DYRERE: Prisen på VVS-varer har gått kraftig opp så langt i år, noe som får konsekvenser i mange prosjekter.
Foto: Arkiv
Kraftig prisstigning barberer marginene
Prisstigningen på råvarer går hardt ut over VVS-aktørene. Flere selskaper melder nå om en hard kamp for å få prosjektene til å gå i null.
– Dette er noe som påvirker oss betydelig. På enkelte varer, som for eksempel plast og kobber, har vi hatt en prisstigning på over 30 prosent i forhold til de prisene vi har gitt og kalkulert med i våre prosjekter, sier daglig leder i Arna og Åsane Rørleggerservice, Ståle Høyvik.
Kraftig prishopp
Prisen på råvarer har det siste året tatt et kraftig hopp oppover. NemiTek skrev i april at bare for kobber, så hadde prisene gått opp fra 4500 til 7500 euro per tonn.
Det tilsvarer en prisvekst på 70 prosent. Dette merkes nå i prosjektene, og for mange underentreprenører er det ofte vanskelig å få justert egne tilbud på grunn av en slik prisstigning.
Høyvik forteller at prisstigningen overgår marginene deres med og at de derfor nå risikerer å gå med tap på flere av sine prosjekter.
– Vi går nå i dialog med kundene våre. Når det er så ekstraordinært som det er nå, så er det en del lover og gjelder, men samtidig har vi også en del fastprisavtaler som gjelder, så det er litt vanskelig å si hvordan dette vil slå ut, sier Høyvik.
Gir økt usikkerhet
Arna og Åsane Rørleggerservice er langt fra de eneste som beskriver en lignende situasjon. Samtlige av de store VVS-aktørene NemiTek har snakket med forteller den samme historien.
– Prisstigningen påvirker oss fryktelig negativt. Den korte beskrivelsen er at marginene forsvinner som en følge av prisstigningen, sier daglig leder i Chr. M. Vestrheim, Thomas Jørs.
Han forteller at selskapet for øyeblikket er involvert i cirka 15 prosjekter.
– Prisstigingen rammer alle disse, sier Jørs, som understreker at dette likevel ikke er noe som gå ut over arbeidsplassene i selskapet.
Usikkerhet til fremtidig prising
Også hos Grevstad & Tvedt merker de prisstigningen på kroppen.
– Vi merker det godt, og det er noe som rammer marginene våre hardt, sier prosjektleder hos Grevstad & Tvedt, Kasper Tvedt.
Det verste ifølge ham er kanskje usikkerheten det også gir for fremtidige prosjekter.
– Når vi nå sitter og regner på nye jobber bidrar prisutviklingen til betydelig usikkerhet fordi vi ikke vet om det vil komme ytterligere prisstigning, sier Tvedt.
Han forteller at de fremover derfor må være mye mer bevisst når de gjør innkjøp, samt at de i større grad må låse prisene.
– Vi må jobbe mye mer proaktivt med disse tingene når vi priser nye jobber, sier han.
– Blir verre til høsten
Også hos Anders O. Grevstad merker de prisveksten og administrerende direktør, Magne Stunner, forteller at de på en del produkter har opplevd en dramatisk prisstigning.
– Til en viss grad er dette noe som påvirker oss umiddelbart, men takket være en del innkjøpsavtaler vil ikke den største effekten komme før ut over høsten, sier daglig leder i og største eier i Allier Gruppen, Magne Stunner.
Han forteller at nøyaktig hvordan prisøkningen vil slå ut er for tidlig å si.
– Hva som blir konsekvensene på lang sikt er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at dette er noe som kommer til å gå ut over marginene våre, sier Stunner.