MESTERE: Årets nye rørleggermestere i Oslo. Foran fra venstre: Eivind Andersen (Oslo håndverk & industriforening), Bjørn Egil Eriksen Refsdahl, André Sikora, Martin Huth (Mesterbrevnemnda), ordfører Anne Lindboe, oldermann Knut Jensen, Torstein Arne Hagen Melbye, Glenn Steffensen og Ingar Martin Dyrerud. Bak fra venstre: Tom Even Skogsrud, Mats Eidsvåg, Brede Stefferud, Arild Johansen, Johannes Drevander Hovda og Stian Iversen.

SANITÆR

Rørleggerne som gjør byen trygg

OSLO SENTRUM: Rørleggermesterne gir folk i Oslo trygghet. Det fastslår ordfører Anne Lindboe. Hun trekker de store, historiske linjene når hun skal snakke varmt om rørleggerfaget.

Publisert

Elleve nye rørleggermestere har fått mesterbrevene sine i Oslo. De fikk med seg godord fra ordføreren i byen:

– Dere representerer en stolt og gammel håndverkstradisjon. Dere bidrar til å videreføre arv, kvalitet og pålitelighet, fastslo Anne Lindboe under overrekkelsen i den tradisjonstunge Laugssalen.

Former verden

Oslo Rørleggerlaug har tradisjon for å være vertskap for mesterbrevutdelingene i hovedstaden. Oldermann Knut Jensen trekker frem hvordan lauget er et godt sted for å møtes og utveksle erfaringer. Både han og Lindboe snakker gjerne om historien til faget.

– Det er 400 år siden Christian IV grunnla Christiania, og han har æren for at Oslo fikk sin første vannforsyning. Men dere som er nye mestere, kan trekke enda lengre historiske linjer. Tenk på de store akveduktene som romerne bygde, og tenk på hvordan tilgangen til vann har formet vår verden, sier hun.

Vann ga markagrense

– Det å temme vannet har alltid vært en utfordring som har fascinert oss mennesker. Det er en utfordring som det tar lang tid å mestre. Uten vann og avløp, ingen by. Det er vannet som har formet byen vår, sier Anne Lindboe.

Hun forklarer hvordan «markagrensen» ikke var for å verne skogen rundt hovedstaden. I Oslo og nabokommunene er det trukket en egen grense for hvor det kan bygges, for å verne friluftslivet og naturen i Oslomarka.

– Den kom på grunn av muligheten til å forsyne fremtidige boliger med vann ved hjelp av naturlig trykk. Det var ikke fordi det var spesielt koselig eller hadde noen spesiell egenverdi å gå på tur, men fordi nye boliger ellers ville trengt pumpeanlegg for å få drikkevann, forteller Lindboe.

Prima vare

Nå mener hun at Oslos vannforsyning er sårbar, siden det meste av drikkevannet kommer fra det lille Maridalsvannet. Heldigvis blir nå Holsfjorden i Tyrifjorden ny vannkilde, peker hun på.

Hun er glad for å møte fagfolkene som skal gi osloenserne vann:

– Det er dere som skal legge rørene i boligene våre i fremtiden, og det er vi utrolig glade for. Vi trenger dyktige håndverkere; folk som virkelig kan faget sitt og tar det på alvor. Dere har en kvalitet som gir folk i Oslo trygghet – trygghet for at det vi får, er prima vare, sier Lindboe.

Løfter yrkesfag

Kompetansesjef Martin Huth i Mesterbrevnemnda er byggmester selv. 

– Som mester er du aldri utlært. Det er et særlig ansvar for dere som mestere å fortsette deres egen livslange læring, oppfordrer han. 

– Dere skal også legge til rette for læring for svenner og lærlinger i det daglige arbeidet. Det å være både mesterbedrift og lærebedrift er en uslåelig kombinasjon.

Huth ser mange tegn på at yrkesfagene løftes frem mer enn på lenge. 

– Men vi trenger flere sånne år for å bli sikre på at myndighetene har fått med seg hvor viktig det ansvaret dere bærer, er, sier han.

– Som mester er du lederutdannet og har den største faglige tyngden du formelt kan ha som fagutøver i Norge. Den kvalifikasjonen må vi samarbeide om å gjøre enda bedre kjent og anerkjent i samfunnet vårt, sier Martin Huth.

Powered by Labrador CMS