Leverer bad som ikke er godkjent
De er redde for å ta ansvaret for bad som de ikke kan gå god for – og noen ganger opplever de at produsenten har fått Sintef-godkjent ett bad, men leverer et annet. Prefabrikkerte bad møter sterk motstand hos rørleggerne.
Utbyggere vil gjerne ha ferdige baderomsmoduler – rørleggerne sier nei. Diskusjonen på sosiale medier tok helt av da Nemitek.no fortalte om Teknobad, som sliter med å få rørleggerne til å montere prefabrikkerte bad.
Mindre å gjøre
Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge skjønner at de fleste er skeptiske til prefabrikkerte bad:
– Det ene er at man blir fratatt en del jobb. Du blir en montør av rør, og ikke noe annet. Hvis alle bygg blir bygd med prefabrikkert, vil det jo gjøre at tilgangen på jobb vil synke for rørleggeren, sier han.
Uklart ansvar
– Det andre er at det finnes en del eksempler der det er brukt feil rørsystemer sammenlignet med den godkjenningen som Sintef har gitt. Hvis du har hatt en baderomsmodul inne til godkjenning med Uponors rørsystemer, for eksempel, og så er det noe helt annet som kommer når den blir levert til landet. Dette ser vi at rørleggeren nødvendigvis er redd for, for du tar på deg et visst ansvar når du monterer dette.
Are Skaar Nielsen anbefaler å se nærmere på kontraktene når det skal monteres moduler. Hva har egentlig rørleggeren ansvaret for, og hva er ansvaret til modulleverandøren?
Måtte rives helt
– En annen ting er jo hva som skjer når badet begynner å lekke eller kunden ønsker å gjøre forandringer på det. Ofte ligger tettesjiktet i selve konstruksjonen, slik at det er veldig mye vanskeligere, sier han.
Nielsen forteller om en medlemsbedrift som ble tilkalt for å pusse opp et bad. Det viste seg å være modulbad, og rørleggeren hadde ikke annet å gjøre enn å rive helt ned og bygge et nytt, plassbygd bad. Et annet eksempel: Hva med klimaskallet hvis våtromsmodulen står mot en yttervegg?
Samtidig peker han på at prefabrikasjon ikke er noe nytt for bransjen.
– Pumpestasjoner til tekniske rom har vært der i mange år. Men da er du sikret at du bruker de produktene som du er vant til å bruke, sier han.
Neppe noen vei utenom
Are Skaar Nielsen understreker at det sannsynligvis finnes mange bra moduler.
– Men så vet vi at det er enkelte leverandører som sender ett produkt til godkjenning og leverer et annet, sier han.
Han peker også på transport og oppbevaring av modulene. De er ikke beregnet på å stå ute i lang tid. Hva når det skjer og de begynner å ruste?
Til tross for alle motforestillingene – det er ikke sikkert det er noen vei utenom flere modulbad:
– Personlig er jeg usikker på om vi kommer unna. Men vi ser at enkelte byggherrer ønsker plassbygde bad, og spesielt når man kommer litt opp i prisklasse, sier Are Skaar Nielsen.
Les også:
-
Prefab-leverandør vil inn samtidig med rådgiveren
LILLESTRØM: De kommer inn for sent til å gjøre anleggene best mulig. Preftek-sjef Mads A. Kjærås vil inn i prosjektene samtidig med rådgiveren.
-
Så mye sparte de på prefabrikkering
KLØFTA: De brukte 60 prosent mindre materialer og sparte 30 prosent av monteringstiden. Og det var på første forsøk. – Prefabrikkering er neste steg på byggeplassen, sier Erik Antonisen i Egeland Rør.
-
Vil varme boliger med sjøvann
LEVANGER: De vil varme både næringsbygg og boliger med sjøvann. Etter at Pipelife overtok, satser QPS på prefabrikkerte pumpestasjoner til både oppvarming, vann og avløp.
-
Millionkrangel om baderomskabiner
Entreprenøren mente at det ikke gikk an å bruke baderomskabiner på det nye sykehjemmet. Nå har tingretten sagt nei til ekstraregningen på 11,8 millioner for å plassbygge bad.
-
Tung prefab-satsing
Bergen Rørteknikk har investert millioner i egne produksjonsfasiliteter for prefabrikasjon. Det nye Fylkesbygget i Bergen var deres første testprosjekt.
-
Ser stort potensial for prefabrikkerte sjakter
Er prefabrikkerte sjakter en del av løsningen for en mer bærekraftig byggebransje? Ja, mener Allier Gruppen i Bergen som nylig har gjennomført et pilotprosjekt hvor deres nyutviklede, prefabrikkerte sjaktløsning, har blitt testet ut i praksis.