DRAR UT: Det er ikke noe problem i det hele tatt å skifte ut røret, ifølge Björn Rydetorp og Jenny Lindholm.

SANITÆR

Fortsetter kampen mot fordelerskapet – nå søker de godkjenning

LILLESTRØM: De gir ikke opp kampen mot fordelerskapet til tross for motstand fra Sintef. Nå søker Villeroy & Boch Gustavsberg om å få godkjent enkle veggfordelere.

Björn Rydetorp og Jenny Lindholm ser at det funker i Sverige, og kan ikke skjønne hvorfor det ikke skal funke like bra i Norge. De vil skrote fordelerskapet og erstatte det med enkle veggfordelere. Løsningen betyr at rørleggeren kan bøye rørene og føre dem direkte ut gjennom veggen, uten å gå innom en veggboks.

Uenige om utskiftning

Da nemitek.no fortalte om planene, var vannskadeveteran Lars-Erik Fiskum raskt ute. En slik løsning uten fordelerskap kommer ikke til å bli godkjent i Norge, fastslo han.

Ifølge Fiskum fører den bøyefiksturen som produktsjef Rydetorp presenterer, til en så skarp vinkel at det nesten er umulig å få pex-røret ut av varerøret. Med andre ord: Den klarer ikke de norske kravene til at systemet skal være lett utskiftbart og at pex-røret skal kunne trekkes ut og erstattes.

– Det er direkte feil, sier Björn Rydetorp. Han lar kollega Jenny Lindholm, som er halvannet hode lavere enn ham selv og slett ingen vektløfter, demonstrere. Og ganske riktig: Det er både enkelt og lett å dra pex-røret ut og dytte det inn igjen.

Leverer til testing

Nå satser Villeroy & Boch Gustavsberg på å ta løsningen et skritt videre og la reell testing avgjøre ordstriden:

– Vi kommer til å levere inn løsningen for å få den testet og godkjent hos Sintef, forteller Rydetorp. Han kan ikke skjønne hvorfor den ikke skulle bli godkjent.

– Vi ser hvor bra dette fungerer i Sverige. Så skulle det ikke fungere om vi reiser over grensen til Norge? undrer Lindholm.

– Koster en tredjedel

Björn Rydetorp trekker gjerne frem kostnadene. Løsningen uten fordelerskap koster en tredjedel, sier han.

«BEDRE»: En bedre løsning enn fordelerskapet, mener de to i Villeroy & Boch Gustavsberg.

– Blir det lekkasje, så havner vannet i baderommet, og ikke skjult i veggen. Dette er salgbart til alle kundene våre i Sverige, og planen vår er å pushe på i Norge, sier Jenny Lindholm.

Alle kundene? Ifølge Rydetorp er det rådgiverne som bestemmer at det skal brukes, men det er lettest å selge inn til entreprenøren og forvalterne. 

– De får en billigere løsning som er vannsikrere, sier han.

– Og arkitekten er glad for å slippe å lage plass. Den som skal inn i leiligheten, er også glad, mener produkt- og markedsspesialist Lindholm. Metoden har vært der helt siden 2008, og det er solgt mer enn en million slike løsninger i Sverige, sier hun.

– Vil selge dyrt

Tidligere i høst presenterte Lars-Erik Fiskum i Sintef et bilde av hvordan det så ut sist det var lov å koble uten fordelerskap i Norge. 

– Det er ikke slik det kommer til å se ut, sier Björn Rydetorp.

– Fordelerskapene har vokst så mye i Norge fordi det er i leverandørenes interesse å selge et dyrt produkt. Det er dét som gjør at vi står foran åpent mål når vi har et alternativ. I Sverige ser vi at lavkonjunkturen har vært positivt for denne løsningen: Det er fokus på å bygge billigere, og nå har rørleggerne hatt tid til å lære seg noe nytt, sier Rydetorp.

Sintef vil ha dialog

Nå åpner Lars-Erik Fiskum og Sintef opp for dialog om den nye løsningen. 

– Vår erfaring er at en slik bøyefikstur ikke klarer utskiftbarheten. I Sverige er ikke det noe problem, for det er ikke krav til utskiftbarhet, sier Fiskum.

Han forteller om erfaringer med varerør som sprakk fordi vinkelen var for skarp. Men hvis det problemet er løst nå, tar han gjerne en kikk. Fremdeles skal røret kunne dras ut i begge retninger, og da er det et spørsmål hvor skarp vinkelen er.

Vil teste

– Det andre er at med denne løsningen innsnevres bruksområdet litt sammenlignet med et fordelerskap. Men jeg skal ta en prat med Björn Rydetorp om dette. Det jeg er usikker på, er om de selger et system eller om de selger enkeltprodukter. I Sverige har det vært vanlig praksis at de ikke gjør slik som vi gjør når vi lager Sintef-godkjenning og krever at alt må passe sammen, sier han.

– Vi har ingen erfaring som sier at bøyefiksturen blir god nok. Men la oss prøve dem, hvis han vil! Vi får ta en prat om hvordan de tenker å løse dette uten å plassere det i et fordelerskap. Vi har våre retningslinjer i Norge, og så får de se hvordan de passer inn, sier Lars-Erik Fiskum.

Powered by Labrador CMS