Samler proptech-selskapene
De har samlet seg rundt samme møterom og samme kaffemaskin, og de bruker data fra de tekniske anleggene på eget kontor til å utvikle fremtidens smarte bygg. Tommy Hagenes har klart å samle proptech-selskapene på ett sted.
Airthings og Disruptive Technologies under samme tak – sammen med en rekke kontornaboer fra bygningstekniske selskaper og IT-selskaper.
– To av de hotteste proptech-selskapene på markedet kommer inn i en spennende miks av selskaper, sier Hagenes.
Gammelt og smart
Kokstadflaten 4, like ved Flesland, er langt fra nytt. Da Tommy Hagenes startet Proptech Bergen i fjor, sto mange av lokalene tomme. Hagenes bruker bygget til å vise hvordan eiendomsteknologien kan brukes i gamle bygg, samtidig som han samler ekspertene på nettopp eiendomsteknologi rundt samme kaffemaskin og samme møterom.
– Tanken var at om vi klarer å få dette bygget smart, da kan vi klare å gjøre alle andre eksisterende næringsbygg smarte, også, sier Hagenes. Nå er tredje etasje nesten full, og alle leietagerne er det han beskriver som «spennende selskaper». Store og små, tradisjonelle og utradisjonelle.
Tester på egne anlegg
For å bruke de engelske faguttrykkene, så er etasjen blitt både «coworking space», med muligheter til å korttidsleie kontor eller møterom, og «living lab».
Det levende laboratoriet betyr ganske enkelt at bygget skal driftes smartest mulig, samtidig som alle data er tilgjengelige for leietagere som vil bruke dem til sine egne tester.
– Data fra SD-anlegg, varme- og kjøleanlegg, adgangskontroll, brannanlegg, heis og ventilasjon er konvertert til data i åpne og tilgjengelige grensesnitt – API-er. Dermed hjelper vi de nye oppstartsselskapene til å teste ut spennende teknologi på data fra de åpne API-ene, forklarer Tommy Hagenes.
Han trekker frem Aero og Infracity som leietagere som gjør nettopp et – bruker dataene fra anleggene i lokalene der de leier, til å pilotere nye systemer.
Tradisjonelle selskaper innenfor ventilasjon, vann og bygg – IV Produkt, Canes og Mestergruppen – har også slått seg til i lokalene.
– Alle bidrar på sin måte med god kunnskap, kompetansedeling og erfaring, og hvordan de ser på fremtiden og utfordringer. Denne kombinasjonen av kunnskapsdeling og teknologi er viktig, sier Hagenes.
Bærekraftsmål
Han trekker trådene også til FNs bærekraftsmål. De gamle tekniske anleggene er ikke skiftet ut. I stedet er de supplert med sensorikk. Hagenes har arrangert flere hackatoner der han har samlet mennesker fra forskjellige bransjer for å løse et problem. For eksempel har han slitt med lukkede systemer på ventilasjonsstyring og varmeanlegg. Dem klarte gruppene å åpne opp slik at de kan styres smartere og merx energieffektivt.
Apropos FN og bærekraft: AV-utstyret i lokalene gjør at leietagerne har redusert reisetiden sin kraftig.
– Vi blir mer effektive og vi har et lavere CO₂-fotavtrykk. De fleste som er her, har flere kontorer i Norge eller utlandet, derfor er kommunikasjon og teknologi viktig. Men vi ønsker å dra det enda lenger, og vi prøver å se hvordan sensorikk og AV-utstyr kan gi oss en enda bedre innsikt sammen, sier Tommy Hagenes.
Nå er han på jakt etter leietagere til resten av bygget – og da snakker han om selskaper som vil lage smartere bygg.
– De som har startet opp bergenskontoret sitt her, har oppnådd vekst raskt, reklamerer Hagenes.