TEKNOBAD
Henter hjem modulbad fra Italia til Norge
KRISTIANSAND: Teknobad i Tvedestrand dobler produksjonen av modulbad. Brødrene Dahl henter hjem produksjon fra Italia.
– Det er veldig gøy at de flytter fra Italia til Norge, sier Ellen Knudsen.
Hun er daglig leder for Teknobad. Det er ikke mange månedene siden hele bedriften flyttet fra Arendal til Tvedestrand. Nå må hun allerede utvide de nye lokalene.
400 ekstra bad
Produksjonen i år blir nemlig dobbelt så stor som planlagt. Egentlig hadde Teknobad regnet med å produsere 400 modulbad i år. Nå blir det 800, takket være at Brødrene Dahl velger Sørlandet fremfor Italia.
Anders Carlsson, som leder Brødrene Dahls avdeling for prefabrikkerte baderom, peker på at Teknobad har erfaring med å produsere Sintef-sertifiserte baderom. Samtidig ser han ikke på det som Teknobad gjør, som konkurranse.
– Det er viktig å få frem at selv om folk har mye å si om prefabrikkerte bad, så er det positivt at mer kan produseres i Norge, med nærhet til markedet, sier Ellen Knudsen.
Hun ser godt hvordan de to siste årene med pandemi og reiserestriksjoner har vist at det kan være risikabelt å ha lange forsyningslinjer.
Helt nytt bad
Nå utvikler Teknobad en helt ny type modulbad som skal til Sintef for å bli godkjent. Brødrene Dahl har allerede solgt en del prosjekter med norske moduler, og i år skal Teknobad produsere 400 av dem for rørgrossisten.
– Det koster tid og energi å utvikle en helt ny type bad samtidig som vi har full produksjon av de andre modulene våre. En større og større del av markedet er underentreprise der vi tar alt fra prosjektering av komplett VVS til innheising og montering av baderommet, sier Ellen Knudsen.
Roboter og nyansatte
Hun peker på at avtalen er langsiktig og at de ferske partnerne skal samarbeide om å effektivisere og systematisere. Det er dyrt å produsere med norsk arbeidskraft, og det er heller ikke lett å få tak i nok nye medarbeidere.
Derfor er hun positiv til både automatisering, digitalisering og roboter.
Teknobad er i ferd med å ansette to nye i ledelsen. Før sommeren skal tvedestrandsbedriften ha tak i 20 nye ansatte i produksjonen og fire i administrasjonen.
Hard moduldebatt i fjor
I fjor skapte det debatt da Ellen Knudsen fortalte hvordan det var vanskelig å få rørleggerne til å montere prefabrikkerte bad. Rørleggerbedrifter kvitterte med å fortelle om misnøye med modulbad, mens Rørnorge hadde opplevd tilfeller der produsenten hadde fått godkjent én modul, men leverte en helt annen som ikke var Sintef-godkjent.
Modulbadene er bedre testet og holder jevnere kvalitet enn badene som rørleggeren bygger selv på byggeplassen, ifølge Sintef, som utstyrer modulene med teknisk godkjenning.