ENERGI OG MILJØ
Pipelife investerer tungt: Går for fullautomatisering
Pipelife investerer flere titalls millioner kroner i å fullautomatisere rørproduksjonen ved sin fabrikk i Surnadal. Med det reduseres behovet for arbeidskraft med om lag 12 årsverk.
– Vi gjør vår rørproduksjon i Surnadal helautomatisk. Fire linjer er ferdige, og vi er i ferd med å fase inn ytterligere fem linjer i produksjonen. Alle prosesser fra mottak av råstoff til ferdig pakket og kontrollert produkt blir helautomatisert, sier administrerende direktør Sigmund Aandstad i Pipelife.
På spørsmål om hva dette betyr for Pipelife, forklarer Aandstad at automatiseringen er avgjørende for å opprettholde konkurransekraften. Automatisering gjør det mulig å utvikle vareproduserende industri i Norge, spesielt i møte med utenlandsk konkurranse. For å kunne vokse videre er selskapet avhengig av denne teknologiske utviklingen.
Største investering i selskapets historie
Automatiseringsprosjektet representerer den største investeringen i produksjonsutvikling i Pipelife sin historie, og koster ifølge Aandstad flere titalls millioner kroner.
Selskapet produserer blant annet rør til avløp, vannforsyning, kabelvern og innendørs el-installasjon i sin fabrikk i Surnadal. Nesten alt som produseres selges til det norske markedet.
– Effekten av automatisering utgjør om lag 12 færre årsverk. Dette henter vi ut gjennom mindre bruk av vikarer og naturlig avgang, sier han.
Tre fabrikker i Norge
Pipelife har tre fabrikker i Norge, med hovedkontoret ved fabrikken i Surnadal. I tillegg har de fabrikker i Ringebu og på Stathelle. Omsetningen i fjor var 1,6 milliarder kroner. Det ga et driftsresultat på 163 millioner kroner.
Bedriften har totalt 270 ansatte, hvorav om lag 120 i Surnadal, inkludert om lag 80 ansatte innen produksjon og logistikk.
– Vi har konkurranse fra firmaer i Norge, og spesielt fra Norden og Europa. Høyt lønnsnivå i Norge er en utfordring, men vi er overbevist om at kombinasjonen av høy kompetanse og automasjon vil gjøre oss konkurransedyktige på globalt nivå, sier Aandstad.
Kvalitetskontroll og teknologi
Når det gjelder kvaliteten på produktene etter automatiseringen, forklarer Aandstad at den automatiske prosessen sørger for like god kontroll som den manuelle.
– Da vi pakket manuelt, gjorde våre operatører også en visuell kvalitetskontroll. Når vi automatiserer, kompenserer vi tapet av visuell kontroll med en automatisk kontroll. Hvert enkelt rør blir kontrollert av roboter, som også sikrer at pakkingen blir utført riktig. Fra før har vi automatisk kontinuerlig måling av veggtykkelsen på rørene, slik at vi er trygge på at vi produserer innenfor produktstandardene, forklarer han.
Annen kompetanse
Automatiseringen krever også en annen type kompetanse enn tidligere:
– Tidligere kunne vi bruke flere ufaglærte. Nå kreves det en annen kompetanse. Dette er noe vi jobber med i hele fabrikkorganisasjonen, for å sikre at vi har kompetanse på tvers, som gjør oss robuste mot eventuelle fravær, sier han og fortsetter:
– Vi jobber mye med kompetanseutvikling for de som jobber hos oss, og har hvert år lærlinger i fagene vi har behov for. Det er i hovedsak prosessoperatører og automasjonskompetanse.
– Har dere planer om å lage nye produkter når dere blir fullautomatisert?
– Vi jobber kontinuerlig med nye produkter og løsninger for å tilfredsstille fremtidens krav fra markedet, men det kommer uavhengig av automatiseringen.
30 prosent nedgang
Når det gjelder markedssituasjonen nå vurderer Aandestad den som variabel:
– Innen infrastruktur er det helt ok. Men det er ille på byggsiden. Hittil i år har vi hatt en nedgang på 30 prosent innen bygg, sammenlignet med i fjor. I Surnadal har vi et sortiement på VVS og el-installasjon som går rett inn i dette sviktende markedet. Men vi forventer og tror nedgangen i markedet er midlertidig. Vi utvikler vår portefølje for å posisjonere oss for fremtiden når oppturene kommer.
30 prosents nedgang hittil i år til tross; Pipelife-sjefen ser lyst på fremtiden:
– Det er enorme behov for å oppgradere infrastruktur i kommunene. Vi har blant annet bygd opp en organisasjon med overvannsspesialister som i enda større grad vil kunne levere riktige overvannsløsninger med tanke på et våtere klima. I tillegg kommer nye EU-krav som fører til nytt avløpsdirektiv og vanndirektiv som vil øke investeringsbehovet i vann- og avløpssektoren ytterligere, sier Aandstad.
Våren 2025 skal rørproduksjonen ved fabrikken i Surnadal være ferdig fullautomatisert.
Pipelife stiller på VVS-dagene. Møt dem på stand C01-16.