KLIMANØYTRAL: Slik ser verdens første NollCO₂-sertifiserte, klimanøytrale dagligvarebutikk ut.

Verdens første klimanøytrale matbutikk

Den er utropt til verdens første. Lidl i Sverige har åpnet dagligvarebutikk som skal være klimanøytral gjennom hele levetiden.

Publisert

Husker du Lidl? Den tyske lavpriskjeden snakket stort sett om pris den korte tiden den drev butikker i Norge. I Sverige lever Lidl i beste velgående og har til og med blitt foregangskjede på miljøfronten.

Sertifiseringsordning

En ny Lidl-butikk i Visby på Gotland er nemlig den første butikken som har fått holdbarhetssertifiseringen NollCO₂. Den grønne byggalliansen i Sverige, SGBC, har lansert en sertifiseringsordning som skal bekrefte at CO₂-utslippene som bygningen forårsaker, skal havne på null hele levetiden sett under ett.

Designerne i Sweco planla en bygning med reisverk i limtre og inner- og yttervegger i massivtre. Taket er laget av prefabrikkerte tømmerkomponenter. Sweco valgte tre fordi det er fornybart, naturlig og fordi produksjonsprosessen krever lite energi.

Fjern fremtidsvisjon

– Fra et teknisk perspektiv var det første vi måtte gjøre, å designe en struktur som bruker materialet effektivt og som også kunne transporteres effektivt, sier prosjektleder Federico Pinna.

INTERNASJONALT: Pia Stoll i den grønne byggalliansen i Sverige, SGBC, forteller at andre land spør om NollCO₂-ordningen skal lanseres internasjonalt.

Lidl omtaler NollCO₂ som bransjens tøffeste holdbarhetssertifisering. Butikken i Visby oppfyller kravet om nullutslipp hele veien fra materialproduksjon til demontering.

– Det er ikke lenge siden klimanøytrale matbutikker kjentes som en fjern fremtidsvisjon og som noe for eksperimentelle forskningsprosjekter. Sertifikatet er beviset på at dette er mulig, sier Lidls sverigesjef Johan Augustsson.

– Håpet vårt er at dette fører til at flere bygger holdbart og bidrar til mer bruk av klimanøytrale materialer.

Spillvarme og tilpasning

Energiforsyningen til butikken bygger blant annet på at spillvarmen skal brukes om igjen. – Selv om dagligvarebutikker har høyt energiforbruk, er det også stort potensial for å resirkulere spillvarme, konstaterer regiondirektør Linda Santesson hos Link Arkitektur.

– Ved å optimere volumet til bygningen har vi redusert bruken av materialer og energi. Det i sin tur reduserer karbonfotavtrykket. Dette har krevd tilpasninger av fasader, glassoverflater, isolering, solavskjerming og energisystemer, ifølge Santesson.

Også på byggeplassen brukte den nye Lidl-butikken lite energi. Også lysene i butikken sparer energi. Den har 780 kvadratmeter med solceller på taket, kombinert med grønne overflater med sedum, gress og urter. På tomten bidrar to «øko-soner» for insekter og fugler til biologisk mangfold.

NollCO₂ kan bli internasjonal

– NollCO₂-sertifiseringen har vi utviklet for å møte etterspørselen etter støtte i den klimanøytrale byggingen, sier Pia Stoll, som er ansvarlig for ordningen hos SGC.

– Vi har fått forespørsler fra firmaer som bygger alt fra småhus til lagerhaller. Pilotprosjektene bygger kontorbygg og eldreboliger i tillegg til butikken.

Stoll forteller at andre land kan komme til å kopiere den svenske ordningen.
– Vi har fått spørsmål fra andre land om vi funderer på å lansere systemet internasjonalt, sier Pia Stoll.

Powered by Labrador CMS