SANITÆR
Skriver ut klamrene på 3D-printer
STANGE: De lager klamrene selv på 3D-printer, og de gjør det billig. Nå satser nystartede Ampema på å selge klamre og planlegger å skru opp produksjonen.
– Rørleggeren har en innkjøpspris på åtte–ni kroner. Vi selger dem for rundt fem, sier Peter Drilen.
Han snakker om klamre – akkurat nå i en utgave som er laget i to millimeter tykk plast, med skruer satt i på begge sider. Hele tiden arbeider han og kompanjong Magnus Bratlie med å gjøre dem bedre. Skruene sitter i en «trekkspill»-løsning som gjør at du ikke drar med seg klammeret rundt når den første skruen festes, samtidig som det er enkelt å dra til akkurat passe hardt.
– Nå er profilen tynn. Hvis kunden vil ha sterkere klammer, kan vi øke til tre millimeter, sier han.
Til egen jobb
De begynte med å skrive ut klamre til sin egen jobb. Magnus Bratlie har fagbrev som rørlegger og arbeider med service i familiebedriften Varmetema. Da han var ute på et oppdrag, så han klare svakheter med klamrene.
Peter Drilen, på sin side, studerer elektronikk på NTNU. Han har alltid vært interessert i 3D-printing. Brødrene gjorde felles sak, og nå har de begynt produksjonen både til seg selv og til kunder.
Kjøper skrivere
– Én printer kan lage 180 klamre. Vi skal kjøpe flere store printere nå, forteller Drilen.
Det finnes fullt av filer som kan lastes ned for den som vil bruke en 3D-skriver. Men de to gründerne i Ampema lager sine egne tegninger og sine egne filer. Da kan de lage konstruksjoner som ikke er så lette å kopiere.
Samtidig tar de det ikke så tungt om selve idéen blir kopiert:
– Det er bare kult hvis flere begynner med 3D-printing. Hvis noen andre klarer å produsere billigere og selge billigere, er det bare fint, sier Drilen.
Gulvvarme
Magnus Bratlie forteller at de klamrene som Ampema har laget så langt, er beregnet på vannbåren varme. Designen er laget ut fra at de skal støpes inn i gulvet.
– Men her er det greit å endre farge. Hvis noen ønsker en annen styrke, er det lett å gjøre om. Og de kan få logo eller bilde av seg selv, om så skulle være!
Foreløpig har Ampema fått gode tilbakemeldinger hos Til-Tak, som lager platene som Bratlie legger gulvvarme på.
– Vi kommer nok til å selge selv, også, men når vi sier at vi kan selge for rundt fem kroner, så er det medregnet bidrag til den som selger, sier Bratlie.
Strimler
De skriver ut klamrene som én hel plate. Platene knekkes til strimler, og strimlene passer veldig greit i en lomme eller et belte. Så er det enkelt å brekke av ett og ett klammer når jobben skal gjøres.
Skulle klamrene vært støpt, så ville gründerne trengt en minsteproduksjon på 100.000 av dem for at det skulle være verdt investeringen. Nå kan de lage dem med en investering ned i 2.000 kroner. Plasten er pet-G, den samme som i brusflasker, men det går an å bruke mange forskjellige typer råmaterialer.
Hvis de skal lages i andre dimensjoner, så fikser Ampema produksjonsverktøyet selv. Et nytt samlebånd kan også skrives ut.
Nå har de tegnet neste maskin i parken. Foreløpig setter de inn skruene manuelt, men de bygger en maskin som skal gjøre jobben.
– Vi kan også printe negative former som vi kan bruke til å støpe produkter i plast. Da slipper vi startkostnadene, forteller Peter Drilen