I TAKET: Bare på SSB-indeksen har prisene økt med 11 prosent på noen måneder.Illustrasjonsfoto: Shutterstock
MATERIALKOSTNADER
Ta prisforbehold i kontraktene
Materialprisene har økt med 11 prosent siden i sommer. Ta forbehold om prisstigning i kontrakten, er advokat Rolf W. Markussens råd. Det har du rett til etter Norsk Standard.
Fra juni til juli spratt materialprisene kraftig opp. Nærmere 11 prosent var veksten da, ifølge rørleggerindeksen til Statistisk sentralbyrå. Det betyr at mange rørleggerbedrifter går på en smell. Og dette er ekstrautgifter som du har rett til å sende videre til kunden, så lenge du følger Norsk Standard.
– Ta forbehold
– Det er viktig for bransjen å ta forbehold om lønns- og prisstigningen, sier advokat Rolf W. Markussen.
Han er partner i advokatfirmaet Grette og ekspert på byggenæringen.
Siden råvareprisene gikk rett i været, har han hatt mange saker som handler om prisstigningen.
Det forbeholdet er en rettighet etter kontraktsvilkårene i Norsk Standard. Problemet er at mange av de store hovedentreprenørene med egne jurister og egne kontraktmaler har tatt ut det forbeholdet av kontraktforslagene sine.
– De fleste rørleggere som går på smeller, gjør det fordi de gir bort prisstigningsklausulen – enten det er bevisst eller ubevisst. I dag er det mange rørleggere som sitter på kontrakter for flere titalls millioner kroner og opplever ti til tjue prosent prisstigning som ikke er regnet med. Det er krevende for mange, konstaterer Markussen.
Rådet hans er enkelt: Få inn det forbeholdet i kontrakten.
Forsinkelser
Det neste rådet hans: Du må varsle krav om kompensasjon for prisstigningen hvis prosjektet er blitt forsinket. Hvis du skulle vært ferdig nå, men ikke blir det før om et halvt år, så har du rett til å få kompensert den prisstigningen som forsinkelsen fører til.
Det gjelder enten du har fått inn forbeholdet om prisstigning i kontrakten eller ikke. – Du får ikke rettet opp problemet hvis du har gitt fra deg prisstigningen, men du får i hvert fall for den økningen som forsinkelsen er skyld i, forklarer advokaten.
Koronapriser
Nå venter han og andre entrepriseadvokater på at noen skal kjøre en rettssak for å få avklart om koronaviruset faktisk kan gi deg noe av pengene tilbake, også om du ikke har tatt forbehold om prisstigningen i kontrakten.
– Det diskuteres om man rett og slett skal få revidert kontrakten etter læren om bristende forutsetninger, sier han.
For å si det på litt enklere språk: Var virkningene av koronaen noe uforutsett som det var umulig å se for seg da kontraktene ble underskrevet?
– Råvareprisene har på en måte en årsak i koronaen, og den har gitt problemer med skipstrafikken, med containere og med store, offentlige infrastrukturprosjekter i Kina som gjør at kinesiske stålverk har skrudd opp prisene til det dobbelte, sier han.
Håper på samlet bransje
Per i dag er det ingen som har gått til domstolene for å få avgjort dette prinsippet. Rolf W. Markussen håper at en bransjeforening er villig til å stille seg bak et av medlemmene sine for å få en avgjørelse på vegne av hele bransjen.
– Hvis det er en rørlegger som har store materialleveranser – la oss si en kontrakt på ti millioner, seks–sju av dem materialer og 30 prosent prisstigning – da blir det helt uforutsette, store tap. Da tenker jeg at Rørentreprenørene burde ha vurdert å kjøre en prinsippsak, sier han.
Rolf W. Markussen har inntrykk av at de fleste byggherrer har en viss forståelse for hva som har skjedd og gir en kompensasjon for prisstigningen. Verre er det med de store entreprenørene.
– Da koronaen smalt, trodde jeg at det skulle bli litt mer dialog i bransjen og at alle kanskje skulle opptre litt vennligere mot hverandre og få ned tvistenivået. Det har det ikke vært tegn til, sier han.