JACOBS: Overskuddsvarme fra kjøl- og fryseanlegg blir gjenbrukt og blant annet brukt til snøsmelting på vinteren.

ENERGI OG MILJØ

«Nye» Jacobs: Gjenbruker overskuddsvarme til snøsmelting

OSLO: Jacobs på Holtet i Oslo venter nå spent på vinteren. For overskuddsvarme fra kjøl- og fryseanlegg blir gjenbrukt til ventilasjon og snøsmelting på vinteren. Vil det holde parkeringsplassen fri for snø?

Når man forvalter en snart 100 år gammel butikkhistorie er det ikke bare å rive hele greia og bygge nytt. Det gjorde da heller ikke NorgesGruppen da de måtte fornye den ærverdige butikken.

Terje Gjervang er kjøpmann på Jacobs på Holtet i Oslo. Her har han styrt driften av den populære Meny-butikken siden 2008.

Hverdagen er alltid hektisk, men Gjervang forteller at den har vært ekstra travel siden åpning av den nye butikken i høst.

Tradisjonsrik

Da nye og gamle kunder igjen kunne ønskes velkommen hadde butikken holdt stengt i 15 måneder i forbindelse med ombyggingen. Det er lenge for en hvilken som helst næringsdrivende, men kanskje ikke minst for en så tradisjonsrik butikk som den på Holtet.

Gjervang var spent på om de faste kundene ville vende tilbake og ikke minst: Hvordan ville de ta imot alt det nye? Og enn så lenge har det gått veldig bra, ifølge kjøpmannen. For selv om butikklokalene er nye og moderne, opplever kundene at butikkens sjel er tatt vare på.

FORNØYD KJØPMANN: – Vi har hatt veldig få oppstartsproblemer. Teknisk fungerer bygget godt, sier kjøpmann Terje Gjervang.

– Og det er veldig viktig for oss - at vi i forbindelse med ombyggingen klarte å ta vare på noe av det gamle og å videreføre butikkens sjel, fastslår Gjervang. Etter å ha bodd seg til i et par måneder er han og staben godt fornøyd med nybygget.

– Teknisk er vi kjempefornøyd. Vi har hatt veldig få oppstartsproblemer. Det fungerer bra, sier Gjervang.

Når du forvalter en snart 100 år gammel butikkhistorie er det ikke bare å rive hele greia og bygge nytt. For, for mange er Jacobs mer enn en butikk. Det er en institusjon. Hit kommer kundene gjerne for å oppleve noe mer enn å kjøpe melk og brød.

Ut- og ombygginger

Jacobs Holtet ble grunnlagt i 1926 av Inga og Karl Jacobsen, først som konditori. I 1933 etablerte sønnen Kolbjørn Jacobsen kolonialforretning.

Siden den gangen har butikken vært gjennom flere ut- og ombygginger.

I perioden 1972-1974 foregikk en av de større utbyggingene: Arealet økte med rundt 900 kvadratmeter. I tillegg fikk butikken en ny stor parkeringsplass.

Under utbyggingen i 1974 løste arkitekten problemet med stilkollisjonen på tilbygget fra 1962 ved å kle inn hele tilbygget med tak-stein.

I 1984 fikk bygget en ny utvidelse og hele bygget en enhetlig fasade mot Ekebergveien.

NorgesGruppen overtok driften av Jacobs Holtet i januar 2005. Jacobs Holtet tilhører MENY-kjeden.

SLIK VAR DET FØR: Her har det vært butikk i snart 100 år. Slik så fasaden ut før den siste ombyggingen.

Sto dårlig til

Etter nok en ombygging, altså i 2023 og 2024, kan kunder likevel oppleve å handle i deler av den historiske butikken. For er du på jakt etter godteri er de søte sakene å finne i den eldste delen av bygningen som fortsatt står. Også et karakteristisk rødt signaturgulv er tatt vare på.

