PRIS: Behovet for energi og effekt er blitt mindre, men varmeanleggene er blitt dyrere likevel, sier Tor Olsen og sparker til bransjen.

Sparer stort på trerørssystem

De bruker tappevannet til å varme opp leilighetene og sparer store penger. Oppvarmingen koster langt under 500 kroner kvadratmeteren – ned fra 850.

Publisert

Teknisk direktør Tor Olsen i AF Energi & Miljøteknikk kom med sterke tall fra Bjørvika da Nemitek Oslo holdt webinar om tappevann til romoppvarming. Fra å bli helt utkonkurrert av billigere elektrisk oppvarming er det nå bare rundt 150 kroner kvadratmeteren som skiller elektrisk og vannbåren varme.

For dyrt!

Da AF kom inn i Bjørvika i Oslo, der Oslo S Utvikling skal bygge 15–1600 boliger, var det med klar mening om at det ville være feil å jobbe med elektrisk oppvarming. Strømmen er det behov for til helt andre ting, som for eksempel å drive biler.

Olsen gir gjerne VVS-bransjen et spark: Vannbårne anlegg er blitt for dyre! Energibehovet har falt dramatisk de siste ti–femten årene, effektbehovet har også gått ned, men prisen på varmeanlegget har fortsatt å stige.

Samtidig peker han på at i dag er behovet for varmt tappevann høyere enn behovet for oppvarming. Derfor synes han det er helt naturlig å se på et trerørssystem med varmtvannet som kilde – og andre løsninger for å bygge billigere.

Droppet soverommet

– Det første vi så på, var å redusere omfanget for varmeanlegget. Folk vil ikke ha mye varme på soverommet. Svært få mennesker ønsker varme soverom, og nordmenn ønsker dem gjerne iskalde. Første trinnet var å droppe varme i soverom, forteller han. De som vil bruke soverommet til lekerom eller oppholdsrom, kan få enkle panelovner med stikkontakter. Det er snakk om noen få hundre watt i kortere perioder.

– Kostnadsbesparelse nummer to var å droppe varmeanlegget, sier Olsen og beskriver trerørssystem der all VVS er sentralisert til kjernen i leilighetene, og all oppvarmingen kommer fra én varmekilde som er plassert på innervegg.

– Ved hjelp av viftekonvektor får vi god omrøring i rommet så vi ikke trenger å være redd for kaldras. Arkitektene er også glade for å slippe å ha radiator i vindusarealet, spesielt her i sjøkanten som det er utsikt, sier han.

Sparer på rør

– Vi sparer veldig mye penger på rørføringer. At vi har bygd et system hvor tilførselen er tappevannet som uansett ligger der, er en stor besparelse. Og jo mer vi kan prefabrikkere, jo bedre er det, konstaterer Olsen.

Problemet er at skapene tar plass. I Bjørvika endte de i taket.
– Få dem inn i planleggingen tidlig og plasser dem sammen med arkitekten før for mye av romplanene er lagt, råder AF-direktøren.

Bjørvika-prosjektet kjøler også det kalde tappevannet slik at kunden får isvann i springen. Dessuten er det overraskende stort kjølebehov også utenom den varmeste sommeren.

– Den energien er noe vi leverer gratis fordi vi bruker energien til varmepumpen. 50–60 prosent av varmtvannet leverer vi ved hjelp av kjøleenergi, forteller han.

67 kroner dyrere

Studentene Jonathan Lundblad, Nora Andreassen og Johanna Olsen har skrevet bacheloroppgave om prosjektet i Bjørvika. De konkluderer med at merkostnaden sammenlignet med elektrisk oppvarming bare er 67 kroner kvadratmeteren.

– Når vi tar med alle kostnader til elektrisk tilkobling og viftekonvektorer, tror jeg kanskje vi ender opp på 100 til 150. Men det er fortsatt veldig bra. Tidligere betalte vi 850 kroner for vannbårent system, nå er vi langt under 500 kroner kvadratmeteren, sier Tor Olsen. Innsparingen er det utbyggeren som sitter igjen med.

– Dette er veldig bra for bransjen – det viser at vi har oppnådd et godt anlegg som driftes veldig bra for en fornuftig pris. Dessuten har vi avlastet effekten for Bjørvika med mange hundre kilowatt, sier Tor Olsen.

Powered by Labrador CMS