TIL BRUK: Husstandene får mer støtte til å bruke strøm enn til å spare strøm.

ENERGI OG MILJØ

Derfor energieffektiviserer de ikke

OSLO SENTRUM: Staten bruker 4,8 milliarder til å støtte at folk bruker strøm, mens husstandene får mindre enn en femtedel til å energieffektivisere. Ny forskning viser hvorfor ikke flere effektiviserer.

587 millioner kroner til Enova og 300 millioner til Husbankens tilskuddsordning. Det er statsbudsjettallene for støtte til å energieffektivisere i privatboliger. Til strømstøtte er det satt av 4,8 milliarder – mer enn det femdobbelte.

– Og sånn som strømstøtten fungerer i dag, er den med på å opprettholde et høyt forbruk, sier Tore Strandskog, som er direktør for næringspolitikk i NHO Elektro. Han mener at strømstøtten virker mot sin hensikt.

INVESTERER IKKE: Bare 19 prosent av de lønnsomme energieffektiviseringene kommer til å bli gjennomført med de barrierene som er i dag, forteller IFE-seniorforsker Pernille Seljom.

Oppvarming kan halveres

Det er seniorforsker Pernille Seljom på IFE, Institutt for energiteknikk, som setter eneff-tallene og strømstøtten i sammenheng. Da bransje og politikere diskuterte statsbudsjett og enøk på frokostmøte, presenterte hun ny forskning om hvorfor folk ikke energieffektiviserer boligene sine. 

– Statsbudsjettet 2025 reflekterer ikke en ambisiøs plan for energieffektivisering, konkluderer hun.

Forskerne på IFE har funnet ut at det går an å redusere 54 prosent av oppvarmingsbehovet i et familiehus hvis alle de eneff-tiltakene som kan gjennomføres, blir gjennomført. 

– Det er en stor gevinst. Men vi ser at dette skjer ikke i virkeligheten, sier Seljom.

Unnskyldninger

Hun har spurt folk flest hvorfor de ikke etterisolerer. For som Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen sier det: 

VET IKKE: Naturvernforbundets Truls Gulowsen er opptatt av de kjente, enkle løsningene slik som tetningslister og vinduer – ikke bare de tekniske og avanserte. Men potensialet utløses ikke fordi folk ikke vet om det, sier han.

– Vi må få lov til å spare også med kjent teknologi slik som tetningslister og vinduer. Penger alene vil ikke utløse det sparepotensialet vi har.

Svarene fra 3.000 husholdninger viser ganske riktig at det slett ikke er pengene det står på. Først og fremst bruker folk det andre unnskyldninger: «Det er ikke det riktige tidspunktet for etterisolering av min bolig», sier over halvparten av de spurte.

– Det er en samlepott med alle unnskyldninger for hvorfor det ikke passer, sier Pernille Seljom. 

– Så mener 37 prosent at etterisolering krever for mye tid til å følge opp håndverkere. 35 prosent mener at de ikke har økonomiske ressurser til å følge opp.

– Bare en liten del av det som er lønnsomt, blir faktisk gjennomført, sier Seljom. Dessuten slår hun klart fast: 

– Energioppgraderinger av bygg har mye større effekt enn lokal solenergi. Det bør prioriteres foran sol!

50 milliarder i året

NVE har regnet på hvor mye det vil koste å nå målet om å spare 10 TWh strøm i byggene innen 2030. Seksjonssjef Maren Esmark understreker at tallene er svært usikre.

SKJER MYE: 2024 er et år der det skjer mye, sier NVEs Maren Esmark, som blant annet peker på at DiBK går gjennom byggteknisk forskrift. Tek-en er kanskje det viktigste vi har for energieffektivisering, mener hun.

– De første terawattimene er mye billigere enn de siste. Skal vi spare 5,5 TWh, trengs det årlige investeringer på mellom 17 og 25 milliarder, sier hun. Årlige investeringer på et sted mellom 46 og 69 milliarder vil spare sju til åtte TWh, viser tallene fra NVE.

Ingvild Kjerkol forteller om bedrifter som står og sparker i grusen og må vente med investeringer fordi de ikke får tilgang til strømnettet. 

– Også i det aspektet er energieffektivisering viktigere enn noen gang, sier hun.

Kjerkol leder energi- og miljøkomitéen på Stortinget. Som Ap-representant har hun jobben med å forsvare forslaget til statsbudsjett fra regjeringen. 

– Bransjen har bedt om mer penger til enøk. Det har bransjen fått! sier hun.

Powered by Labrador CMS