RULLESTOLDÅRLIGE: De fleste HC-toalettene er rett og slett ikke tilpasset rullestoler, ifølge ny forskning.

SANITÆR

Isolert i 30 år fordi de ikke kommer på toalettet

GARDERMOEN: Folk isolerer seg hjemme fordi de får for dårlig toalettilbud. Mangelen på toaletter holder funksjonshemmede ute av samfunnet.

Published

Rullestolbrukeren kjørte seg fast på vei til toalettet, for det var for trangt til å kjøre rullestol. I tillegg forteller vedkommende om problemer med dørhåndtaket, toalettruller som er plassert slik at du skal være veldig bevegelig for å nå dem – og speil og såpedispensere som er plassert for høyt oppe.

Det er en forskningsrapport fra Transportøkonomisk institutt som ikke levner særlig ære til toalettilbudet for folk med funksjonsnedsettelser. Spesielt er det vanskelig for dem som sliter med fordøyelsessykdommer og urinveissykdommer og trenger toalettet raskt.

Utenfor samfunnet

– Manglende tilgang på toaletter i offentlig rom og i transportsystemer fører til lavere deltagelse i samfunnet, konstaterer seniorrådgiver Anja Fleten Nielsen. Hun har skrevet TØI-rapporten.

Det er spesielt byene og rekreasjonsområdene – slik som strender og parker – som mangler toaletter. Enda verre er det på transportmidler, og spesielt buss og bane. Svært mange er faktisk avhengige av bil bare fordi de ikke får tilgang på toalett hvis de reiser kollektivt.

For mange – nærmere bestemt personer med stomi eller anal fistel – er det også viktig at det finnes vask i samme rom som toalettet, slår Nielsen fast i rapporten.

Annenhver time

Den fastslår at en frisk person vil trenge et toalett opptil annenhver time. Men mange trenger det oftere, og gjerne også mer akutt. TØI trekker frem personer med fordøyelsessykdommer, slik som Crohns og IBS, og urinveissykdommer. Men gravide, matallergikere, de som har angst, kvinner med menstruasjon, barn og folk som lider av forskjellige typer kreft har også ekstra behov.

– Tilgang på toaletter er svært viktig i et folkehelseperspektiv, FN har anerkjent retten til å gå på toalettet som en menneskerett, skriver Anja Fleten Nielsen i rapporten.

Oslo verst i Nord-Europa

Likevel har flere busselskaper fjernet toalettløsningene på langtransportrutene sine. I tillegg er Oslo den dårligste hovedstaden i Nord-Europa med tanke på toaletter, forteller hun.

KØ: Toalettene finnes, men er stengt. Her på Bygdøy i Oslo, der bare ett toalett er åpent om vinteren.

Ifølge rapporten har rundt 15 prosent av befolkningen irritabel tarm, og en av fem har overaktiv blære.

Nielsen har intervjuet ti personer med mage- og tarmlidelser og urinveisproblemer. I tillegg til det fysiske behovet for toalettet forteller de om smerter, angst og psykologiske påkjenninger.

Isolert i 30 år

Resultatet er at de må gjøre tilpasninger for å få hverdagen til å gå rundt. En av dem har rett og slett flyttet for å redusere reiseveien til jobb. Flere har måttet bytte arbeidsplass på grunn av dårlig tilrettelegging. De fleste unngår aktiviteter på grunn av manglende tilgang til toaletter eller usikkerhet.

– Har levd isolert i 30 å delta med ungene mine, sier en av de intervjuede. 

– å reise til dem. Jeg har valgt bort mye ting i livet som kunne gitt livsglede, livsverdi, sier en annen.

De fleste som er intervjuet, ønsker tilgang på toaletter cirka hvert femtende minutt. Mange deler opp reisene sine i slike intervaller. 

Trakasseres

Her er det snakk om folk med funksjonsnedsettelser som ikke er synlige. Resultatet er at flere av dem er utsatt for trakassering når de bruker handikaptoalettet. De opplever også at ansatte på kaféer og utesteder nekter dem å bruke toalettet. I verste fall har det ført til at de har måttet gjøre fra seg ute.

Det mangler også informasjon om de toalettene som finnes. Internasjonale apper har mange feil og mangler når det er snakk om toaletter i Norge.

– Andre steder finnes det løsninger med en sensor i blandebatteriet som teller hvor mange ganger folk vasker hendene. Slike løsninger kan gi bedre oversikt over antall brukere slik at renholdet kan tilpasses etter dette, forteller en av de intervjuede.

Trenger god spyling

I tillegg til at toalettene finnes, er det essensielt at de faktisk holdes åpne. Ofte stenges toalettene langs veiene, de stenger om vinteren, de ble stengt i forbindelse med covidtiltak og reiseforbud, eller de låses for å redusere behovet for renhold.

Informantene er også opptatt av god spylefunksjon på toalettet slik at de kan overlate det rent til neste bruker. Mange ganger må de vaske innvendig med papirer fordi toalettet spyler for dårlig. God spylefunksjon er også viktig for å unngå å tette igjen toalettet – det er noe som brukerne opplever som svært pinlig.

Powered by Labrador CMS