TRENDER: Mer trender, og ikke bare røde og grønne lys, lover Tommy Hagenes.

BYGGDRIFT

Lager app for at alle skal forstå bygningsdata

Tunge skjemaer og rapporter slik som rådgiverne ønsker seg? Nei, bygningsdata skal presenteres for drifteren og gårdeieren, sier Tommy Hagenes og lanserer en ny app.

Published

Hagenes er sjef for Energy Control. Nå står firmaet for energistyringen i 1.200 bygg. Men han har sett seg lei på presentasjoner som er for kompliserte og som ikke egner seg på mobilen.

Nå vil han ha ti ganger så mange brukere, og ikke bare byggdriftere:

Tall til flere

– Vi ønsker at de som tradisjonelt ikke har fått dataene, skal være interesserte i dem og like å følge med. Vi har spurt drifterne, forvalterne og eierne hva det er de ønsker å se, ikke hva rådgiverne ønsker å se. Tradisjonelt er det rådgiverne som har beskrevet bygget. Men har vi lyttet til hva gårdeieren og drifteren ønsker? spør Hagenes.

Før var det vanskelig å finne dataene i det hele tatt: 

– Du måtte finne ut hvor SD-anlegget var plassert. Så måtte du huske passordet på den ene Windows-PC-en som sto på det rommet i kjelleren, og så måtte du forstå den informasjonen du fikk opp, sier han.

Nå, derimot, mener han at verden svømmer i data, men tørster etter innsikt. Dashbord og visninger er blitt for tekniske og for kompliserte. Det er ikke alle som trenger å gå inn i alle detaljene i datasettene, og det første du skal se, er ikke et tungt skjema.

Trender, ikke bare alarm

Mange løsninger lar deg se røde og grønne lys. Når Hagenes og Energy Control lanserer den nye appen EC Go, så er det fordi de mener at det ikke er godt nok:

– Det er enkelt, og du ser hva som er galt. Det nye i appen vår er at vi prøver å gi innsikt i det som ikke nødvendigvis har noen fasit, sier han.

– Det er veldig lett å vise rødt der det er en alarm. Men hvis noe trender feil, vil vi vise den innsikten før det går galt. Vi skal ikke bare vise alarmer, men innsikt om bygget. Nå er noe i ferd med å skje, nå er bygget i ferd med å trende feil, nå må du følge med på dette bygget, og ikke like mye på de to andre som du også drifter, beskriver han.

– Lukket bransje

Tommy Hagenes snakker gjerne om tigangen: Om ti ganger bedre opplevelse for en tiendedel av kostnaden. Nå vil han gjerne ha ti ganger flere brukere.

– Ikke alle synes det er kjempegøy å logge seg inn på et ventilasjonsanlegg. Men de som ikke trenger å gjøre det, kan se på hvilket rom som har dårligst inneklima, hvor høy temperaturen har vært, om energisentralen fungerer som det skal eller om det er noen trend som viser at dette bygget er på vei i feil retning. Det som alle kan forstå. Bransjen vår har vært litt for lukket, ifølge Hagenes, som mener at appen vil åpne opp for bedre informasjon.

Tall til styrerommet

– SD-anlegget er det drifteren alene som har sett på. Men byggdata er viktige tall i alle styrerom. Bank og finans etterspør dette mer og mer. Vi ønsker å gi vaktmesteren, drifteren og forvalteren et viktig verktøy og et viktig datasett, men vi ønsker også at de leddene som tradisjonelt ikke har fått dataene, skal være interesserte og like at de får dem, sier han.

Han trekker også frem at når SD-anlegget får nye funksjoner, er det til liten hjelp for den som har et eldre SD-anlegg fra før den nye funksjonen kom. Når alt er i skyen, derimot, så får alle brukerne de nye funksjonene. Det betyr at de 1200 byggene som bruker Energy Control, får tilgang i appen med én gang.

Appen blir lansert torsdag. Det skjer i et år med kraftig vekst. I fjor omsatte bergensfirmaet for 11,4 millioner kroner. 

– I år ender vi en plass mellom 23 og 25 millioner. Nå er vi i fasen der vi kan doble omsetningen med bare ett ekstra årsverk. Da begynner skaleringen å virke, sier Tommy Hagenes.

Powered by Labrador CMS