Boligprosjektet Osundet
- et bærekraftig kinderegg

Tre ting på én gang. Boligutvikleren Heldal Eiendom tar i bruk både bilbatterier, solceller og bergvarme når de nå går i gang med det som kanskje er landets mest innovative boligprosjekt.

Published Last updated

– Dette er et forbilledlig boligprosjekt. De tar i bruk teknologiske løsninger som er krevende å få til, spesielt i et område hvor boligprisene er relativt lave, sier Anders Solem fra Enova.

Heldal Eiendom er en bolig- og eiendomsutvikler i Bergen. På Sotra, vest for Bergen, er de nå i ferd med å realisere boligprosjektet, Osundet, bestående av 22 svært energieffektive boliger. Enova har på grunn av prosjektets innovative karakter valgt å støtte det med 3,2 millioner kroner.

– Det er mange boligutviklere som sliter med å implementere ny teknologi, men her har vi en fremoverlent utvikler som får det til i et område hvor lokale forutsetninger gjør det ekstra krevende. Det synes vi er imponerende, og vi har derfor valgt å støtte prosjektet for å slik bidra til å ta ned risikoen noe, sier Solem.

Boligutvikler som viser vei

Kombinasjonen av solceller, bilbatterier og bergvarme bidrar til å gjøre Osundet til et av landets mest innovative boligprosjekter. Enkelt fortalt leverer solcellepaneler overskuddsenergi til en stor batteripakke, bestående av bilbatterier. For å lade opp batteriene på dager uten solenergi, så kjøper anlegget automatisk strøm om natten, når strømmen er billig.

– 80 prosent av energibehovet for oppvarming, samt varmtvann, vil bli dekket av bergvarme

Fred Ove Wiik, prosjektleder hos Anders O. Grevstad

– Når strømprisene er høye, ofte om ettermiddagen når mange kommer hjem og skal lage middag samtidig som de setter elbilen på lading, så brukes denne billige strømmen i stedet for å ta dyr strøm fra strømnettet, sier Hilde Hauge i Eaton som har prosjektert og skal levere batterianlegget.

Teknologien ble første gang tatt i bruk i Frankrike i 2016 og har nå blitt brukt i en del eneboliger i Norge. Osundet er imidlertid et av de første boligprosjektene av en viss størrelse, der denne teknologien tas i bruk. Kombinasjonen av smarte, automatiserte innkjøp, og effektive solceller bidrar til å få ned energikostnadene for beboerne.

– Utviklingen går i en stadig mer elektrifisert retning, og det å kunne produsere sin egen energi vil i et bærekraftsperspektiv bli stadig viktigere. Det er derfor ingen tvil om at Heldal Eiendom er langt fremme og viser vei for hvordan fremtidens boliger vil se ut, sier Hauge.

Oppvarming og kjøling med bergvarme

I tillegg til solceller og bilbatterier, vil et vannbåret bergvarmeanlegg sørge for oppvarming om vinteren og en svalende trekk om sommeren.
– 80 prosent av energibehovet for oppvarming, samt varmtvann, vil bli dekket av bergvarme, sier prosjektleder hos Anders O. Grevstad, Fred Ove Wiik.

Prosjektet er trolig blant de første i landet hvor bergvarme også blir brukt til kjøling i av boligene.
– Jeg kjenner i alle fall ikke til andre boligprosjekter i bergensregionen hvor det har blitt gjort, sier Wiik.

Teknologien er imidlertid velkjent og fungerer slik at en bergvarmepumpe, via flere dype brønner på mellom 150 og 200 meter, henter varme fra fjellet under boligene. Via en varmepumpe brukes så denne varmen til oppvarming av boligene. Det spesielle er altså at i dette prosjektet så brukes borehullene også til kjøling.

– Bergvarmen holder cirka 8-9 grader, noe som er mer enn nok til oppvarming, men også kaldt nok til kjøling. Teknologien gir ikke bare sparte oppvarmingskostnader, det gir også svært god komfort. Selve kjøleprosessen er passiv, noe som betyr at den er tilnærmet gratis. På varme dager vil beboerne få et behageligere inneklima enn boliger uten denne teknologien, og det uten at kostandene løper løpsk, sier Wiik.

Skal være langt fremme

Heldal Eiendom har over flere år markert seg som en ambisiøs boligutvikler. De har flere prosjekter hvor de har vært blant de første til å ta i bruk ny, bærekraftig teknologi.
– Vi ønsker å være langt fremme, noe som er mulig fordi vi er en liten, familieeid boligutvikler. Det gjør oss i stand til å ta raske beslutninger som ikke må begrunnes for et stort styre. Jeg tror det er noe av grunnen til at vi ligger relativt langt fremme på dette området, sier daglig leder i Heldal Eiendom, Marie Therese Haukeland.

Hun har et brennende engasjement for bærekraftig boligutvikling, og all teknologien som kommer i Osundet-prosjektet har hun også testet ut selv i familiens nye enebolig.
– Når man selger noe må man vite at det fungerer, sier Haukeland.

I tillegg til fokus på avansert teknologi, har de som boligutvikler også fokus på å gjøre livet enkelt for boligkjøperne. De har derfor også gjort en av avtale med Meny om hjemlevering av varer til et eget hentepunkt rett ved de nye boligene.
– Vi lever alle travle liv. Det å ta små grep som gjør at livene kan bli litt enklere tror vi er noe som betyr mye for mange. Vi forsøker derfor hele tiden å se etter nye muligheter som kan være med å pushe boligutviklingen i en bedre og mer bærekraftig retning, sier Haukeland.

Powered by Labrador CMS