ENERGI & MILJØ
Vil kreve EPD-er på alt
MAJORSTUEN: Også de som er for små til at de får nye klimakrav i første omgang, må føre klimaregnskap – fordi kundene deres trenger det. Oslo kommune vil kreve EPD-er på alle produktene i byggeprosjektene sine.
Klimadirektør Heidi Sørensen forteller gjerne om hvor bra det går på de kommunale byggeplassene i Oslo. Med drivstoffet, for eksempel:
– Andelen utslippsfritt var på 55 prosent i fjor. Resten var hovedsakelig bærekraftig biodrivstoff. Fossil energi utgjorde bare to prosent, sier hun og slår tilbake i tilfelle noen mener at kommunen bare er en liten fisk i det store havet.
– Akkurat i dag bygger vi 30 prosent av det som bygges i Oslo, sier hun.
«Akkurat i dag», det vil si slutten av juni da hun snakket om miljø i anskaffelser på Trevaredagene.
– Dette er den raskeste endringen jeg har sett på klimaområdet noen gang. Det viser hva som skjer hvis vi tør å bruke anskaffelsesregelverket, sier Sørensen.
Materialer
I neste omgang skal det kommunale selskapet Oslobygg gjøre noe med utslippene fra materialer. – Vi skal ta ned utslippet fra materialene kraftig. Dette kommer bare til å komme sterkere og sterkere, sier hun.
Når det skal bygges, skal kommunen alltid begynne med å se på om det kan rehabiliteres, demonteres eller om det må rives. Allerede nå er det inngått avtaler med ti forskjellige som skal hjelpe kommunen med å reparere og rehabilitere.
– Vi har nesten på følelsen at vi har vært med og funnet opp en bransje, sier Sørensen.
Bruk til flere ting
Materialer og design skal velges for å ha lang levetid. Ikke minst er håpet at alt skal være så funksjonelt at det kan brukes til forskjellige ting:
– Det som er vanskeligst, er at vi har så lite areal. Så skal det lille arealet brukes som kontor fire til seks timer i døgnet? Så kort tid blir det fordi vi har hjemmekontor i tillegg. Vi trenger møbler og inventar som tåler forskjellig type bruk, sier Heidi Sørensen.
Klimaregnskap
Hun fastslår at byggteknisk forskrift, tek, kommer til å få flere krav om klimaregnskap.
– Det er ingen grunn til ikke å ha på plass klimaregnskapet tvert, sier hun og varsler at kommunen også kommer til å stille klimakrav som kan gå ut over det som ligger i forskriften.
I første omgang ligger det an til at reglene skal skille mellom store og små på flere områder. Holdningene og forventningene er også svært forskjellige mellom de store firmaene og de mindre. De små bedriftene venter ikke at de blir like berørt av overgangen til lavutslippssamfunnet, viser en undersøkelse som kommunen har gjort. De ser ikke like mange nye muligheter, de har ikke satt klimamål og de fører ikke klimaregnskap.
De små må reagere
– Det er alarmerende at det ikke er flere som skjønner behovet. Selv om de små bedriftene ikke kommer til å møte rapporteringskravene i første runde, så må alle de store som de kanskje selger til, rapportere ned i verdikjeden. Små bedrifter kan bli ofre for omstillingen fordi de ikke klarer å dokumentere de verdiene de faktisk har. Sørg for å dokumentere alt dere gjør! oppfordrer Sørensen.
Hun varsler også tøffe krav til miljødeklarasjoner:
– Vi kommer til å kreve EPD-er på absolutt alt! sier
direktør Heidi Sørensen i Oslo kommunes klimaetat.
Hun bruker kollektivtrafikken i Oslo som eksempel på at
ting kommer til å gå fortere enn du tror:
– I 2018 sa vi at målet var at all kollektivtrafikk skulle
være utslippsfri innen 2028. Det skjer i år!