RENGJØRING: Skal du ha befukter, så må du rengjøre den ofte og godt, minner Irene B. Ytterdal-Larsen om.

Luft-studie vekker reaksjoner:
Bremser korona, øker legionella

Ikke før har korona fått debatten om befuktning til å blusse opp igjen, så kommer advarselen mot legionella. Irene B. Ytterdal-Larsen er bekymret.

Publisert

– Dette er selvfølgelig gode nyheter, samtidig som det gir grunn for bekymring, sier Irene B. Ytterdal-Larsen.

Hun er fagansvarlig i Apurgo og snakker om anbefalingen om å bruke luftbefuktere for å bremse koronaspredningen. Fuktig luft gir mindre koronasmitte, viser en studie som Rolando Gonzales Martinez på Universitetet i Agder har gjort, men ikke fått publisert ennå.

Samme risikogrupper

– Bakgrunnen for bekymringen er den ukritiske anbefalingen av luftbefuktere som en «quick fix» for å begrense spredning av Covid-19-virus, forklarer Ytterdal-Larsen.

Hun tenker på legionellafaren.
– Luftbefuktere kan være en stor kilde til legionellaspredning, sier hun.

Dermed er det fare for legionellose. De som er mest utsatt for legionellose, er stort sett de samme som er mest utsatt for å bli hardest rammet av koronaviruset.
– Kjente risikofaktorer for utvikling av sykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt, sier Ytterdal-Larsen.

Varme eller filter

Ifølge Folkehelseinstituttet er det viktig å skille mellom ulike befuktere og om de skal brukes i private hjem eller i offentlige bygg, peker hun på.

ADVARER: Irene B. Ytterdal-Larsen advarer mot å fukte mot korona bare for å ende opp med å spre legionellabakterier i stedet.

Propelldrevne befuktere og befuktere som lager vanntåke uten å heve temperaturen, kan spre legionella gjennom aerosoler, eller vannstøv.
– Hvis du i tillegg ikke følger råd om rengjøring og vedlikehold, vil denne risikoen øke betraktelig på grunn av begroing i befukteren, sier hun.

Derfor anbefaler hun løsninger som fordamper vannet ved høy temperatur eller som filtrerer bort aerosolene før luften blåses ut. For anlegg i offentlige bygg har FHI laget egne retningslinjer for å hindre legionellaspredning.

FHI-veileder

Så lenge det ikke finnes noen vaksine eller medisin, trekker bransjen frem ventilasjon som det viktigste tiltaket mot koronapandemien. Da er det viktig å følge opp rutinene for kontroll og vedlikehold slik at ikke ventilasjonsanlegget hindrer korona, men sprer legionella, ifølge Ytterdal-Larsen. Hun anbefaler FHIs veileder som et godt verktøy.

– Hvis du har et system hvor det kan vokse biofilm og legionella, så må du passe på å rense det jevnlig, fastslår hun.

4 råd om luftbefuktere:

Her er Irene B. Ytterdal-Larsens råd hvis du har eller vurderer å skaffe luftbefukter:

  • Hvis produsenten har laget anbefalinger for drift og vedlikehold, så følg dem.
  • Rengjør befukteren ofte, gjerne en gang i uken, for å forebygge bakterievekst. Desinfiser med husholdningsklor eller hydrogenperoksid og skyll godt.
  • Vask befukteren grundig og tøm den helt før den settes bort, og vask den på nytt for å fjerne støv før den tas i bruk igjen.
  • Rengjør og tøm alltid beholderen når den ikke skal brukes
Powered by Labrador CMS