BILLIG ER GJERNE DÅRLIG: Temu selger billige produkter, også til vann på badet og kjøkkenet. Men pris og kvalitet henger sammen, advarer Forbrukerrådet. (Produktene på skjermbildet er tilfeldig valgt og ikke vurdert spesifikt)

AKTUELT

Selger produkter som ikke er godkjent: 
– En sikkerhetsrisiko

Produktene er billige, navnløse og helt uten godkjennelser og dokumentasjon. Både Sintef og Forbrukerrådet advarer mot rørprodukter fra Temu.

Published

En billig løsning kan bli en dyr opplevelse den dagen det blir en vannskade. Det konstaterer forskningsingeniør Geir Lippe Stavnes i Sintef Community.

Han snakker om Temu. Den kinesiske nettbutikken prøver å selge alt fra armaturer til rør til norske forbrukere. Norske eksperter råder forbrukerne til å holde seg unna – og rørleggerne til å være veldig forsiktige og klar over det ansvaret de har.

Billige og anonyme

Nemitek.no har brukt kjøkkenarmaturer som eksempel.

– Et raskt søk på Temu etter tappearmaturer forteller meg at det ligger mange svært billige produkter tilgjengelig for salg. Felles for alle er at det ikke foreligger noen dokumentasjon på at de er testet etter gjeldende produktstandarder, sier Stavnes.

Ikke nok med at det mangler dokumentasjon og tester – det mangler også merkenavn.

Ingen sertifisering

– Det er ingen som har vurdert om produktene egner seg for forholdene i Norge eller andre land, slår Geir Lippe Stavnes fast.

ANONYMT: Hvem skal kunden gå til ved en eventuell reklamasjon? spør Geir Lippe Stavnes hos Sintef.

Han peker på at en tredjepartskontroll skal inneholde blant annet tetthetsprøving, slitasjeprøving av bevegelige deler og utlekkingstester – ikke minst med tanke på stoffer som kan være helseskadelige.

I Norge er det krav om at produkter som forsyner drikkevann, skal sertifiseres. Det gjelder også tilførselsslangene som følger med, peker Stavnes på.

– En så billig løsning kan fort bli en dyr opplevelse dersom armaturen fører til en vannskade, sier han og spør: – Hvem skal kunden gå til ved en eventuell reklamasjon?

Forbrukerrådet advarer

Også forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen advarer mot Temu. Første halvår i år fikk Forbrukerrådet 34 henvendelser om Temu. Det gjelder alle slags produkter: Det blir ikke registrert i oversikten hva slags produkter forbrukerne har handlet.

– Temu er en kinesisk markedsplass, der tusenvis av selgere tilbyr tusenvis av varer. Det sier seg selv at variasjonen er stor. Når du kjøper en vare herfra, kan du nok ha flaks og få noe du blir fornøyd med – men det er dessverre stor sannsynlighet for at du får noe som ikke står til forventningene, sier Gløersen.

– Det Forbrukerrådet advarer mot, er risikoen du tar ved å handle i denne typen utenlandske nettbutikker, sier hun.

Billige kopier

Gløersen peker på hvordan Temu selger etterligninger og kopier av kjente merkevarer. Hårfønere som ligner populære modeller fra Dyson eller ørepropper som minner om Airpods, for eksempel.

– Dette gjelder helt sikkert rørleggerutstyr, også, sier hun.

– Temu selger varer til ekstremt lave priser. Det er dessverre slik at pris og kvalitet som regel henger sammen. Mye av det som selges, har dårlig kvalitet.

– Sikkerhetsrisiko

I EU og EØS er det strenge regler for hvordan varer skal produseres og hva de kan inneholde. 

– Varene du finner på kinesiske markedplasser, er ikke underlagt samme regelverk eller kontroll. Det er en sikkerhetsrisiko ved å kjøpe varer fra Temu, sier Nora Wennberg Gløersen.

RISIKO: Temu-produkteen er en sikkerhetsrisiko, sier Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet.

Hun minner om at hvis en rørleggerbedrift kjøper inn produkter fra Temu og tilbyr dem til kundene sine, har bedriften ansvaret.

– Hvis en forbruker selv har kjøpt inn et produkt fra Temu, for eksempel et blandebatteri til dusjen, som forbrukeren ønsker å få montert av en rørlegger, er det i utgangspunktet forbrukeren som har ansvaret og må bære risikoen. Men her er det viktig at rørleggeren gir kunden gode råd og veiledning, oppfordrer Gløersen.

– Ser rørleggeren at produktet mangler nødvendig godkjenning eller utgjør en risiko for lekkasje, skal håndverkeren gi beskjed om dette på en tydelig måte!

• Vi har kontaktet Temu flere ganger på både norsk og engelsk for å få kommentarer og for å gi anledning til å svare på kritikken. Temu har ikke svart på noen av henvendelsene.

Powered by Labrador CMS