AKTUELT
Falsk rørleggerside finansierer trolig russisk desinformasjon
Tipsene er reelle, men rørleggeren bak dem finnes ikke. En nettside som utgir seg for å være fra Tromsø, drar trolig inn annonsekroner til russiske nettroll.
Pekka Nieminen er rørlegger i Tromsø med over 20 års erfaring i bransjen. Egentlig kommer han fra Finland, og det var der han ble veldig interessert i rørleggerarbeid som 16-åring. Han har «studert rørlegging» ved en teknisk skole i Finland før han kom til Norge og ble lærling i Tromsø.
Det forteller han selv på den fyldige og grundige hjemmesiden sin, Rorleggertroms. Etter sigende skal dette være rørlegger Pekkas personlige blogg. Den skal inspirere og hjelpe andre rørleggere og bransjefolk.
Pekka som ingen har hørt om
Men Pekka Nieminen er slett ikke rørlegger i Tromsø. – Ukjent for meg, sier Merete Larsen, som er avdelingsleder for Rørentreprenørene Norge i Troms. – Jeg har aldri hørt om ham, sier Reidar Skagseth, rørleggermester og bransjeveteran. Han har lang erfaring fra prøvenemnda for rørleggerfaget og bør ha oversikt over dem som har tatt svennebrevet i byen.
Den rørleggeren som har klart å drive i 20 år i Tromsø uten at hverken Larsen eller Skagseth har hørt om ham, den rørleggeren finnes neppe.
Kan ikke bekrefte
Folkeregisteret burde kunnet bekrefte at han ikke finnes i det hele tatt. Men nei, sier kommunikasjonsavdelingen i Skatteetaten. Navn, fødeland, cirka alder og hjemkommune er ikke nok.
Ifølge den åpne navnesøktjenesten til Statistisk sentralbyrå finnes det tre, to, én eller ingen personer i Norge som heter Pekka Nieminen. Fire i Norge har Pekka som eneste fornavn, og bare 14 i Norge heter Nieminen.
Likevel:
– I denne saken har vi for få opplysninger til å kunne foreta en sikker identifisering av vedkommende. Dette vil si at vi hverken kan bekrefte eller avkrefte om personen det søkes utlevert opplysninger om, er registrert i Folkeregisteret, forteller medierådgiver Erlend Fossbakken etter noen runder med søking.
Russiske servere
Hjemmesiden rorleggertroms.com er registrert anonymt. Det er slett ikke uvanlig. Ei heller at opplysningene om hvem som har registrert den, skjuler seg bak Privacy Guardian i Arizona i USA. Slik er det mange som gjør det.
De få sporene som fører til en annen side, de går til Russland. Registreringen peker videre til fire navneservere på nettstedet jino.ru. Dzjino er en russisk nettside som – ganske riktig – tilbyr hosting, domeneregistrering og skytjenester.
Paranoid og rød
Nettsiden Web Paranoid, som tipser leserne om nettsider er ekte eller om de er ute etter å lure deg, blinker rødt når den analyserer rorleggertroms.com. Den eneste grønne vurderingen kommer fordi siden bruker Wordpress, som er en populært og seriøs løsning for å lage og oppdatere nettsider.
Men Web Paranoid konstaterer at rorleggertroms ikke lenker til sosiale nettverk, den er temmelig ny, den er lokalisert i et mistenkelig høyrisikoland, og den er ikke besøkt av mange brukere.
Brukes som seriøs kilde
Akkurat det siste er i ferd med å endre seg. De siste månedene er rådene på siden sitert både på et av landets store diskusjonssteder for alle slags praktiske tips – Kvinneguiden – og i en sak om kulde og vannrør i en seriøs, norsk avis.
Journalisten som har sitert rådene fra siden, har ikke vært i kontakt med rørlegger Pekka. Men han sier som sant er at dette er en side med praktiske råd som ser troverdige ut. Dessuten dekker den behovet som journalister har for å finne rask kunnskap, og det på et område der de seriøse organisasjonene i bransjen ikke har noe tilsvarende.
