OMSTRIDT: Hovedentreprenøren havnet i retten mot Bravida etter byggingen av dette anlegget nord for Tromsø.

DOM

Millionkrangel om SD-anlegg – kunden la ned 

De kranglet om både SD-anlegg og rørarbeider. Nå har Bravida fått 10,4 millioner kroner etter to runder i retten, og kunden har bestemt seg for å legge ned bedriften.

Bravida skulle levere elektro og rør, mens en annen underentreprenør fikk kontrakten på luftbehandling og ventilasjon. Resultat: Ingen hadde noen kontrakt om å levere varmeautomatiseringsanlegg.

Teknisk bytte

Det handlet om et settefiskanlegg i Dåfjord i Troms. Bravida hadde tatt med varmeautomatisering i tilbudet sitt, men det hadde ikke konkurrenten som fikk ventilasjonskontrakten. Bravida varslet hovedentreprenøren, Pilar Entreprenør, om den manglende leveransen, og Pilar krevde at Bravida skulle levere anlegget.

SMOLTKRANGEL: Bravida leverte både SD-anlegg og varmeautomatiseringsanlegg til et anlegg som produserer inntil ti millioner smolt.

Det endte med et teknisk bytte, har Hålogaland lagmannsrett nå slått fast etter en lang krangel. Bravida skulle levere varmeautomatiseringsanlegget i stedet for å levere SD-anlegget som var en del av avtalen. Det endte likevel med at Pilar ba Bravida levere SD-anlegget, også, og Bravida ga beskjed om at det kom til å koste ekstra.

Krav på tillegg

I tråd med avtalen om teknisk bytte og ekstrabestillingen på SD-anlegg leverte Bravida begge deler.

Pilar godtok imidlertid ikke tilleggsfakturaen på SD-anlegget. Anlegget var en del av kontrakten, hevdet Pilar. Men Hålogaland lagmannsrett er ikke i tvil: Bravida hadde krav på et tillegg til kontraktssummen for å levere SD-anlegget.

Dermed får Bravida 1,5 millioner i tillegg til kontraktssummen. Pilar dømmes også til å betale 3,6 millioner for rørarbeidene og 4,1 millioner for elektroarbeidene på prosjektet – pluss 1,5 millioner i sakskostnader. Fra alt dette trekkes det fra 300.000 kroner som Bravida må betale til Pilar for å dekke reklamasjonskrav som de to til slutt ble enige om.

Legger ned

I løpet av tiden som saken har gått mellom domstolene, er det avgjort at Pilar Entreprenør rett og slett blir nedlagt. På det meste omsatte selskapet for 727 millioner kroner.

Konsernsjef Tomas Norager Haugan i morselskapet William Eiendom forklarer det hele med nedstengningen i 2020, krigen i Ukraina og prisøkningen i byggenæringen. 

– Summen av dette var at Pilar dessverre ikke klarte å tjene penger på de inngåtte oppdragene, og byrdene ble etter hvert for tunge å bære, sier han til Finansavisen.

Tapte en sak til

De tapte rettssakene mot Bravida var ikke de eneste på tampen av levetiden til Pilar Eiendom: 

I en annen byggesak ble entreprenørselskapet dømt til å betale 17 millioner kroner til Aritech, som var underleverandør på et bygg i Tromsø, forteller avisen Sunnhordland.

Powered by Labrador CMS