PÅ BYGGEPLASSEN: Baubot har allerede bygd byggeplasskoboter, og nå holder det østerrikske selskapet med å bygge den nye versjonen som Sintef har lært å kommunisere.

SANITÆR

Her er den nye kollegaen din

Dette er hjelpearbeideren som hverken trenger lunsjpause eller ferie. Koboten tar ikke over for deg, men den hjelper deg med å gjøre den kjedelige delen av jobben fortere, forteller Gabor Sziebig i Sintef.

– Roboten skal hjelpe deg med å tilrettelegge – den skal ikke erstatte deg, sier Sziebig. 

Han er forskningsleder i Sintef Manufacturing. Nå har han utviklet kommunikasjonssystemet til en kobot som de østerrikske robotbyggerne Baubot er i ferd med å lage.

Kobot? Det er en robot som er i stand til å samarbeide med mennesker. Ordet er en sammentrekning av kooperativ (samarbeidende) robot.

Mye å tjene

Sintef Manufacturing har lang erfaring med industriroboter. Men en kobot som skal arbeide på byggeplassen, er noe helt annet. Industriroboten har gjerne fast plass og står inngjerdet for ikke å skade noen. Koboten arbeider i et miljø som forandrer seg hele tiden, og den må være i stand til å omgås folk. For å unngå å kjøre dem ned, men også for å klare å rekke og ta imot alt fra en skrue til en prefabrikkert modul.

ROBOTLEDER: Forskningsleder Gabor Sziebig tar med seg kunnskapen fra industriroboter og ut på byggeplassene.

– Byggebransjen har litt forsinkelse med tilpasning til digitalisering og automasjon. Det er mye å tjene på tidsbruk og effektivitet. Roboter kan bli en del av løsningen, sier Gabor Sziebig.

Koboten kan arbeide med flere fag. 

– Den kan hente murstein, den kan hjelpe til med å sette en skrue på plass, eller den kan kartlegge om røret eller kanalen er på riktig plass, forklarer forskningslederen.

Tale og lyssignaler

Det ideelle er en robot som klarer mye selv, på en mest mulig digitalisert byggeplass. Med en digital tvilling eller en digital kopi som viser hvor arbeidet skal gjøres, kan den hjelpe mennesket å bli mer effektivt. 

– En fullstendig kollega må ha en digital verden i bunn, sier Sziebig.

Men foreløpig arbeider han med talekommandoer og lyssignaler. Jo enklere det er å kommunisere, jo raskere kan kobotene tas i bruk på byggeplassen.

Der blir de hjelpearbeidere. 

– For rørleggeren kan de for eksempel sette sammen lengre installasjoner, lage en modul, koble alt som ikke skal festes på veggen. Den gjør bare forarbeidet, basert på en 3D-tegning som viser vinkler og lengder, sier han.

– Det samme med ventilasjonselementer: Den kan sette dem sammen hvis det er nødvendig at de settes opp. Koboten kan hjelpe til med å få tilrettelagt slik at montøren kan jobbe hurtigere og kvalitetssikre at koboten ikke feiler, forklarer Sziebig.

KOLLEGA: Den nye kollegaen din er litt over to meter høy, to meter bred og går på belter som er tilpasset byggeplassen.

I løpet av fem år

– Hvis tegningene er korrekte, kan koboten hjelpe fagfolk med å gjøre den kjedelige delen av oppgaven ferdig fortere. For eksempel kan du sende inn koboten på hjul på byggeplassen for å bore hull der de skal være. Det kan den gjøre om natten når det ikke er noen andre der, og dermed kan den øke effektiviteten.

Gabor Sziebig er overbevist om at en slik kobot kommer til å være hyllevare hos grossistene allerede i løpet av fem år. 

– Det som må på plass før den kommer dit, er autonomi. Det å slippe roboten løst på et råbygg og vite agt den finner frem dit den skal være, sier han.

Dessuten er ikke regelverket helt på plass. I dag har ikke en robot lov til å arbeide alene ved siden av et menneske. Den må ha tilsyn. Men det kommer nye lovforslag om dette, sier Gabor Sziebig.

Powered by Labrador CMS