OPPLÆRING: Den er oversiktlig og egner seg godt til opplæring, sier Eddie Kalvatn om sin egen gamle varmepumpe. Den står i lokalene til Energisentrum på Skodje.
OPPLÆRING: Den er oversiktlig og egner seg godt til opplæring, sier Eddie Kalvatn om sin egen gamle varmepumpe. Den står i lokalene til Energisentrum på Skodje.

Kuldeentreprenør startet
egen rørleggeravdeling

Etter 40 år har Energisentrum mer å gjøre enn noen gang. Kundene vil ha alt samlet på ett sted, så de siste tre årene har kuldeentreprenøren satset på egen rørleggeravdeling, også.

Published

– Før leide vi inn rørleggertjenester. Det viste seg å være veldig vanskelig. Så opprettet vi egen rørleggeravdeling for tre år siden. Vi tar alt innen rørleggeroppdrag i tillegg til at vi er et kuldefirma.

Det er Eddie Kalvatn som forklarer. Han er daglig leder i Energisentrum. Firmaet har holdt det gående på Skodje på Sunnmøre i 40 år, og dagens sjef og hovedeier er andre generasjon.

Kjøl, frys og varme

– Vi har spesielt holdt på med varmepumper i mange, mange år. Vi har én avdeling som driver med kjøl, frys og varme og én som driver med rør, forklarer han. Alt i alt har bedriften seks ansatte, og han har fått med seg rørleggermester og kem-ingeniør Richard Strømmen på eiersiden.

Ikke minst er det forventningene til kundene som gjør at det er greit å ha sine egne rørleggere.

– Før i tiden var folk helt med på at de kunne shoppe varer og tjenester litt her og der. Nå vil de ha alt på én plass. De vil ha bare én å klage til, smiler Kalvatn.

Han har drevet Energisentrum siden 1998. – Jeg vokste opp med dette. Så har jeg også jobbet i elektrobedrift i sju år, forteller han.

Travel vår

De siste årene er organisasjonen trimmet.
– Vi som er her, springer litt fortere. Administrativt har det skjedd ting med behandling av inngående og utgående fakturaer og dokumenter. Nå går det på nett. Vi sitter ikke og tar imot papirfakturaer lenger og sender dem på godkjenning og setter dem i perm, konstaterer han.

Mens mange har hatt en tung vår, har Energisentrum hatt mer å gjøre enn noen gang.
– Vi kunne ikke søke om koronastøtte, nei. Vi solgte for mer i år enn i fjor. Ikke mye, riktignok, men vi lå i hvert fall over fjoråret. Vi har både industri og næring, både offentlige og private kunder, og vi har ikke merket noe som helst, ifølge Eddie Kalvatn.

Reservedeler tok tid

Bare på ett område har ting tatt litt tid. Reservedeler fra utlandet har ikke kommet like raskt som vanlig.

Energisentrum importerer produktene fra Riello i Nord-Italia og Waterkotte i Tyskland.
– Vi har vært importør for begge i 21 år. Ellers handler vi av grossister i Norge. Litt Hitachi, en og annen Panasonic, og så er vi blitt Thermia-partner igjen, forteller Kalvatn.

– Fra starten i 1980 og til 1992 var vi Thermia-importør, og nå har vi inngått et samarbeid igjen. Det er litt nostalgi her, men dette er bra produkter, og prisene er fornuftige, sier han.

Energisentrum har ikke store ordrereserver å fortelle om. Her kommer oppdragene på kortere varsel.
– Spesielt på kjøl og frys dukker behovet bare plutselig opp fra den ene dagen til den andre. Men vi har faste avtaler med flere husleverandører, og vi vet hele tiden at det er jobb. Nå har folk sittet hjemme i flere måneder, så de må jo bruke pengene sine, smiler Eddie Kalvatn.

Powered by Labrador CMS