GIGA ARCTIC
– Den største totaltekniske kontrakten inngått i Norge
Ny batterifabrikk i Mo i Rana gir et industrieventyr byen ikke har sett siden byggingen av jernverket på 40- og 50-tallet.
– Etableringen av Giga Arctic innebærer mellom 8.000 til 12.000 nye innbyggere i Mo i Rana. Det har ikke skjedd så mye i byen siden byggingen av jernverket i etterkrigsårene, og prosentvis er Mo i Rana den byen som vokser raskest i landet, sier administrerende direktør i Haaland AS og selskapene i Haaland-gruppen, Remi Wågan.
Investeringer på 40 milliarder kroner
For å håndtere størrelsen på prosjektet har Haaland-konsernet, som består av en rekke selskaper, slått seg sammen med andre lokale aktører og etablert selskapet, Building the future.
Haaland-konsernet eier en fjerdedel av selskapet, mens de andre eierne er Momek Group AS, Hareid Elektriske AS og Aritech AS.
Sammen fikk de muskler til å ta på seg gigantprosjektet og sikret seg dermed den tekniske entreprisen på den nye batterifabrikken.
Prosjektet innebærer i første fase et bygningsareal på svimlende 120.000 kvadratmeter og investeringer på 17 milliarder kroner.
Størst i Norge
– Kontrakten er den største totaltekniske kontrakten som er inngått i Norge, sier Wågen, som ikke kan si noe om verdien på den tekniske delen av jobben.
– Men vi har blitt vant til å regne på milliarder, ikke millioner, sier Wågan.
Det er det norske batteriselskapet Freyr, som ble børsnotert i New York i juli 2021 som står bak planene. Ferdig utbygget vil investeringene i Mo i Rana være på rundt 40 milliarder kroner.
– I tillegg skal det bygges ny flyplass i Mo i Rana, så det er ingen tvil om at det skal skje mye i området, sier Wågan.
– Vi ga gass
Haaland er som tidligere nevnt en del av et større konsern, hvor entrepriser er ett av beina til selskapet. Selskapene i systemet utfører alt av totaltekniske fag, med hovedvekt på VVS, elektro og ventilasjon. I det totaltekniske beinet er det fire selskaper, Haaland Nord som holder til i Bodø, Haaland Mo som holder hus i Mo i Rana, Haaland Mosjøen og Haaland Romerike.
– Vi pleier å si at vi har et distriktskontor på Østlandet, sier Wågan.
Selskapene i systemet er et resultat av organisk vekst og oppkjøp, noe som de siste årene har resultert i betydelig omsetningsvekst i 2021.
I 2021 var samlet omsetning i de fire selskapene på cirka 315 millioner kroner, opp fra 202 millioner i 2020 og cirka 107 millioner i 2019.
– Vi ga gass fra 2013 og etablerte oss i Bodø i 2016. Vi har hatt en veldig fin utvikling, sier Wågan.
2.500 nye boliger
Med den enorme utviklingen som skal finne sted i Mo i Rana er det ingenting som tyder på at utviklingen skal bremse opp.
– De mellom 8.000 og 12.000 nye innbyggerne som skal komme til Mo i Rana trenger et sted å bo. Det skal derfor bygges rundt 2.500 nye boliger. Det er selvsagt midt i blinken for oss og det vi holder på med, sier Wågan.
Han forteller at de, som alle, selvfølgelig er påvirket av krig og uro i verden, men at de så langt ikke har merket noen spesiell oppbremsing i aktiviteten.
– Det er en felles bekymring i bransjen. Tilgangen på råstoffer og produkter har selvsagt vært krevende, og på Romerike har vi et prosjekt som har stanset opp. Mer lokalt, så har aktører som har vært eksponert mot havbruksnæringen, merket den varslede grunnrenteskatten og oppbremsingen i næringen. Vi har ikke vært så eksponert mot laks, så derfor har vi heller ikke merket noe særlig til det. Vi opplever derfor markedet som aktivt og godt, sier Wågan.