Men nok historie. For du kan være ganske så sikker på at Gjervang syntes det var på tide å fornye butikken.

– På en skala fra en til 10 der en er dårligst, hvor dårlig sto det til før ombyggingen?

– Før ombyggingen var den tekniske forfatningen på bygget 1, slår Gjervang fast. Blant det som fungerte dårlig var ventilasjon- og kjøleanlegg.

– Vi brukte mange arbeidstimer på å holde liv i det gamle utstyret. Og med tanke på klima, miljø og energieffektivitet var det gamle systemet heller ikke mye å skryte av. Det blir noe helt annet nå med det nye, sier Gjervang, og legger til:

– Vi bygger for de neste 100 årene!

Men han er vel vitende om at det må flere ombygginger til i de neste 100 årene. Det bekrefter også Erik Halstensen. Han er teknisk sjef i Meny AS.

– Vi har en oppussingssyklus på 15 år. Det er sånn pluss-minus teknisk levetid på inventar som kjøle- og fryseanlegg. Jo lengre vi kan vente, dess bedre. Men samtidig må det være driftssikkert. Vi må pusse opp før «den store smellen» og før driftskonstandene blir for høye, sier Halstensen.

Ombyggingen av Jacobs har vært et stort butikkbyggeprosjekt med NorgesGruppen Eiendom som byggherre. Hovedentreprenør var Backe Østfold.

Krever noe annet enn et kontorbygg

Er du heldig, som oss, å få en guidet tur, også i krinker og kroker som ikke kundene ser, får du se hvordan gammelt og nytt er bygd sammen. Du får også ta en titt i det enhver teknisk sjef vil karakterisere som hjertet i et bygg: Tekniske rom.

HJERTET I BYGGET: For teknisk sjef Erik Halstensen i Meny AS er slike rom like mye hjertet av bygget som butikken og varer er for kundene.

Da hovedentreprenør Backe Østfold startet jobben, begynte de med å rive. De rev det meste. Stort sett vare det bare skallet av det gamle bygget som sto igjen da de var ferdige. Alt teknisk utstyr er byttet ut.

En stor andel av avfallet blir resirkulert eller gjenbrukt. Sorteringsgraden var 88 prosent.

Ifølge prosjektleder Kenneth Thorstein Larsen fra Backe Østfold, gikk det meste etter planen. Men noen overraskelser er det alltid, ifølge ham, når man skal få gamle bygg til å passe sammen med nye konstruksjoner.

-Det er mange utfordringer og oppgaver som må løses underveis. Selv om det gamle bygget var utredet godt, dukker det opp ting når du begynner å rive.

– Hva var den største utfordringen i prosjektet?

– Å bli ferdig i tide, sier Larsen.

I det nye tilbygget er ferskvareavdeling. Her kommer ferskvarediskene på rekke og rad: Frukt- og grøntavdeling, fiskeavdeling, så kjøtt- og delikatesseavdelingen med blant annet egenproduserte pølser og deretter en osteavdeling, etterfulgt av bakeriet.

NØDVENDIG: Kjøpmann Terje Gjervang og kolleger brukte store ressurser på vedlikehold av gammelt utstyr før ombyggingen. Ferskvareavdelingen fremstår i helt ny drakt. Kjøpmann Terje Gjervang her sammen med osteansvarlig Marika.

Butikken tilbyr også catering, kokkekurs og vinsmaking. Og alt dette krever mer av dem som bygger enn hvis de eksempelvis satt opp et kontorbygg.

I ferskvareavdelingen måtte først nytt vann- og avløpssystem på plass før kjøle- og fryseanlegget. Det er montert 110 sluk.

– Det var mange rørfyllinger som måtte tidlig på plass, forteller Kenneth.

Venter på vinteren

Det er kjekt å ha med seg kjentmenn når du oppsøker kjeller og loft. Det er til tider en labyrint å finne fram.

