FERSK: Daniel Aspenes Rosvold etablerte i februar selskapet Aspenes rør på Os utenfor Bergen. Nå er han i full gang med egen virksomhet.

RØRLEGGERYRKET

– Skremmende lett å starte rørleggerbedrift

Døren er høy og porten er vid. Det er alt for lett å etablere rørleggerbedrift, mener Rørentreprenørene, som får støtte fra flere nyetablerte selskaper.

– Ja, hvem som helst kan jo gjøre det. Det kreves ingenting, sier Daniel Aspenes Rosvold, som i februar etablerte selskapet Aspenes rør på Os utenfor Bergen.

– Jeg skulle ønske at det krevdes en autorisasjon for å jobbe som rørlegger, på samme måte som for elektrikere, fortsetter Aspenes Rosvold.

Sterk økning

Han får støtte fra administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Marianne Wætnes Røiseland.

– Det er skremmende lett å starte en rørleggerbedrift. Etableringsbarrierene er alt for lave for rørvirksomheter, sier Røiseland.

Ser vi tallene for nyregistrering, så ser vi også at det de siste årene har vært en betydelig økning i antall nyregistrerte rørleggerbedrifter. Så langt i år (23. mars) har det, ifølge tall fra Enhetsregisteret til Brønnøysund, blitt registrert 106 nye rørleggerbedrifter i Norge. Dette er det høyeste tallet i tilsvarende periode noen gang.

Tilsvarende tall for 2022 var 94 nye bedrifter, mens det i 2021 var 89. Går vi seks år tilbake i tid, til 2017, så var tallet helt nede i 52 nye bedrifter. På seks år har vi altså sett over en dobling i antall nyetablerte rørleggerbedrifter i Norge.

– Problemet er at hvem som helst kan starte bedrifter uten å kunne noe om verken drift eller fag. Det er ikke en gang et krav at man er rørlegger. Myndighetene lar altså døren stå vidåpen for den som vil starte en rørleggerbedrift. Hvor lurt er det, spør Røiseland.

Optimist

Aspenes Rosvold registrerte firmaet i februar. Han er utdannet rørlegger og tok mesterbrevet i 2019.

– Jeg kjenner flere som jobber som rørleggere uten å ha utdannelse. Det er selvsagt ikke bra, og jeg mener at autorisasjon og mesterbrev burde være et minimumskrav, sier Rosvold.

Nå går han oppsigelsestiden i firmaet han i dag jobber, men fra og med mai er han i gang i eget firma.

– Jeg gleder meg til å komme i gang. Planen har alltid vært å starte for meg selv, så fikk jeg det «dyttet» jeg trengte da alle i selskapet fikk permitteringsvarsel. Jeg ser frem til utfordringene, lærdommene og det ikke å være avhengig av andre, sier Rosvold.

Permitteringen kommer som følge av at firmaet fikk mindre å gjøre, og Rosvold sier at tidene kanskje kunne vært bedre for en nyetablering.

– Det er klart det er spennende, men jeg er optimist og gleder meg til å komme i gang, sier Rosvold.

Bør ha papirene i orden

Han får støtte fra Adrian Ramstad som i februar etablerte rørleggerfirma Ramstad Rørleggerservice.

– Som et minimum bør man jo ha papirene i orden og et fagbrev på plass, synes jeg, sier Ramstad, og legger til.

– Jeg tror det ville gjort det enklere å kanskje luke bort noen av de useriøse aktørene i bransjen.

Han har vært ansatt rørlegger i 17 år, men kjente at tiden nå var moden for å begynne for seg selv.

– Det handler jo om å skape sitt eget. Jeg tror det vil være givende, sier Ramstad.

Firmaet vil være oppe og gå fra 1. april, og i første omgang vil det være bare han selv som er ansatt.

– Men etter hvert kommer det inn en som holder på med omskolering på 50 prosent, så da blir vi to, sier Ramstad.

Også Stian Pedersen Bratland, som nylig etablerte selskapet Bratland Rør er enig.

– Men samtidig opplever jeg at kundene er stadig mer opptatt av å dokumentere det arbeidet som er gjort, og da må man dokumentere at man er fagmann. Det har derfor blitt vanskeligere å sluntre unna enn de var tidligere, sier Pedersen Bratland.

Ønsker autorisasjon

Rørnorge mener det er stort problem at ikke stilles grunnleggende krav til håndverksfagene. Det handler om risikoen for slett arbeid, noe som kan gi dårlig og helsefarlig vann i springen, lekkasjer og råteskader, men også om økonomisk kriminalitet og svart arbeid.

– Det er derfor svært viktig å få lovregulert rørleggeryrket slik at man må søke autorisasjonen for å drive med rørleggervirksomhet. Det er i dag bare elektrikerfaget som er regulert, men alle de tekniske fagene burde vært likebehandlet. Det handler om helse, sikkerhet og kvalitet. I proffmarkedet stilles det kompetansekrav til en god del av utførelsen, men i privatmarkedet der kunnskapen er minst, stilles det ikke noen form for minstekrav. Hansen kan ringe etter en rørlegger, men risikerer å få en uten rørleggerutdanning på døra, avslutter Røiseland.

Powered by Labrador CMS