MODERNE: Produktene på veggen har gått en lang vei fra grisehusene i Skåne, konstaterer Christopher Nilsson.

Fra grisehus til global leverandør

Det begynte med rør på veggen for å holde svenske griser friske. Nå lager Värmebaronen elkassetter, elkjeler og elkolber til varmeanlegg over hele verden.

Published

– Det startet som en ren elinstallasjonsbedrift hjemme i garasjen!

Christopher Nilsson viser frem bildene av historien fra den spede begynnelsen til dagens store fabrikkhaller. I 1975 startet Berth Nilsson det som er blitt til Värmebaronen. Fremdeles holder bedriften til i Österslöv, et lite tettsted med under 500 innbyggere innenfor Kristianstad i Skåne. Men produktene herfra er å finne hele veien fra Kina til Sydpolen.

Griseforkjølet

– På slutten av 1970-tallet ble det bygd mange grisehus lokalt her. Da bingene var små, satte vi inn en varmevifte. Men jo større bingene ble, jo vanskeligere var de å varme opp, sier Nilsson og forklarer hvor viktig det er å unngå at grisene blir forkjølet. En forkjølet grisunge spiser akkurat like mye, men den bruker energien til å bli frisk i stedet for å vokse.

– «Farsan» monterte galvaniserte rør på veggen og brukte dem til å varme opp. Det ga bedre klima, og grisene ble ikke forkjølet. Det var faktisk en veterinær som reiste rundt og solgte for oss, forteller Nilsson.

Pellets, ved og sol

Så kom det ny oljekrise i 1979 og Tsjernobyl-ulykke i 1986. Med prishopp på olje og bråstopp for kjernekraft ble det viktigere å finne andre løsninger. Siden har det bare gått én vei for Värmebaronen.

– Nå har vi produkter i to grener: Bioenergi, det vil si pellets og ved, og sol. Vi lager alt fra elkolber til store anlegg på flere megawatt, forteller Christopher Nilsson. For eksempel sørger Värmebaronen for elkjelen som smelter is til ferskvann på Sydpolen, og på de elektriske fergene mellom Helsingborg og Helsingør er det to 360 kilowatts elkjeler fra den svenske produsenten som sørger for varmen.

DESIGNPRIS: De vedfyrte kjelene fikk Design Plus-pris.

– De går på samme strøm som den som driver fartøyet. Batteriet lades hver gang det ligger i havn – fem minutter på den danske og ni minutter på den svenske siden, sier han.

Kinakonkurranse

Alt produseres i Sverige. Med 55 ansatte satser bedriften på å passere 100 millioner kroner i omsetning i år. For å klare seg mot konkurrenter fra Øst-Europa og Kina er det investert mye i maskiner i produksjonen.

– Vi leverer blant annet elkjeler som spissvarme til ABK, Thermia og Nibe. Varmepumpeprodusentene ser oss som partnere, understreker Nilsson.

I showrommet i Österslöv står alle slags produkter, til både ved, pellets og sol. Värmebaronen er en av få som lager egne solfangere i Sverige. De vedfyrte Vedolux-kjelene kan skilte med Design Plus-pris fra ISH-messen i Frankfurt, i konkurranse med de store globale konsernene.

På plass i Norge

Siden i fjor er Värmebaronen på plass med Einar Torset som salgsansvarlig i Norge.
– I Norge satser vi spesielt på elkjelene med både en «top line» og en «basic line» der vi har skrelt bort alle finessene, forteller Nilsson.

– Der er tradisjonen mer at VVS-eren leverer et billig produkt, og så tar elektrikeren hovedbryteren. Det begynner å løse seg opp, men vi presenterer kundene for begge modellene, sier han.

Powered by Labrador CMS