AKTUELT
Direktoratet advarer på det sterkeste mot Temu
Produkter fra Temu kan føre til store vannskader, advarer DiBK. Direktoratet har ikke mulighet til å føre noe tilsyn med byggevarene fra den kinesiske nettbutikken.
Det er enkelt å være trygg, men forbrukerne gjør det ikke likevel.
– Egentlig er det ganske enkelt å sikre seg, ved å kjøpe byggevarer der varens dokumentasjon er tilgjengelig. I Norge er det ikke lovlig å selge byggevarer uten dokumentasjon, peker Lars Grøndal på. Han er avdelingsdirektør i DiBK, Direktoratet for byggkvalitet.
Feil vanntrykk
Grøndal setter pris på at Temu og lignende nettbutikker blir tema i mediene.
– Aller først vil vi si til norske forbrukere at vi på det sterkeste fraråder å handle inn tappearmaturer fra Temu eller andre nettløsninger der selgerne ikke forholder seg til europeiske standarder, sier han.
– Når det gjelder denne typen varer, risikerer du å kjøpe produkter som er beregnet for et helt annet vanntrykk enn i Norge. Vi har høyt vanntrykk her hjemme, og produkter som ikke er dimensjonert for dette, kan føre til store vannskader, slår han fast.
Ingen myndighet
Lars Grøndal forklarer at DiBK ikke har noen myndighet til å føre tilsyn med byggevarene som Temu sender direkte til forbrukeren. Det er det kinesiske e-handelsselskapet PDD Holdings som driver nettmarkedsplassen, og Temu har ikke noe organisasjonsnummer i Norge.
Nemitek.no har brukt kjøkkenarmaturer som eksempel på produkter fra Temu med ukjent opprinnelse.
– Kraner og blandebatterier skal blant annet være trykktestet med tanke på slitasje og vanntrykk, ha dokumentasjon på utlekking av tungmetaller og være merket med blått for kaldt vann og rødt for varmt vann, ramser Grøndal opp.
Nesten alle brøt reglene
I 2019 tok DiBK for seg tappearmaturer i et stort tilsyn. 27 firmaer og 228 produkter ble sjekket, og resultatet var nedslående.
Mer enn hvert tredje produkt måtte fjernes fra markedet på grunn av at dokumentasjonen var for dårlig. Bare tre av de 27 firmaene som ble sjekket, hadde alt i orden.
Den gangen var feil navn en gjenganger: Svært mange av kranene og batteriene ble markedsført under et annet navn enn det som sto i produktsertifikatet.
– Vi kan ikke utelukke at vi i fremtiden vil føre et nytt tilsyn for kraner og blandebatterier, men vi har ingen planer om det per dags dato, forteller Lars Grøndal.
Miljørisiko
DiBK er ikke det eneste direktoratet som advarer mot å handle fra Temu. Miljødirektoratet har reagert etter å ha testet interiørprodukter av plast, skriver E24. En bordbeskytter fra Temu inneholdt 250 ganger så mye som det tillatte av den helseskadelige plastmykneren DEHP.
– Summen av all informasjon som foreligger, tyder på at man tar en risiko når man kjøper fra Temu, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans til nettavisen.
Miljødirektoratet har også testet produkter fra Temu på oppdrag fra NRK. Da fant testene kreftfremkallende metaller: Bly i en barneleke og så mye kadmium i øredobber at de måtte kastes som spesialavfall.
• Vi har kontaktet Temu flere ganger på både norsk og engelsk for å få kommentarer og for å gi anledning til å svare på kritikken. Temu har ikke svart på noen av henvendelsene.