PARTNERE: Airtight-gründerne er allerede på plass på kontoret sammen med Airthings-sjef Øyvind Birkenes. Fra venstre Per Magne Helseth, Bjørnar Lie, Alf Helseth, Øyvind Birkenes, Erik Lundby og Pål Kvalheim.

Airthings kjøper Airtight

Sensoren deres ble pekt ut som en av verdens 100 beste oppfinnelser i fjor. Noen måneder senere har de overtatt en annen av Norges fremste inneluft-innovatører. Airthings kjøper Airtight.

Publisert

– Nå kan vi «close loopen» slik at byggene blir mye smartere, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes.

Han startet et selskap som fant opp nye sensorer for å måle luftkvaliteten innendørs. Nå skal Airthings gjøre mer enn bare å finne problemene – de skal levere løsninger, også.

Mindre energi

– Airtight har en fantastisk løsning med at de kontrollerer lufttrykket i bygget. På de byggene de styrer, er energiforbruket i snitt 16 prosent lavere enn gjennomsnittet, forteller Birkenes.

Airtight begynte med å utvikle raskere sensorer for å trykkteste næringsbygg. Noen av sensorene ble stående igjen etter testingen. Da driften i bygget startet, oppdaget de store energilekkasjer. Ifølge Erik Lundby, en av gründerne bak Airtight, går fem prosent av det globale energiforbruket til å fyre for kråka.

FNs klimapanel har pekt ut «bygningens lufttetthet» som den mest kostnadseffektive måten å redusere CO₂-utslipp og energiforbruk på.

Jevnere temperatur

– I tillegg kan teknologien brukes til å begrense radoninnstrømmingen i bygg, peker Øyvind Birkenes på. Det var nettopp radon som var begynnelsen for Airthings. – Med å legge lite grann overtrykk i bygget kan vi redusere radonmengden betraktelig, sier han.

– Når vi balanserer trykket med Airtight-teknologien, blir også temperaturen i bygget mye mer jevn. Vi ser at temperaturvariasjonen innad i bygget går ned med over 60 prosent etter at vi har regulert trykket. Det er fordi vi unngår trekk. Selv i moderne bygg er det trekk i større og mindre grad.

Han beskriver hvordan Airtight-kundene er glade for at energiforbruket går ned, men enda gladere for at bygget blir mer behagelig å være i.

Samme dashbord

Det er ikke snakk om å slå sammen de forskjellige målingene i én sensor. Derimot skal både temperatur, fuktighet, lufttrykk og de andre målingene samles på samme dashbord. Det kan i sin tur integreres inn i byggautomasjonssystemer og SD-anlegg.

– Det er veldig viktig at vi gjør dataene enkle å forstå for folk. Du trenger ikke å være fagmann for å forstå hva som hender i et bygg. Hvem som helst skal kunne bruke våre dashbord, sier Øyvind Birkenes, som fremdeles har brorparten av kundene i privatmarkedet.

Totalt er omsetningsveksten til Airthings rundt 60 prosent det siste året. – Airthings for business går veldig bra, selv om det er klart at det har økt fra en mindre base, sier han og forteller om nye avtaler i vår med flere kommuner.

Hvor mye Airthings har betalt for Airtight, vil ikke de ferske partnerne fortelle. Men Airtight-gründerne blir med videre:

– De har fått noe cash, men mesteparten i Airthings-aksjer. Vi er glade for å få med oss disse kjempedyktige fagpersonene som kan det byggtekniske utrolig bra, sier Birkenes.

Powered by Labrador CMS