ÅPNING: Bjarte Falch Pedersen og Nordan åpner vinduet for ferdigmonterte sensorer.

BYGGDRIFT

Leverer vinduer med ferdig energistyring

BERGEN: De vil ha inn sensorene som styrer energi og innbruddssikkerhet allerede før boligen tas i bruk. Nordan lanserer vinduer med ferdigmontert sensor.

Published

– De er et lokomotiv i dør- og vindusbransjen, mener Bjarte Falch Pedersen. Han er partner i Rackit. Nordan eier drøye 30 prosent av teknologileverandøren, og nå har de to gått sammen om sensorer som monteres i vinduskarmen allerede på fabrikken.

– Nordan har vært opptatt av sikkerhet og energistyring i 100 år. Det vi gjør nå, er bare å ta et ekstra steg i den elektroniske sikringen og den elektroniske energistyringen, sier Pedersen.

SENSOR: En liten sensor i to deler oppfatter når vinduet er åpent.

Vindu og varme

Sensoren i vinduskarmen følger ganske enkelt med på når vinduet står åpent. Hvis det åpnes på feil tidspunkt, går innbruddsalarmen. Hvis det åpnes for å lufte, kan systemet gi beskjed om at det samtidig skal skru av varmen i rommet. Brukeren kan også få en påminnelse hvis det står åpent for lenge, og så kan varmen slå seg på igjen når det lukkes.

Pedersen vil ikke bruke «smarthus»-betegnelsen. Det er helt bevisst:

– Energisparing og sikkerhet er så mye enklere å forstå enn smarthus. «Smarthus» er så vanskelig å gripe fatt i, sier han.

Solskjermer

Sensoren er trådløs og har et batteri som holder i sju til ni år. 

– Du kan skifte batteri i det selv. Det er like lett som en lommelykt. Dessuten er dette FG-godkjent, sier Pedersen.

Solskjermene er den tredje delen av systemet som Nordan leverer selv. 

– Ti prosent av alle hus som bygges nå, har solskjermer, forteller Pedersen. Solskjermene er tilpasset vinduene og kan gå opp og ned når brukeren vil.

– Her hvor vi er vant til å bo, er det jo ikke så mye kostnader med kjøling. Men det store energisluket i verden er ikke oppvarming, det er kjøling. Senker vi skjermene, så blir kjølebehovet lavere, sier han.

Tilpasser seg hverandre

– Vi nordmenn er glade i teknologi. Men vi ender ofte opp med én app for lysene, én for garasjeporten og én for oppvaskmaskinen. Det vi sitter igjen med, er et fjernstyrt hus, mens det vi egentlig ønsker å oppnå, er å hente ut nyttige effekter. For å få til det må vi ha alle disse styrte enhetene inn på én og samme plattform, ifølge Pedersen.

Det betyr at du kan sørge for at den ene funksjonen tilpasser seg den andre. 

– For eksempel kan du gi beskjed om at hvis brannalarmen går, skrur den på alle lys. Du kan si at hvis du åpner vinduet, skal varmen slå seg av. Hvis den riktige koden brukes i låsen, slår alarmen seg av, beskriver han.

Bjarte Falch Pedersen viser til Enova, som sier at en husstand kan spare opptil 20 prosent av energikostnadene med smart energistyring. I en enebolig kan det utgjøre 8.000 til 12.000 kroner.

Varmepumpe og bereder

Når du først har installert Nconnect, som løsningen heter, kan du utvide med alt fra innbruddsdetektorer til vannsensorikk og brannvarsling.

– Du har utvidelsesmuligheter med termostater, lysstyring, varmepumpestyring, varmtvannsbereder eller billading. Fokus er nytte, ikke at det skal være fancy, sier Pedersen.

Foreløpig er Nconnect først og fremst rettet mot boliger – både leiligheter, rekkehus og eneboliger. Men Nordan og Rackit leverer også til små og mellomstore bedrifter.

Powered by Labrador CMS