MESSESMART: Med elbilen som blikkfang stiller Jäger Fischer på messe for å selge fremtidens digitale byggdriftsløsning.
MESSESMART: Med elbilen som blikkfang stiller Jäger Fischer på messe for å selge fremtidens digitale byggdriftsløsning.

Bransjemessen Bautec:
Smartere bygg gjør jobben selv

Nye smartbygg kobler sammen all drift på én app, gjerne også med Alexa eller Siri til hjelp. Norske bygg ligger langt fremme i jakten på klimamålene, konstaterer ministerråd Jon Hansen.

Published Last updated

Han er ansvarlig for økonomi og å fremme norsk næringsliv på den norske ambassaden i Tyskland. Denne uken er Norge historiens første partnerland på bransjemessen Bautec i Berlin. På åpningen kunne Hansen fortelle om Deichmanske, det nye Nasjonalmuseet og den ferske stjernerestauranten Under som eksempler på hvordan den norske bygge- og eiendomsnæringen er ledende internasjonalt.

Digital med Alexa

Hansen åpnet messen sammen med den tyske innenriksministeren Horst Seehofer.
– Vi må bygge med mindre klimapåvirkning i fremtiden, konstaterer han og trekker frem tre som byggemateriale, fossil- og utslippsfrie byggeplasser og den utbredte bruken av bim som gode eksempler på hvor langt fremme den norske byggenæringen ligger.

Men det kommer noe nytt fra Tyskland, også. Uponor har for eksempel utvidet romreguleringssystemet Smatrix slik at reguleringen av varme, kjøling og andre funksjoner kan kobles til digitale hjelpere som Alexa og Google Assistent.

Knytter sammen løsningene

– Digitalisering, nettilknytning og kunstig intelligens endrer teknikken i bygninger, istemmer Jäger Fischer – leverandøren bak Das digitale Gebäude 2020. Det betyr rett og slett «den digitale bygningen», og Jäger Fischer konsentrerer seg også om å binde sammen alle de nye, digitale løsningene i bygningen i én styringsenhet.

Det er snakk om en rekke leverandører. Måling av varme, vann og strøm fra Comgy. Energi fra Getec. E-mobilitet – altså elbillading – også fra Getec. Byggoptimering og digital samhandling fra Iolite. Digitale dørlåser og adgangskontroll fra Kiwi. Heisstyring fra Simplifa. Telekommunikasjon fra Synvia. Og bygningssystem med sensorer, lysstyring, vinduskontroll, røykvarslere og digital assistent (Apple) fra Jägers eget merke Opus.

– I det smarte hjemmet griper alle systemene direkte inn i hverandre og hele bygningen henger sammen gjennom en måletjenesteløsning for intelligent varme- og energistyring, sier Celina Schuricht i Jäger Fischer.

Automatisk løvfjerning

Bare for ordens skyld: Ikke alle nylanserte løsninger som lar automatikken overta litt av den fysiske jobben til byggdrifteren, er så veldig digitale.

BRYTER DEMNINGEN: Roofguard er automatisk og patentert, men litt mindre digitalt enn mange av de andre nylanseeringene på Bautec.
BRYTER DEMNINGEN: Roofguard er automatisk og patentert, men litt mindre digitalt enn mange av de andre nylanseeringene på Bautec.

Takspesialisten Fleck stiller opp med det nye produktet Roofguard, som skal beskytte spesielt bygg med flate tak:

– Du plasserer det bare over de vanlige nedløpsrørene for å forhindre at det det blir stående regnvann der. Hvis røret er blokkert, for eksempel av løv, blir det liggende vann opp til et visst nivå før de patenterte flottørene løfter blokkeringen og det oppdemmede vannet kan renne bort, forklarer Christoph Nielacny i Fleck.

Powered by Labrador CMS