Fantoftparken i Bergen:
Norges første bygg med regnvannskjøling
BERGEN: Er det én ting Bergen har nok av, så er det regn. På sitt nybygg i Bergen tar Nordr nå i bruk regnvann for å kjøle ned bygget.
– Kort fortalt, så lagrer vi kjøleenergi for to arbeidsuker i byggets kjeller. Det betyr at når det blir varmt og bygget må kjøles ned, så bruker vi regnvannet til å kjøle ned ventilasjonsluften. Dette gjøres ved befuktning og prinsippet som kalles adiabatisk forkjøling, sier senioringeniør og VVS-spesialist hos Sweco, Dan Vegard Vårdal.
Bergens første outstanding-bygg
Nybygget til Nordr i Bergen ferdigstilles om en måneds tid. Regnvannskjølingen er med og bidrar til at bygget ligger an til å bli Bergens første Breeam Outstandig-bygg i bruk.
– Vi er oppe og nikker på outstanding, men vi får ikke vite om vi klarer det før til høsten, sier prosjektleder hos Nordr i Bergen, Kristoffer Evjen.
Nybygget, har fått navnet Fantoftparken, og ligger et par hundre meter fra Bybanestoppet på Fantoft, rett sør for Bergen sentrum. Det bygges i tilknytning til selskapets eksisterende lokaler, som etter hvert skal rives og erstattes med 110 boliger. Både kontor- og bolig-prosjektet utvikles av Nordr (50 prosent) og selskapene Instanes Eiendom (25 prosent) og Thunes Holding (25 prosent). Kontorbygget blir på 6500 kvadratmeter.
Byggearbeidene er nå på oppløpssiden, og da NemiTek besøkte bygget i midten av januar var det hektisk aktivitet i alle byggets etasjer.
– Vi flytter selv inn om vel en måned, sier Evjen.
I eksklusivt selskap
Bygget blir kanskje Bergens mest bærekraftige bygg. Da byggearbeidene startet i august 2019 siktet Veidekke Eiendom, som senere har blitt til Nordr, mot en Breeam Excellent-sertifisering og med en tydelig ambisjon om at bygget skulle bli det mest bærekraftige i Bergen. Nå har de altså løftet ambisjonene ytterligere til en Outstanding-sertifisering, som det første i Bergen og et av få på landsbasis.
– Vi har lagt listen høyt og tatt i bruk en rekke teknologier for å komme dit. Per i dag er bygget beregnet til å oppnå en Outstanding-sertifisering, men om vi faktisk klarer det gjenstår å se, sier Evjen.
Det er Norwegian Green Building Council/Grønn Byggallianse som sertifiserer byggene i Norge. Dette er en omfattende prosess hvor en rekke beregninger skal gjøres for å sikre at bygget faktisk tilfredsstiller kravene. Det finnes i dag flere hundre Breeam-sertifiserte bygg i Norge, men bare syv er så langt i Outstanding-klassen.
– Vår åpenbare ambisjon er selvsagt at dette skal bli Bergens første Outstanding-bygg, sier Evjen.
Tesla-batterier, solceller og geobrønner
For å komme dit har Nordr sammen med Sweco, som er prosjektets tekniske rådgiver, tatt i bruk en lang rekke fremadrettede løsninger. I tillegg til den innovative regnvannsløsningen er det også solceller på taket og geobrønner i kjelleren.
Telsa-batterier skal sørge for at energien som solcellene produserer lagres og tas i bruk når det er behov eller når strømmen på strømnettet er dyr, mens geobrønner med varmepumper sørger for alt av oppvarming.
I tillegg blir selvsagt bygningskroppen bygget etter strenge energikrav og består av en kombinasjon av massivtre og betong.
– Byggets energibruk blir styrt av avanserte algoritmer som også skal lære seg bygget og dets brukere å kjenne. Energien skal derfor styres etter bruk, ikke etter kalender. Batteribanken er viktig og sørger for maksimal utnyttelse av egenprodusert energi, sier Vårdal.
Vedlikeholdsfritt
Et av fokusområdene til Nordr er også å bruke bygningskomponenter som krever så lite vedlikehold som mulig. Det betyr for eksempel kledning av typen Superwood.
– Denne skal tåle bergensvær i 30 år uten noen form for vedlikehold, sier Evjen.
I tillegg får bygget passiv solskjerming bestående av filter med mikrostruktur i glasset som gir et transparent uttrykk. Også denne er hundre prosent vedlikeholdsfri.
– Vi har erfaring med vinduer med utvending solskjerming tidligere, og det har medført en del vedlikehold som vi nå håper å slippe, sier Evjen.
Av de 6500 kvadratmeterne er det nå bare 250 ledige. Nordr tar selv 350 kvadratmeter, mens Veidekke Entreprenør blir byggets største leietaker.
– Kombinasjonen bærekraftig bygg og nærhet til Bybanen har gjort bygget attraktivt i leiemarkedet. Trolig er alt utleid når denne artikkelen kommer på trykk, sier Evjen.