SANITÆR
Domikrofon stiller diagnose
En mikrofon som hører hva som skjer når folk sitter på toalettet, kan redde hundretusener av liv. Etterhvert skal domikrofonen bli fremtidens smartklokke som overvåker helsa mens folk sitter og gjør sitt.
«God morgen! Det høres ut som du spiste bønner i går! Kanskje du bør ta en yoghurt til frokost?»
Akkurat den meldingen kommer toalettet neppe til å gi på en stund. «Du bør gå til legen!» derimot, den meldingen er ikke langt unna.
Dolydsamler
Den amerikanske forskeren Maia Gatlin samler på toalettlyder. Sammen med kollegene har hun hentet inn 350 innspillinger fra Youtube og lyddatabasen Soundsnap. Klippene dekker en helt vanlig opplevelse på toalettet, men også lyder av diaré, urinering og tarmgass.
Lydklippene er gjort om til spektrogrammer. Det vil si at lyden fanges på et bilde, forklarer forskerne.
Kunstig intelligens
Så har de brukt 70 prosent av lydene til å lære kunstig intelligens å høre forskjell på de fire lydene. Resten av lydene ble brukt til å bekrefte at den kunstige intelligensen hadde lært å høre forskjell og å teste hvor bra det gikk.
Det viste seg at den kunstige intelligensen traff riktig i 96 prosent av tilfellene. Når bakgrunnsstøyen ble filtrert ut, økte treffsikkerheten til 98 prosent.
Kolerasensor
Maia Gatlin og kollegene hennes på Georgia Institute of Technology er først og fremst opptatt av kolera. Den spres gjennom mat og vann, og store epidemier kommer gjerne av at drikkevannet eller maten er infisert av avføringsbakterier. Kolera gir diaré, rammer flere millioner hvert år og fører til opptil 150.000 dødsfall.
Skal pasientene behandles, så må de først vite at de har kolera. Samtidig er det ikke lett for andre enn pasienten selv å følge med på hva som skjer når de sitter på toalettet.
Gatlin vil plassere ut en liten sensor i områder der det er fare for kolera og andre mageinfeksjoner. Sensoren registrerer lyder, som så kan sjekkes med den kunstige intelligensen.
– Den kan også brukes i katastrofeområder der det er fare for at vannet sprer sykdommer, og den kan til og med settes opp på sykehjem for å bidra til å passe på pasientene, sier hun.
Smarte hjem
Foreløpig er lydtolkningen gjort på amerikanske toaletter. De er ikke helt som norske toaletter; blant annet inneholder de vanligvis mer vann nede i skålen. Forskjellen til toalettforholdene i de delene av verden som er mest utsatt for kolera, er enda større:
Der er det ofte ikke innlagt vann.
– Vi må utvikle kunstig intelligens for lyder fra forskjellige typer toaletter, sier Gatlin.
Nå planlegger hun og kollegene å samle inn flere lyder fra den virkelige verden for å gjøre den kunstige intelligensen enda smartere.
– En dag kan kanskje algoritmene våre brukes sammen med de andre innretningene i et smart hjem, til å overvåke helsen til hver enkelt, sier Maia Gatlin.
«The feces thesis»
Da Maia Gatlin presenterte forskningen sin på møte i Amerikas akustiske selskap, ASA, hadde hun valgt overskriften «The feces thesis».
Hvis du har lyst til å gå dypere inn i hva forskerne har arbeidet med, så finner du dolydene til Soundsnap her og noen av dolydene til Youtube her.
Klima gir koleravekst
Klimaendringer fører til flere og farligere kolerautbrudd enn noen gang. Det mener verdens helseorganisasjon, WHO.
Tallene viser infeksjoner i rundt 30 land. De siste fem årene har gjennomsnittlig færre enn 20 land rapportert om utbrudd.
– Ikke bare ser vi flere utbrudd, men disse utbruddene er større og mer dødelige enn dem vi har sett de siste årene, sier Philippe Barboza, som leder WHOs gruppe for kolera og diaré-epidemier.
Han peker på klimaendringene, ikke minst flommer og sykloner. Flere østafrikanske land er rammet, i tillegg til Haïti, Libanon, Malawi, Syria og Pakistan. Det er ingen snarlige endringer i vente, spår Barboza.