BYGGDRIFT
108 millioner til norsk proptech-nyskaper
OSLO SENTRUM: De bruker kunstig intelligens til å rydde opp i alle dokumentene som drifteren og forvalteren trenger. Nå har Findable fått 9,2 millioner euro fra internasjonale investorer.
Tusenvis av dokumenter, og den eneste løsningen er manuelt arbeid. Slik skisserer Sondre Malde Pedersen problemet. Løsningen hans er kunstig intelligens.
Pedersen er en av gründerne bak Findable. Det norske selskapet fortalte om arbeidet sitt på Proptech Summit akkurat da det var blitt kjent at det hadde hentet inn 108 millioner kroner i kapital fra internasjonale investorer.
Ringpermens eftf
I dag sitter gjerne byggdrifteren med ringpermene sine, eller med utdatert datautstyr og mengder av dokumentasjon som det er vanskelig å holde oversikt over.
Findable bruker kunstig intelligens til å rydde opp. KI-algoritmene finner, digitaliserer og systematiserer informasjon fra ringpermene, men også fra filer på disker og minnepinner.
– Nå har vi drevet i tre og et halvt år, hjulpet mer enn 1.500 bygninger og samlet over to millioner dokumenter, sier Sondre Malde Pedersen. Som eksempel bruker han Bodø kommune, som havnet i rettssak.
– Vi hjalp dem med å finne dokumentasjonen og sparte dem for 30 millioner, sier han.
Når innholdet i papirer, ringpermer og minnepinner er samlet og organisert, kan det presenteres akkurat som brukeren vil.
– Hvis du er en vaktmester som elsker mapper, så har vi det, sier Pedersen.
Forebygger
Mens Findable bruker KI til å skaffe oversikt over dokumentasjonen, satser Wenn Property på KI til forebyggende vedlikehold. Til å automatisere rapportering og forutsi hva som må gjøres.
– Det vi må få til, er å gå fra skadehåndtering til forebygging slik at det ikke skjer skader i bygningene våre. Nå har vi 250.000 bygningsskader i Norge på bare et år, sier daglig leder Benedicte Økland.
– Får du en skade, kommer det herlige karer og fikser det, men prosessen går så sakte, sier Økland. I likhet med Sondre Malde Pedersen trekker hun frem FM-ledere som ikke har god nok innsikt i byggene sine.
Wenn har en inspeksjonsapp som kan bruke til å skanne bygget, lage planer og modeller og skrive en skaderapport med KI.
– Det norske markedet for automatiske takst- og skaderapporter er fire milliarder kroner, sier Benedicte Økland.
Vann og energi
Salgssjef Jens Karlsson i Smartvatten stilte ikke på Proptech Summit for å snakke om KI, men for å fortelle om sammenhengen mellom vann og energi:
– Det er to uløselig sammenkoblede ressurser. Sparer du vann, sparer du energi. Sparer du energi, sparer du vann, sier Karlsson.
– Da må du ha detaljerte data. Vi leverer de mest avanserte vannforbruksdataene på markedet, og de viser også usunne avvik som ikke en klassisk lekkasje viser, sier han og viser frem et eksempel med en varmtvannsbereder som lekker.
– Tradisjonelle registreringsmetoder ser forbruket på en time og registrerer 0,035 kubikkmeter. Vi kan vise at det er litt vann som tilføres hvert fjerde minutt og kan direkte kobles til en varmtvannsbereder. Dette lille avviket koster 1.000 kroner måneden i vann her i Oslo. Hva energikostnaden er, har jeg ingen anelse om. Har du ikke sanntidsovervåkning på vannforbruket, er det mye du går glipp av av sløsing med energi og ikke minst penger, sier Jens Karlsson.