IKKE KALDT: Vannet ble ikke kaldt. Det er ikke bare irriterende for brukeren – det øker også faren for legionella, ifølge Borgarting lagmannsrett.

DOM 

Dette er kravene til kaldt vann, ifølge fersk dom

Det finnes ikke noe krav i forskriftene om hvor lenge brukeren skal måtte vente på kaldt vann. Nå har Borgarting lagmannsrett satt tall på både grader og ventetid, med nemitek.no som kilde.

Publisert

Vannet skal under 20 grader i løpet av 20 sekunder. Det er bransjeanbefalingen for hva som er kravet til kaldtvann, slår dommerne fast.

Ventet på vann

Presiseringen kommer etter en krangel i et boligsameie i Drammen. Sameiet saksøkte utbyggeren for en rekke mangler og fikk medhold i Buskerud tingrett. Utbyggeren måtte betale 4,8 millioner kroner i prisavslag, erstatning og sakskostnader.

Dommen ble anket, og nå har Borgarting lagmannsrett kommet til samme konklusjon. Pluss at utbyggeren må betale sameiet enda 568.000 kroner i sakskostnader.

Et av klagepunktene var kaldt vann. Det tar for lang tid å få kaldt vann i springen i leilighetene, ifølge sameiet.

Etter at saken kom for retten, har både Sintef, Kompa og to takstmenn vurdert problemet. Kompa registrerte at vannet holdt mellom 39 og 43 grader da tappingen startet. Så tok det inntil et minutt før det opplevdes som «kjøligere kaldt vann».

22,7 grader i røret

Etter at det ble laget inspeksjonsluker i sjaktene, fant Follo Boligtakst ut at varmt- og kaldtvannsrørene lå inntil hverandre i en isolert kasse. Termografering etter at det var tappet kaldtvann, viste at temperaturen i kaldtvannsrøret lå på 22,7 grader.

Tommy Asp i Kompa fastslår at det ikke er noen definert ventetid på varmt og kaldt vann i noen av de siste byggtekniske forskriftene – hverken i tek10 eller tek17. Han viser til Rørhåndboka og til en artikkel på nemitek.no som forteller hvorfor det er om å gjøre å prosjektere anleggene for kortest mulig ventetid for både varmt og kaldt vann.

– I tråd med den forklaringen legger lagmannsretten til grunn at bransjeanbefalingen er at kaldtvann oppnår en temperatur på maks 20 grader etter 20 sekunder, heter det i dommen.

Advarer mot legionella

I dette tilfellet var sannsynligvis den manglende separering av rørene, manglende isolering og lange rørstrekk nok til å gi en betydelig fare for legionellaspredning. 

– Dette er et betydelig helseproblem, ifølge dommen.

Tek-en slår også fast at innvendige vann- og avløpsinstallasjoner skal prosjekteres og utføres slik at god hygiene og helse blir ivaretatt.

Varme og drenering

Hos sameiet i Drammen var det også problemer med oppvarmingen. Energibrønner og en væske-til-vann-varmepumpe skal sørge for varmt tappevann og oppvarming med radiatorer. Men her viste en rapport fra Amato Teknisk VVS blant annet at både tur og retur ikke var koblet slik det burde ha vært gjort, at det ikke var automatisk utlufting og at det manglet magnetittfilter.

– Hovedgrunnen til tilstanden per i dag er den opprinnelige mangelfulle leveringen, skriver Buskerud tingrett, og det slutter lagmannsretten seg til.

I tillegg kommer det vann inn i kjelleren på bygget. Dreneringen var for dårlig, ifølge Sintef. Follo Boligtakst forteller om drenering som ligger flatt uten fall og masser som ikke var drenerende opp langs grunnmuren. Drensrøret tettet seg jevnlig med slam, og duken rundt drensledningen var ikke fagmessig lagt.

Powered by Labrador CMS