STABILISERER: Milliardbutikken sør i Sverige får betalt for å stå klar til å strupe ventilasjon og varme i kortere perioder.

VENTILASJON

Tjener penger på å kutte varme og ventilasjon

De får betalt for å strupe varme og ventilasjon. På den måten skal kjempebutikken Gekås hjelpe til med å avlaste et overbelastet strømnett

Nye energikilder skaper problemer. Større innslag av sol og vind sørger for at strømproduksjonen ikke er like stabil som før, og da sliter strømnettet. Det blir vanskeligere å bruke like mye strøm som det tilføres. Nå skal kultbutikken Gekås – kjent fra realityserier på norske skjermer – tjene penger på å hjelpe nettselskapene.

Korte kutt

– Når det er behov, kommer vi til å dra ned strømforbruket på ventilasjon og varme i kortere perioder. På den måten skal vi bidra til stabilitet i elsystemet, sier eiendomsteknisk sjef Magnus Larsson.

TEKNISK SJEF: Magnus Larsson står klar til å begrense varme og ventilasjon når strømnettet trenger det.

Butikken i svenske Ullared har nesten fem millioner kunder i året. I fjor passerte omsetningen seks milliarder svenske kroner.

Ikke bare er den Europas største butikk – den er også Sveriges største turistattraksjon. Gjennomsnittskunden kjører over 200 kilometer for å komme dit, og svært mange kunder kommer fra Norge.

Lager egen energi

Bruttoarealet på varehuset er 114.000 kvadratmeter. Personalrom og tekniske rom utgjør 20.000 av dem – resten er likt fordelt mellom salgsarealer og lager.

Halvparten av energien kommer fra en vindkraftpark som Gekås er deleier i. Varehuset og sentrallageret er utstyrt med 2.200 kvadratmeter solceller. Også biogass har bedriften engasjert seg i – som deleier i et biogassanlegg som blant annet bruker matrester fra spisestedene og butikken til å produsere drivstoff.

Lys- og temperaturkontroll og behovsstyrt ventilasjon er blant tiltakene som gjøres for å spare energi.

Får betalt for standby

Men nå skal det altså spares til glede for andre brukere, også. Gekås har inngått en avtale med elselskapet Bixia om å bli fleksleverandør. Det betyr at butikken står klar til å dra ned effekten en liten stund når elnettet trenger hjelp for å komme i balanse. Gekås får betalt for å være klare til å reagere, også når det ikke er nødvendig å gjøre noe.

– Dette er en viktig innsats for samfunnsnytte og klima, sier kundeansvarlig Christian Andersson i Bixia. – Samtidig som de får nye inntektsstrømmer, bidrar de til å stabilisere energisystemet. Det gjør det mulig å øke fornybar elektrisitet i Sverige, ifølge Andersson.

Powered by Labrador CMS