GULLGUTTER: Knut Skogstad (til venstre) og Daniel Nielsen er så fornøyde med den nye rotoren sin at de dekorerte den første med gull.

VENTILASJON

Største nyhet på ti år – teknologisprang i ventilasjon

LILLESTRØM: Det største teknologiske spranget siden overgangen fra kryssvekslere til roterende vekslere. Det sier Flexit-sjef Knut Skogstad.

Publisert

Han satser på gull på VVS-dagene. Men det var bare for å vise frem den nye rotoren sin – den er lakkert i gull. Egentlig er ikke gull bra nok, slår Skogstad fast.

Ti prosent større virkning

Nyheten hans har fått navnet Stage Wheel. 

– Et stort teknologisprang innen produksjon av roterende varmevekslere. Den setter en ny standard for ytelse og energieffektivitet, ifølge Skogstad og Flexit.

Den nye rotoren øker energigjenvinningen med opptil ti prosent. 

– Tallet kommer fra reelle målinger. Det gjøres mange beregninger, men de tallene er ikke alltid like reelle. Ti prosent er en økning i virkningsgraden som er målt i virkeligheten, forklarer Skogstad. Han understreker at kravene til sertifiseringene fra Eurovent og Eco-design er svært strenge.

– Verdensnyhet

Flexit samarbeider med forskerne hos Sintef og NTNU for å komme frem til de nye løsningene sine. 

VERDENSNYHET: Flexit omtaler Stage Wheel som verdensnyhet og det største teknologispranget siden rotoren tok over for kryssveksleren.

– Vi har vært ledende i mange år på varmegjenvinning som virker i kaldt klima. Men dette er en verdensnyhet, sier Knut Skogstad. Han er opptatt av at det gode inneklimaet i boligene må gå hånd i hånd med god energieffektivitet:

– Vi vil utvikle teknologi som gir høy energieffektivitet og lavere energibruk uten å gå på kompromiss med inneklimaet i et krevende og kaldt klima i Norden.

Bruker mer av varmen

Stage Wheel overfører varmen i ventilasjonsluften gjennom rotorhjulet i flere trinn. Mønsteret og materialtykkelsen gjør at rotorveksleren kan ta opp og bruke en mye større andel av varmen fra luften som veksles.

– Varmetapet reduseres betydelig. Det gjør at varmeveksleren kan ta opp og bruke en større andel av varmen fra luften. Dette bidrar til å redusere energikostnadene for kundene våre, og det støtter den grønne omstillingen i samfunnet, sier Knut Skogstad.

Inn i produktene

Forskningsingeniør Anneli Halfvardsson har stått for mye av utviklingen. 

– Vi har alle et felles ansvar for å nå klimamålene. Fokus for Flexit er å finne løsninger som fremmer helse og velvære hos kundene. Det kan sikres gjennom ren luft og et godt inneklima med høy energieffektivitet, sier hun.

Nå har produktansvarlig Daniel Nielsen begynt planleggingen for å innføre Stage Wheel i de forskjellige produktfamiliene til Flexit. 

– Vi kommer til å se løsningen i produktene i løpet av neste år, sier han.

– Vi driver videreutvikling hele tiden, men dette er et teknologisprang, sier Nielsen.

Patent i mange land

Flexit har patent på teknologien i Sverige, Canada og USA og venter på å få innvilget patentsøknadene i Norge og EU.

Skogstad og Nielsen har ikke planer for noen internasjonal lansering ennå. 

– Nå skal vi først utnytte teknologien i våre egne produkter. Så får vi se hva vi gjør i neste omgang. Men det kan absolutt ha interesse også i andre sammenhenger, sier de.

Powered by Labrador CMS