KORONATILTAK: Jo fuktigere luft, jo mindre virus, ifølge forskning som er så ny at den ikke er publisert ennå.

Ny studie: Fuktig luft bremser korona

Fuktig luft gir mindre koronasmitte, viser en ny studie. – Enkel befuktning innendørs kan bidra til å redusere risikoen for covid, sier Rolando Gonzales Martinez på Universitetet i Agder.

Publisert Sist oppdatert

Gonzales er hverken inneklimaekspert eller medisiner. Han tar en doktorgrad på statistikk ved Handelshøyskolen på UiA. Koronaforskningen hans vakte først oppsikt da han og en gruppe britiske og nordamerikanske forskere fant ut at folk som er høyere enn seks fot – 1,83 – løper større risiko for å bli smittet med koronaviruset.

Influensa og covid

Nå har han arbeidet med nederlandske data for luftfuktighet. Statistikken viser tydelig at jo fuktigere luften er, jo mindre er faren for at viruset smitter. Den vitenskapelige artikkelen om forskningen er ikke publisert ennå.

STATISTIKER: Rolando Gonzales Martinez er ikke ekspert på ventilasjon eller medisin – forskningen hans bygger på statistikk.

– Først sjekket vi influensa for å se sesongsvingningene. Så fortsatte vi med å se på covid, sier han og avviser at det er snakk om tilfeldigheter. Tallene tar for seg rundt 50 000 virussmittede.

Over 6 g/kg

– Økningen i fuktighet under utbruddet i Nederland bidro til å redusere risikoen for regionale infeksjoner. Offentlig politikk som fremmer høyere spesifikk fukt – over seks gram vanndamp per kilo luft – kan føre til siginifikante reduksjoner i spredningen av virus som influensa og Sars-CoV-2, konkluderer Gonzales og kollega Edsard Ravelli.

De snakker om spesifikk fukt, ikke om relativ fuktighet. Og de ser på luften utendørs. Konklusjonen er likevel at fukting innendørs vil redusere smitten.

– Artikkelen vår viser at enkel befuktning innendørs kan hjelpe til med å redusere smitten. Vi hadde håpet på enda større effekt, og hvis du er i et rom med 100 mennesker tett på deg, så kommer viruset til å smitte selv om luften er fuktet. Men fukt hjelper, selv om det ikke er nøkkelfaktoren. Nøkkelen er sosial avstand, understreker Rolando Gonzales Martinez.

Wuhan-forskning

– Men hva med oversikten over amerikanske stater, som viser at smitten er høyest i de fuktigste statene – og hva med at et fuktig land som Storbritannia har nesten dobbelt så høy andel som Nederland av innbyggere som har dødd av koronaviruset?

Her er tallene

Slik er tallene som Edsard Ravelli og Rolando Gonzales Martinez har kommet frem til for spesifikk luftfuktighet og influensatilfeller per 100 000 mennesker:

Under 2 g/kg: 147,3

2–3 g/kg: 135,4

3–4 g/kg: 110,9

4–5 g/kg: 79,7

5–6 g/kg: 54,4

6–7 g/kg: 33,2

7–8 g/kg: 29,5

8–9 g/kg: 24,9

9–10 g/kg: 17,2

Over 10 g/kg: 15,8

– De amerikanske tallene er interessante. Men det er mange studier gjort rundt i verden som viser at høyere fuktighet henger sammen med lavere smitte og færre sykdomstilfeller, sier han.

I sommer publiserte tidsskriftet Science of The Total Environment den første studien om vær og korona. Der viste ti kinesiske forskere hvordan fuktig luft førte til færre dødsfall i Wuhan, der hele pandemien startet.

Anbefaler fukting

Likevel peker Gonzales på at de sprikende tallene først og fremst betyr at det er mange flere faktorer enn fukt som spiller inn.
– Temperatur, for eksempel, og vi tror også at sollys han være en viktig faktor. Solstrålene hjelper oss å bygge opp immunforsvaret, kanskje ved hjelp av vitamin D. UV-stråling kan også drepe virus, men vi vet ikke om det spiller inn. Det er mange faktorer som har noe å si, og vi fokuserer bare på fuktighet, sier han.

Han anbefaler å befukte inneluften for å gjøre risikoen for smitte litt mindre.
– Noe så enkelt som en luftfukter kan hjelpe til med å redusere overføringen. Det er en billig måte å beskytte seg på, mener Rolando Gonzales Martinez.

Powered by Labrador CMS