Korona-trygt i svømmehallen
Varme, fuktig luft og godt renset vann. Alt dette gjør svømmehallen til et tryggere sted enn både kjøpesentre og restauranter
Det konstaterer i hvert fall det internasjonale forbundet for sports- og fritidsanlegg, IAKS. President Stefan Kannewischer driver selv et familiefirma som spesialiserer seg på teknisk utforming og drift av spa- og svømmeanlegg, og sitter også i bærekraftkommisjonen til IOC.
Varme og fuktighet
– Jo varmere det blir, jo vanskeligere er forholdene for mange virus, skriver Kannewischer. Han viser til den tyske virologen Thomas Pietschmann.
– Koronaviruset er omgitt av et fettlag som ikke tåler spesielt mye varme. Andre virus er mer stabile enn koronaviruset, forklarer han.
Også den høye fuktigheten i svømmehallene er en fordel for å hindre smitten i å spre seg:
– På kalde og ofte tørre vinterdager flyter dråper med smitte fra for eksempel et nys, lenger i luften enn når luftfuktigheten er høy, sier Pietschmann.
Slakteriutbrudd
Kannewischer trekker frem hvordan Tyskland har hatt flere koronautbrudd på slakterier der temperaturen er lav og ventilasjonen bruker en høy andel resirkulert luft. Han sammenligner slakteriene med den stikk motsatte historien: Tropical Islands sør for Berlin.
En av de besøkende til badeanlegget viste seg å være koronasmittet, men alle de 104 ansatte som ble testet etterpå, testet negativt. Ifølge virolog Christian Drosten på Berlin Charité-sykehuset gjør luftmengden og sirkulasjonen det umulig å ha formeringsdyktig virus i anlegget.
– Mange svømmeanlegg har fem til seks utskiftninger av luften per time, en lufttemperatur på 30 til 32 grader og 55 prosent relativ luftfuktighet, sier Stefan Kannewischer.
Derfor anbefaler han at ventilasjonsanlegget helt unngår å resirkulere luft, slik at ikke virus og bakterier spres i ventilasjonen.
Kritiserer stengning
I rapporten sin kritiserer ekspertgruppen på svømmebasseng i IAKS myndigheter over hele verden for å ha holdt svømmeanlegg lukket mens andre bygninger har fått åpne igjen etter koronaen.
– Hva er de konkrete grunnene til at et offentlig basseng er verre enn et kjøpesenter eller en møbelbutikk? Et svømmeanlegg er mye bedre utstyrt for å forebygge koronavirus enn for eksempel butikker eller offentlige bygg. Standarden på renhold og desinfisering er høy, og det gjøres rent ofte. Ventilasjonsanleggene holder en overlegen standard. Innredning og utstyr overvåkes konstant av profesjonelle ansatte. Antallet brukere kontrolleres automatisk. Smitte via bassengvannet kan utelukkes så lenge vannbehandlingen er effektiv, fastslås det.
Dessuten er det fordeler for både helse og immunsystem i å besøke svømmehallen. – Når bassengene er gjort utilgjengelige, har det ført til indirekte helseskader, mener IAKS-gruppen. Bransjefolkene bak rapporten mener at stengte svømmeanlegg har vært brudd på både næringsfriheten og bevegelsesfriheten.