MALMANN: Bjørnar Hansen og Fagrådet for våtrom håper å ha gjort det enklere å lage den FDV-dokumentasjonen som faktisk må leveres.

SANITÆR

Ny mal for FDV på våtrom

KLØFTA: Hvorfor gjøre det så vanskelig når det faktisk er enkelt? Fagrådet for våtrom har laget en helt enkel mal for FDV på våtrommet.

Publisert Sist oppdatert

Det er enkelt, men det skulle du ikke tro. Fagsjef Bjørnar Hansen i Fagrådet for våtrom har vært med på å rehabilitere flere tusen bad. 

– Ofte får jeg en minnepenn med brosjyrer for produktene som er brukt. Det er nesten som å få produktkatalogen til Brødrene Dahl, sier Hansen.

Vesentlig avvik

Han trekker frem at når det mangler dokumentasjon, så er det et vesentlig avvik. Hansen viser til sjekklisten til takstmannen som skal gjøre tilstandsanalyse – NS 3600. 

– Manglende dokumentasjon, det er tilstandsgrad 2, «vesentlige avvik». Jeg tror nok de fleste takstmenn setter på TG1, men det er uansett et minus, understreker fagsjefen.

Fagrådet er med på arbeidet for å revidere NS 3600. Nå er den nye standarden på høring, og Bjørnar Hansen antar at den vil tre i kraft i 2025.

– Også den reviderte vil inneholde krav om at FDV-dokumentasjon skal kontrolleres i forbindelse med tilstandsanalysen, forteller han.

Kort beskrivelse

Det som skal til, er at hvert enkelt fag lager en kort beskrivelse: «Hva har jeg gjort på dette badet?». I tillegg kommer det som handler om drift: Slike ting som bruksanvisning for hvordan en kran skal brukes, ettermontering av utstyr, at det følger med en kvadratmeter reservefliser.

– De mange FDV-programmene og KS-programmene som finnes der ute, er like dårlige som om du skulle gjort det på den gamle, manuelle måten, hvis ikke du putter inn fornuftig informasjon og dokumentasjon i programmene. Det er så mange som kjøper disse programmene og som er så stolte når de leverer til meg. Så er det de leverer, like dårlig, men de har brukt 50.000 på ett eller annet program, sier Hansen.

JUSTERES: Forklaringer og eksempeltekster er en del av malen – her fra Hansens presentasjon på Våtromsdagene.

Gammelt krav, ny hjelp

Kravet om å utarbeide og overlevere FDV-dokumentasjon om allerede i 1997. Det ble forsterket i både teknisk forskrift og byggesaksforskriften i 2010.

Den nye malen fra Fagrådet for våtrom går gjennom punkt for punkt det som bør være med i FDV-dokumentasjonen. I malen ligger det både informasjon som hjelper den som skal fylle ut og teksteksempler som må justeres for hvert enkelt prosjekt.

Fremdeles størst

Rørentreprenørene Norge er fremdeles den største kursarrangøren til Fagrådet for våtrom og hadde også den største delegasjonen på Våtromsdagene i år. Alle kursinstruktørene til Rørnorge ble invitert først på instruktørsamling og så på Våtromsdagene.

– Vi er opptatt av at instruktørene våre skal være oppdaterte, derfor inviterer vi dem med, sier kompetanse- og utviklingsdirektør Oddgeir Tobiassen.

Hvert år gjennomfører instruktørene 25–30 kurs for lærlingene i bransjen. 

– Vi har med andre fra bedriftene, også, men flesteparten er lærlinger, forteller kurs- og kompetansekonsulent Ingebjørg Martinsen.

FLEST: De stilte med den største delegasjonen. Foran fra venstre: Jens Løvås, Jonny Bjørgum, Are Skaar Nielsen og Ingebjørg Martinsen. Rekke to: Jan Ole Vang, Tor Oddvar Eggen, Jon-Aril Hagen og Helene Skjelin. Tredje rekke: Martin Thorbjørnsen, Jens Fransson, Lars Erik Larsen og Geir Østebø. Bakerst fra venstre: Trond Nikolaisen og Oddgeir Tobiassen. I tillegg var også Ørjan Forberg, Geir Olav Berntsen og Jens Høglund med på Våtromsdagene.
Powered by Labrador CMS