I forbindelse med utbyggingen økte salgsarealet fra cirka 1.400 kvadratmeter til cirka 1.800 kvadratmeter.

STORT AREAL: Bare salgsarealet i butikken har økt fra cirka 1.400 til cirka 1.800 kvadratmeter. Og her er mye mer enn det, som kunder aldri ser, som her fra kjelleren.

Fra å ha fem varemottak er det nå ett. Nytt er parkering i kjelleren med over 30 plasser.

Ute er det også en stor parkeringsplass. Her skal overskuddsvarme fra kjøl- og fryseanlegget gjenbrukes til å snøsmelting.

Både kjøpmann og entreprenør er spent på hvordan bakkevarmeanlegget vil fungere.

– Jeg har stor tro på at det vil virke etter hensikten. Vi har lagt noen slike anlegg tidligere. Det er likevel spennende spesielt den første vinteren og se hvordan det håndterer snømengder og kalde temperaturer, ifølge Larsen.

Varme og ventilasjon

Overskuddsvarme fra kjøl- og fryseanlegg blir også gjenbrukt til ventilasjon. Her er ingen ovner til oppvarming.

– Den eneste varmekilden vi har her, kommer fra ventilasjonslufta, forteller Erik Halstensen, teknisk sjef i Meny AS.

Ved å utnytte energi som tidligere gikk til spille er løsningen med på å redusere CO₂-utslipp.

Fra små bokser på veggene overvåkes automatisk temperaturen og relativ fuktighet.

NYBYGG: Jacobs Holtet var stengt i 15 måneder. NorgesGruppen Eiendom har stått for ombyggingen.

– Det er viktig å holde øye med fuktigheten på grunn av kondens og inneklima. I et slik bygg må vi ta hensyn til kjøl- og frysedisker. Vi må passe på at det ikke blir for fuktig, sier Halstensen.

Han forteller at det ikke er et problem med friskluft. Det er det alltid nok av. Ifølge Halstensen vil du fortsatt være godt innenfor grensen av hva du trenger av friskluft selv om det er så fullt at kunder står som «sild i tønne».

– Det mest kritiske for butikkens energiforbruk er kuldeanlegget og samspillet med ventilasjonen, sier han.

At det drives kjøkken, gir ekstra utfordringer. Det bruker energi og man må blant annet kvitte seg med matos. Ifølge Halstensen klarer de å gjenvinne varmen fra rundt 80 prosent av lufta.

Ventilasjonssystemet består av et hovedaggregat som ventilerer hele butikklokalet, samt to mindre aggregater for øvrige etasjer.

– Det gir oss bedre kontroll på styringen av lufta og temperaturen i etasjene. Det gjør det mer robust, sier Halstensen.

Bruker solenergi

Stikker du opp på taket – eller bare gløtter opp på det – vil du se solcellepaneler. Halstensen skulle gjerne sett at det var flere solceller på taket enn hva det er, men på grunn av takkonstruksjonen på det gamle bygget var det ikke mulig.

Solcelleanlegget på Jacobs har en installert effekt på 110 kWp og estimert årsproduksjon er ca. 90.000 kWp.

SOLENERGI: Bygget har solceller på taket. Erik Halstensen, teknisk sjef i Meny AS, forteller at de tar i bruk solenergi der de kan.

Selv om nybygget er flere hundre kvadratmeter større i areal enn det gamle bygget, er det forventet at strømforbruket skal reduseres med opptil 50 prosent. Halstensen viser til at det i september 2022 ble brukt rundt 185 000 kWh, mens det i september i år ble brukt rett i overkant av 111 000 kWh.

Det overordnede klimamålet for Meny og NorgesGruppen samlet, er klimanøytralitet innen 2030.

– Alle tingene vi gjør for å minske energiforbruk, bidra til økt produksjon av fornybar energi, bygge bedre og drifte mer effektivt skal bidra til at vi når dette målet, avslutter Halstensen.

Powered by Labrador CMS