våre er i den størrelsen, forteller Tor Hodne.

Vokser kraftig

– De siste fire årene har vi sett en eksplosjon i denne typen teknologi. Der folkene våre tidligere måtte løpe rundt og finne kundene, så kommer nå kundene og spør, sier han.

– Vi gjør det mulig å produsere CO₂-nøytralt så lenge energien som tilføres, er grønn. Det er spesielt relevant for næringsmiddelindustrien, som jo selger produktene sine til forbrukerne, sier Tor Hodne i SPH.

Powered by Labrador CMS