KOMPOSITT: Kjetil Bang Hagen (til venstre) og Lars Kristian Ølstad satser stort på nye ventiler.

Flagger hjem produksjonen

Isiflo henter monteringen hjem til Norge og bruker den nye kunnskapen til å lansere nye ventiler.

Publisert

De sendte 30–40 tonn messing til Sveits, fikk montert sammen og trykktestet kranene sine der og fraktet dem ferdigmonterte hjem til Norge. Nå er det slutt på den unødvendige transporten.

– Det sitter i ryggmargen at vi vil skape arbeidsplasser lokalt, sier administrerende direktør Lars Kristian Ølstad.

Hentet hjem kunnskapen

Isiflo holder til i Raufoss Industripark, blant 50 bedrifter med til sammen tolv milliarder kroner i omsetning. Da naboen måtte si opp samtidig som flere hundre i parken var permittert, stilte bedriften seg spørsmålet «Hva kan vi bidra med?».

– Vi kan ikke ta inn femti ansatte, men hvis vi kan begynne i det små og skape tre til fem arbeidsplasser, så hjelper vi tre til fem familier ut av en vanskelig situasjon, konstaterer Ølstad.

Da messingkranene vendte hjem, fulgte det med kunnskap.
– Når du sourcer ut, så sourcer du ut. Da er det ikke du som sitter med kunnskapen om hvordan du kan gjøre det smartere og bedre, sier salgs- og markedsdirektør Kjetil Bang Hagen.

Færre byggeklosser

– Når vi henter hjem produksjonen, ser vi at vi sitter på teknologi som vi kan videreutvikle. Så slår vi sammen det med materialkunnskap og kompositt, og så får vi en ny produktlinje.

Det er blitt til ventiler som lar rørleggeren slippe «byggekloss-jobben»: – Vi har hatt et adaptersystem, eller byggekloss-system. Men unge rørleggere i dag vil gjerne ha mer ferdige løsninger. Derfor tilbyr vi ferdige ventiler i stedet for at de skal behøve å montere selv, sier Hagen.

I fabrikken på Raufoss har Isiflo investert i to nye testmaskiner for å teste hver eneste kran. Monteringen, derimot, skjer manuelt. Bedriften er opptatt av å skaffe arbeid også til dem som ikke har høyskole eller fagbrev, og har til og med sitt eget arbeidstreningssenter.

– Selv om vi ikke kan redde hele verden, kan vi begynne i det lille hjørnet vårt. Det vi elsker, er å prøve å skape aktivitet her på Toten og så eksportere ut, sier Ølstad.

Ingen reklamasjoner

I sommer har Isiflo kjørt lansering med sjokkselgere hos grossistene og fokus på at produksjonen skjer på Toten. Akkurat dét er ikke like salgbart i resten av verden. Der er heller ren energi og norsk vannkraft viktige argumenter.

Mottagelsen har vært god. De nye kranene som ble sluppet 1. april, passerte millionen i omsetning raskt.

– Vi har vært på markedet siden 1965, og vi har aldri hatt reklamasjon på at noen har dratt av en kobling. Det er to ting som er viktige: Et godt produkt, og at installatørene bruker produktet riktig. Det skal designes for en rørlegger, ikke for at vi skal sitte her og ha det ålreit på labben, ifølge Kjetil Bang Hagen.

Skal nå 100 millioner

I fjor kom Isiflo opp i 300 millioner i omsetning på Raufoss – 550 millioner når selskapene i Tyskland, Frankrike og Sverige tas med. Storparten eksporteres.

– Med den teknologien vi har på kompositt, skal vi kjøre hardt på ventiler fremover. Om tre til fem år skal vi selge ventiler for 100 millioner kroner – i dag selger vi for 15–20, sier Lars Kristian Ølstad.

Powered by Labrador CMS