ENERGI OG MILJØ
Lettere å sammenligne produkter fra hele Europa
KÖLN: Hvis du skal bestille hotell eller fly, kan du gå på en nettside og sammenligne de valgene du har, enkelt og greit. Nå begynner arbeidet for å gjøre det like lett å sammenligne rør og ventilasjon.
Norske Cobuilder gjør jobben som må til for å lage et digitalt produktpass som dekker hele Europa.
– I dag sendes mye av informasjonen om produkter, i pdf og excel, sier administrerende direktør Lars Chr. Fredenlund.
– Med digitale produktpass ønsker vi å bli veldig mye mer effektive når du vil se på og sammenligne produkter.
Det er Fredenlund som sammenligner det hele med hotellbestillinger. Skal du overnatte borte, kan du gå på nett og sammenligne forskjellige hotell fra forskjellige kjeder og få greie på både pris og hva du får hvis du bestiller.
Krav for CE-merke
– Digitalt produktpass er med på å lage en felles metode for å kunne se på produktene. Når du skal ha skruer som brukes til å feste sprinkleranlegg, så er det noen krav til de skruene. All informasjonen om disse produktene finner du i hundrevis av produktkataloger, på nettsider og i pdf-er. Men nå skal de inn på ett sted, i én database, sier han.
Planen er at produktene ikke kan få CE-merke hvis de ikke er registrert i denne databasen.
– Når EU-kommisjonen lager én felles datastruktur, er målet at Brødrene Dahl, Heidenreich, Motek – alle grossistene og alle som leverer produkter – skal bruke den, sier Fredenlund.
Så kan du gå inn og se hvilke produkter som oppfyller de kravene som stilles. Akkurat som du i dag kan gå inn og søke på hoteller og få opp alle som har svømmebasseng, på tvers av kjeder og tilbydere.
Også miljødata
– Sammen med den tekniske informasjonen, om den skruen holder eller gjør at sprinkleranlegget ramler ned, skal du også levere miljødata. Produktet koster X, de tekniske egenskapene er sånn og sånn og klimaavtrykket er slik. Er det bedre for kloden vår å velge en skrue som er produsert der eller der? skisserer Fredenlund.
Meningen er at alt også skal merkes med en strekkode. Eller rettere sagt med strekkodens etterfølger, en todimensjonal kode av typen QR, som rommer mye mer informasjon.
– Da kan du få vite at skruen er hvit og at den er produsert i Stockholm, mens en annen leverandør har samme type skrue som er like bra og produsert i Beijing. Du kan sammenligne. Dessuten kan du bruke registeret når du ønsker å demontere bygget igjen. Da vil du se at denne skruen skrudde du inn 22. juni 2023, og her er informasjonen om den, beskriver Cobuilder-sjefen.
Monteringsveiledning
Monteringsveiledningen kommer også fra samme database.
– I dag går håndverkeren til leverandør eller grossist for å finne informasjon. Databasen registrerer alle disse produktdataene i én felleseuropeisk database som igjen skal brukes av alle grossister og byggherrer, sier Fredenlund.
Norske Cobuilder skal forberede EU-databasen sammen med to spanske partnere: Standardiseringsorganisasjonen UNE og forskningssenteret Tecnalia. Fredenlund regner med at EU-signalene om at det haster med å nå klimamålene, vil få fortgang i arbeidet.
– Vi skal levere første rapport etter fem måneder, sier Fredenlund. Han avviser bestemt at dette er papirarbeid som bare er interessant for noen få kontorfolk:
– Digitale produktpass er veldig velkomment for praktikeren. Det er her du skal finne produktdataene. Punktum. Det blir mye enklere for både den som bygger og den som forvalter og drifter, sier Lars Chr. Fredenlund.