TAR AV: Leverandørene som tilbyr varmepumper til å varme eller tørke byggeplasser, har tro på vekst.

ENERGI OG MILJØ

Bort med byggeplassgass

Miljødirektoratet ønsker seg flere varmepumper på byggeplassen. Eller fjernvarme, strøm eller biobrensel. Neste år blir det sannsynligvis forbud mot fossil gass til byggvarme.

Published

For to år siden kom forbudet mot å bruke mineralolje til midlertidig byggvarme. Nå vil direktoratet forby fossil gass, også. Men bare på byggeplassen – ferdige bygninger skal det fremdeles være lov å varme opp med fossil gass.

Som 15.000 biler

– Utfasing av fossil gass til byggvarme ser ut til å være en ganske lavthengende frukt, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Direktoratet anslår at den fossile gassen til byggvarme fører til like mye klimagassutslipp som 15–20.000 bensin- og dieselbiler. Det vil si 30–40.000 tonn CO₂ i året.

– Det finnes mer klimavennlige alternativer til byggvarme, sier Hambro. 

Hun ramser opp elektrisitet, fjernvarme, varmepumper og ulike former for bioenergi. 

– Den ekstra kostnaden ved å ta dem i bruk vil utgjøre en svært liten del av totalkostnadene på bygget, sier hun.

Forbud neste år

Det var da Stortinget behandlet statsbudsjettet for i fjor, at regjeringen fikk beskjed om å foreslå forbud mot bruk av fossil gass i byggvarme. Stortinget vil ha et forbud i 2025. Forslaget som nå er på høring, betyr at det trer i kraft fra 1. juli 2025. Mineralolje ble forbudt til midlertidig byggvarme i 2022.

Miljødirektoratet trekker frem betongherding, frostsikring, tørking, fuktfjerning og klargjøring for malearbeider som viktige oppgaver som krever oppvarming på byggeplassen.

– Konsekvensene av et forbud avhenger av hvilket alternativ som blir valgt. Hvor stor andel av den fossile gassen som vil erstattes med ulike alternativer, er svært vanskelig å anslå, konstaterer direktoratet.

Et slikt forbud trekkes frem som enda et skritt på veien mot utslippsfrie byggeplasser.

Solceller og biodrivstoff

Energy Rent er blant dem som benytter anledningen til å fortelle om alternativene til olje og gass. Solceller på taket kan brukes til å drive varmepumper og varme opp vann, mens fornybart biodrivstoff er en annen metode. En tredje er varmepumper, peker leverandøren på.

Likevel: Det kan være vanskelig å ta i bruk fossilfri oppvarming på byggeplassen. Det kan kreve investeringer i teknologi og utstyr. Det dyreste kan bli å bytte ut alt det eksisterende utstyret med nytt, fossilfritt utstyr, melder Energy Rent. 

Rogalandsbedriften baserer seg på å leie ut fossilfri byggvarme til kundene sine, og bruker dermed dyre investeringer som et viktig argument.

Stor etterspørsel

– Etterspørselen etter varmepumper for byggvarme har vært spesielt stor i og med at strømprisen har vært som den er i det siste, sier Rune Eriksen til Energiaktuelt. 

Eriksen leder byggvarmeavdelingen i UCO. Han tror at strømprisene bare kommer til å føre til enda mer byggvarme med varmepumper.

Powered by Labrador CMS