FISKEVARME: Overskuddsvarme fra fiskeindustrien like ved gir daglig leder Mette Storebø og Austevoll kommune et godt tilskudd til folkehelsa.
FISKEVARME: Overskuddsvarme fra fiskeindustrien like ved gir daglig leder Mette Storebø og Austevoll kommune et godt tilskudd til folkehelsa.

Får 60 graders vann direkte fra fiskeindustrien

Overskuddsvarmen fra fiskeindustrien går til badeanlegget rett ved siden av. Nå blir pensjonistene i Austevoll så friske av all svømmingen at de dropper legetimene sine.

Published

– Ja, pensjonistlaget har tid her to ganger i uken. De forteller at nå avlyser de legetimer fordi de er blitt så friske, forteller Stine Emilie Konradsen. Hun er folkehelsekoordinator i Austevoll kommune.

Fiskeindustri

Kommunen sør for Bergen er Norges største uten veiforbindelse til fastlandet. Her er økonomien solid – Austevoll figurerer som regel helt i toppen over de kommunene i Norge der gjennomsnittformuen er størst. Det skyldes fisk. Her ligger blant annet Austevoll Seafood, med 30 milliarder i konsernomsetning og aksjemajoriteten blant annet i Lerøy Seafood Group.

I kommunesenteret Storebø ligger Austevoll Laksepakkeri; en av de største arbeidsplassene i øykommunen. Der ligger også Austevollbadet, som åpnet på sensommeren 2018.

– Vi har et rikt næringsliv som er veldig flinke til å støtte opp. Austevollbadet kostet rundt 75 millioner å bygge. Det ble en tredeling mellom kommunen, spillemidler og næringslivet, forteller Konradsen.

Overskuddsvarme

Nå er det nesten like mange innom badeanlegget hver måned som det er innbyggere i kommunen. Høy aktivitet og bedre eldrehelse skyldes ikke minst overskuddsvarme fra laksepakkingen. Fisken skal håndteres kaldt, og overskuddsvarmen nyter Austevollbadet godt av:

– Vi får fjernvarme fra fiskeindustrien som er med på å varme opp badet. Det er jo klimavennlig. Restvarmen blir utnyttet – vi får 60 graders vann direkte fra fiskeindustrien, forteller hun.

Varmen har ikke bare gjort pensjonistene friskere – den har også skaffet svømmegruppen i Austevoll Idrettsklubb langt flere aktive.

Aktivitet hele tiden

I tillegg til selve svømmeanlegget inneholder Austevollbadet sosialt rom med frivilligsentral.
– Der vil vi at det skal være aktiviteter hele tiden. Der er det bingo, internasjonal kafé og masse møteplasser. Der skal det være yrende liv. Vi tenker at når vi har et så stort bygg som ligger så flott til, så må det være folk der hele tiden, sier Stine Emilie Konradsen.

– Vi har virkelig fått makset ut nytteverdien av det enkle bassenget vi har – det er et helt enkelt 25 meters konkurransebasseng og et opplæringsbasseng.

Powered by Labrador CMS