HELÅRSSKJERF: Innetemperaturen på arbeidsplassene betyr pledd og skjerf hele året, og det er ikke lønnsomt å la bedriften hutre seg gjennom dagene, skriver politisk redaktør Eirin Eikefjord i Bergens Tidende.

VENTILASJON

Kaller ventilasjon kjønnsfascisme

22 grader på arbeidsplassen, det «skyldes en egen form for kjønnsfascisme», skriver politisk redaktør Eirin Eikefjord i BT. Ventilasjonsprofessor Mads Mysen gir henne rett i at innetemperaturen på arbeidsplassene er tilpasset middelaldrende menn.

Published Last updated

Eirin Eikefjord har frontet sterke meninger om inneklima på arbeidsplassen tidligere, også. 

– I arbeidslivet er det kalde hender og stive ledd og følelsen av at gikten kommer snikende. Hele året, skrev hun i en kommentar i Bergens Tidende for noen år siden.

Klimagufs

Nå går hun enda sterkere til verks i vårvarmen: 

– I Norge 2024 må kvinner faktisk dekke seg til for å orke arbeidsdagen, skriver hun. 

Ifølge Eikefjord hjelper det lite at det er rekordvarme utendørs: På arbeidsplassen trengs det ull og pledd likevel.

– Klimaanlegget er nemlig et gufs fra fortiden – bokstavelig talt. En rapport fra Nature Climate Change har avslørt inneklimaets kjønnsfascistiske innretning, konstaterer hun.

Bygger på menn

Da snakker hun om en forskningsartikkel som Boris Kingma og Wouter van Marken Lichtenbelt ved universitetet i Maastricht publiserte i 2015. De nederlandske forskerne viser til at inneklimaet er basert på en modell som ble utviklet på 1960-tallet. Den bygger på en gjennomsnittlig mann, som kjenner seg mye varmere enn en gjennomsnittlig kvinne.

Dette kan gjøre at bygninger er gjennomført ineffektive og ikke klarer å gi kvinner en behagelig temperatur, ifølge Kingma og Lichtenbelt.

– Fordi vi har mindre kropps- og muskelmasse enn 60-tallsmannen, trenger kvinner ideelt sett 25 grader rundt seg, refererer Eirin Eikefjord.

Mindre produktive

– Innetemperatur er en blind flekk i kampen for likestilling i arbeidslivet. Innetemperaturen er for lav for nesten halvparten av norske arbeidstakere. Jo mer stillesittende jobb du har, desto verre er det, skriver hun i kommentaren i Bergens Tidende.

BT-redaktøren trekker også frem Tom Y. Chang og Agne Kajackaite. De to forskerne har funnet ut at kvinner leverer bedre resultater på arbeidsplassen når det er varmere. Produktiviteten til kvinner øker mer enn produktiviteten til menn synker, derfor kan arbeidsplasser med ansatte av begge kjønn levere bedre hvis termostaten settes høyere enn i dag, ifølge Chang og Kajackaite.

Støtte fra Mysen

Da «Dagsnytt 18» på NRK tok debatten, fikk Eikefjord støtte fra Mads Mysen – professor i ventilasjonsteknikk og fagdirektør hos GK.

– Det stemmer, og det skyldes at vi har forskjellig metabolisme. Menn spiser mer og må kvitte seg med mer varme, og varmetapet gjør at vi får en høyere hudtemperatur, forklarte Mysen på radio og fjernsyn.

FEIL: Det er en stor feil når normaltemperaturen er definert ut fra en middelaldrende mann, ifølge Mads Mysen på «Dagsnytt 18».

– Så er dette dessverre satt som normaltemperatur i kontorene. Kvinner som da har lavere energiomsetning og metabolisme må ha en litt høyere temperatur, sier Mysen til NRK. Han peker på at det samme gjelder for eldre mennesker: Metabolismen faller også med alder.

– Det betyr at vi presterer ulikt, fastslår han. Normaltemperaturen på 22 grader er definert ut fra en middelaldrende mann, og det er dessverre en stor feil, ifølge Mysen.

Både Eirin Eikefjord og Mads Mysen tar til orde for å regulere temperaturen etter behovet til brukerne. Teknologien finnes, og det er ikke alle som er bevisste på det, sier Mysen til NRK.

Powered by Labrador CMS