Flere innlegg hver dag
Siden ble opprettet 22. februar i fjor. I løpet av den korte tiden har den angivelige rørlegger Pekka skrevet over 1.000 blogginnlegg. Innholdet er skrevet på et norsk som er ganske formelt, men også ganske korrekt. Det som handler om rørleggerfaget, er ikke bare rene maskinoversettelser fra et annet språk.
Flere av innleggene har også fått kommentarer som angivelig kommer fra interesserte lesere. Men kommentarene ser absolutt ikke ut som dem du vanligvis møter i kommentarfelt.
De er høflige, konstruktive, også ganske formelt skrevet, og de oppfordrer gjerne til å utdype bestemte temaer. Akkurat slike kommentarer som mange hjemmesideprodusenter har laget selv, bare for å gi inntrykk av at det faktisk er noen som har tatt seg bryet med å kommentere på siden.
Hvis du klipper tekst fra nettstedet og limer det inn i et tekstdokument eller en oppdatering på sosiale medier, så følger det automatisk med en henvisning til den siden du har hentet sitatet fra. Hvis innstillingene dine tillater det, så blir henvisningen til en klikkbar lenke.
– KI-bilde
Rørlegger Pekka byr også på et bilde av seg selv. Han er en kar med et forsiktig smil, en alder som ser ut til å passe til beskrivelsen av hvem han er, med blå skjorte under en mørk pullover eller vest, halvlangt hår og høyt hårfeste, foran en litt uskarp yttervegg til noe som ser ut til å være et kontorbygg.
– Det er 95 prosent sjanse for at dette bildet er laget av kunstig intelligens, melder nettsiden AI Or Not. Med andre ord: Bildet av rørlegger Pekka er falskt.
Noen som lager falske nettsider, bruker stockfoto – illustrasjonsbilder som en eller annen fototjeneste har tatt. Men det forsiktig smilende ansiktet til Pekka, det finnes ikke noe annet sted på internett – følgelig er det ikke et slikt stockfoto.
Fire andre nettsteder som analyserer bilder, er for øvrig uenige om det er kunstig intelligens som har laget bildet av Pekka Nieminen. To av dem sier at dette sannsynligvis er kunstig, mens to andre sier at det sannsynligvis ikke er det.
Minner om propagandanettverk
– Jeg deler din analyse av at bildet av denne rørleggeren er KI-generert, sier Eskil Grendahl Sivertsen.
Han er spesialrådgiver i sosial nettpropaganda og -påvirkning på Forsvarets forskningsinstitutt. Der har han og fire kolleger nylig skrevet en rapport om forskning som de har gjort på falske nyhetsnettsteder på norsk.
– Denne siden minner om frieord.no, som vi beskriver i rapporten. Det finnes mange lignende sider, forteller Sivertsen.
Akkurat Frieord har han sjekket og funnet ut at siden sannsynligvis er en del av et nettverk sammen med 25 andre sider.
– Alle så ut til å være bygget for det samme: Skrive om temaer som folk gjerne googler, slik at de klikker seg inn på en side som er teppebombet med annonsering, sier han.
For å vise annonser
Det er trolig derfor denne siden er laget, også, mener FFI-forskeren:
– All annonseringen tyder på at siden er generert for å trekke folk inn på den. Da tjener de som står bak, penger på eksponering av annonser. Av temaene som er på siden, tenker jeg at den kan være laget for å forsøke å være relevant for så mange som mulig som googler spørsmål om rørlegging og VVS. Og det er sikkert en god del som gjør det, sier han.
Eierne av siden får betalt for annonser som Google plasserer på den. Annonsene plasseres der helt automatisk, fordi eierne har bedt om slik annonsering.
Kritisk til Google-kontroll
– Dette er en kjempestor industri og problematisk. Når Google har så lite kontroll med hva slags nettsider annonsene deres vises på, bidrar de til å finansiere slike clickbait-nettverk og også russiske og andre desinformasjonssider, sier Eskil Grendahl Sivertsen.
