SANITÆR
Sanipex-feilen: Trodde de var for hardhendte
FURUSET: Rørleggeren var redd for at det var monteringen hans som var problemet. – Vi lurte på om vi hadde vært for hardhendte, sier Tony Heggelund etter testingen som fant feil på Sanipex-boksene.
I fjor ble Sanipex-produksjonen i Sveits lagt om etter at det ble oppdaget en feil på badet i Oslo der Heggelund arbeidet. Da det ble hull i røret, kom vannet ut på feil sted.
Feil på fabrikken
Det viste seg at problemet var på fabrikken: Et verktøy for sprøytestøping som var blitt for gammelt. Det ble endret, og leverandøren tok ansvaret for ekstrautgiftene som feilen førte til.
Rørlegger og kunde er ikke enige om nøyaktig hvordan feilen ble oppdaget. Tony Heggelund, som er prosjektleder og deleier hos Trendy Rør, fastholder at det var han som fant den.
– Da det lekket, sa jeg at ok, da bytter vi alle. I ettertid testet vi igjen, og da var det fortsatt ikke tett, sier Heggelund.
Gjorde ikke feil
Han lurte på om det var han som hadde vært for hardhendt.
– Kanskje hadde vi montert i for krappe bend slik at det var vår feil. Men jeg sendte det til Armaturjonsson, og de provoserte frem feilen og bekreftet til meg at det ikke er sånn det skal være, sier rørleggeren.
Han forteller hvordan han også prøvde å bende litt med en skrutrekker.
– Vi var enige om at dette var for dårlig, men akkurat på det tidspunktet var vi litt usikre på om det var oss eller om det var en feil med boksen. Så prøvde vi å ta en skrutrekker og bende litt, og da ble det et bendemerke, forteller Tony Heggelund.
Han setter pris på at leverandøren var rask til å ta ansvaret for eventuelle vannskader og peker på at det er mange bad i Norge som har disse boksene.
Når det blir hull
Det er ikke noen fare ved lekkasje ved daglig bruk. Men hvis en skrue eller en spiker lager hull i røret, fungerer ikke systemet som det skal, og vannet kan bli ledet til feil sted. Kommer det til veggboksen, ble det lekkasje fordi disse boksene var feilstøpt på fabrikken, ifølge forklaringen til rørleggeren.