Vi har kontaktet Google for å spørre hvordan konsernet sikrer at den som får betalt for å vise annonser, er en reell person eller et reelt firma. Foreløpig har ikke Google svart.
Telefonnummer finnes ikke
Vi har selvsagt også gjort flere forsøk på å komme i kontakt med Pekka Nieminen. Telefonnummeret på nettsiden hans finnes ikke. Det er bare en vilkårlig tallrekke i en nummerserie som ikke er i bruk i Norge: 87654321.
Den samme vilkårlige tallrekken er registrert på Gule Sider. Der tilhører nummeret en håndverksbedrift på Vestlandet.
Innehaveren av bedriften forteller at han aldri har hørt om rorleggertroms eller Pekka Nieminen. Han kan ikke forstå at det ikke-eksisterende telefonnummeret er registrert på en tidligere bedrift som han drev.
Svarer ikke på kontaktskjema
Kontaktskjemaet på nettsiden gir heller ikke kontakt med rørlegger Pekka.
Vi begynte med en hyggelig melding 15. januar med interesse for å skrive om ham og nettsiden. I senere meldinger har vi konfrontert ham med påstanden om at siden er falsk og tilbudt ham å kommentere dette og imøtegå påstanden – og vi har også gitt ham samme tilbud på engelsk.
Ingen har svart, men nettsiden gir grønt lys og beskjeden «Takk for tilbakemeldingen din. Det har blitt sendt vellykket.»
Vet du noe om rørlegger Pekka?
Dermed står vi igjen med spørsmålet: Finnes Tromsø-rørlegger Pekka Nieminen, og hvorfor har han laget en nettside med informasjon til forbrukere om rørleggerfaget?
Foreløpig er det beste svaret at Pekka er falsk, at siden er laget for å tjene penger på Google-annonsering og at inntektene går til et anonymt, russisk nettverk.
Hvis du mener at dette er feil eller hvis du vet noe som helst om Pekka Nieminen og rorleggertroms.com, så håper vi du tar kontakt. Vi vil fremdeles gjerne lage en reportasje om dem som har laget en fyldig, norsk nettside med rørleggertips.
• Vet du mer? Ta kontakt med georg@nemitek.no, telefon 90932897.
Formelt
Rådene på rorleggertroms er skrevet på relativt korrekt norsk, men ganske så formelt formulert. Her er noen klipp:
«Hvitt vann i springen kan være en bekymring, men med riktig kunnskap og handlinger kan du beskytte deg selv og ditt hjem mot denne utfordringen. Det er viktig å være oppmerksom på årsakene og konsekvensene av hvitt vann, samt å ta de nødvendige skrittene for å sikre at du har tilgang til trygt og klart vann.»
«Å ha kloakklukt i kjelleren kan være ubehagelig og plagsomt. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom trinnene for å bli kvitt denne plagen og nyte en friskere og mer behagelig kjeller. Vi vil diskutere årsakene bak kloakklukt, forebyggende tiltak, og effektive løsninger. La oss komme i gang med å forvandle din kjeller til et mer behagelig sted å være.»
«Nå som du har lært grunnleggende om hvordan du kan bytte ut rør selv, kan du komme i gang med prosjektet ditt og forbedre ditt hjem sin rørlegging. Husk alltid å være forsiktig, og hvis du er usikker på noe, søk profesjonell hjelp.»
Det finnes unntak som hverken er velskrevne eller ser ut til å ha vært innom noen som forstår norsk. De har ikke noe med rørleggerfaget å gjøre.
«Antarktis – Den Kaldeste Kontinenten» og «Bekvemmeligheten med Toscanas Springvann: Bærekraftighet i Praksis» er eksempler på overskrifter som du kan finne på siden.
Rørlegger Pekka har også skrevet om alt fra «rimless briller» til «Hvor mange dager må man ha i New York?».